Weekendbaksels #2: GEZONDE PIZZA! (say what?!)

Whoops! Dat heeft lang geduurd! Ik was zo druk met de voorbereidingen op mijn website en app dat mijn blog er even onder heeft geleden… gelukkig verhuizen we straks met blog en al naar de website, dus dan komt het helemaal goed!

Even serieus nu: wat is nu echt het ultieme weekendfood? Voor mij duidelijk: Pizza.
Pizza salami, pizza tonijn, pizza Hawaii… Ik ga al watertanden als ik eraan denk. Maar ja, zo’n vrijdag/zaterdag/zondagavond voor de buis, met een glas wijn en pizza… het klinkt niet ideaal bij een healthy/fitness lifestyle. Is het ook niet.

BEHALVE! Als je je eigen, magere, gezonde pizza maakt 😀 En nee, dit kost geen uren tijd en is niet duur. Het is juist veel goedkoper dan een pizza (waar het transvet vanaf druipt….brrrr) bestellen.
Waar maak je die dan van? Nou, gewoon, van bloemkool. Say whut?! Ja. Ik zei het. Bloemkool!

Wat moet je klaarzetten?
* blender of keukenmachine, of desnoods een staafmixer (heeft niet de voorkeur..)
* pan voor bloemkool koken
* grote kom
* cheesecloth (google maar…) of schone theedoek
* snijplank + mes
* knoflookpers
* bakplaat met bakpapier erop of een ingevette pizzavorm

Ingrediënten

(voor 1 pizza: die je, als je met 2 kleine eters bent, kunt delen + soepje of salade erbij bijv.)

Voor de bodem:
* 1 (flinke) bloemkool
* 1 bol ‘light’ mozzarella
* 2 tot 4 teentjes knoflook, afhankelijk van de grootte en hoe dol je erop bent (ik had er 4, was misschien iets overdreven.. maar wel gezond)
* 1 – bio – ei
* Uienpoeder, snufje chilipoeder, kurkuma en peper & zout

Voor erop:
* klein blikje tomatenpuree
* blikje tonijn, op waterbasis
* rode ui (of witte kan ook, rood is iets pittiger)
* basilicum & oregano
* kappertjes
* champignons
* geraspte 30+ kaas
* optioneel: extra mozzarella als topping, paprika, cherrytomaatjes, mais, olijven in plakjes, courgette, rucola, wat je maar wilt. Je kunt uiteraard ook de tonijn weglaten en mager vlees kiezen, ’t is jouw feestje!

Maar hoe maak je daar dan in vredesnaam een pizza van?
Okay, pay attention. Het is niet moeilijk, je moet het alleen wel even goed doen, anders mislukt ‘ie en dan moet je alsnog pizza bestellen.

1. Allereerst snijd je de bloemkool in roosjes, je wast ze en dan kook je deze een minuutje of 8, zodat ze net zacht genoeg zijn om fijn te malen, maar niet ‘doodgekookt’. Giet af, maar houd een klein beetje kookvocht over als je de bloemkool in een blender wil fijnmalen.
Dan gooi je de bloemkool in een kender (mijn woord voor keukenmachine óf blender) totdat het lijkt op (natte) aardappelpuree.

Gelukt? Mooi! Inmiddels kun je ook de oven aanzetten om deze voor te verwarmen, in eerste instantie op 220 graden.

2. Dan kunnen we beginnen met het werk waar je spierballen door gaat kweken. Pas op dat je bloemkoolmengsel niet al te heet is, want dan ga je je vingers branden.
Zet een grote kom klaar en leg daarover heen een cheesecloth of schone theedoek. Giet nu het bloemkoolpapje op de doek en vouw de punten naar boven zodat je het op kunt tillen: zoals je merkt komt er nu al vocht uit de doek.

Begin langzamerhand te kneden/duwen totdat alle vocht eruit is, en ja, dat duurt effe. Maar hey: je hebt je biceps alweer getraind!
Wat je over zou moeten houden is een droge massa, een soort deeg.

3. Snijd 1 bol mozzarella in stukjes, zo klein mogelijk. Indien je een keukenmachine hebt is het misschien makkelijker het daarin fijn te malen. Voeg dit toe aan je deeg. Pers de knoflookteentjes uit en ook dit gaat in het deeg, samen met het uienpoeder, snufje chilipoeder, kurkuma en peper & zout. Mag best flink wat van in (kijk alleen uit met chili) omdat bloemkool natuurlijk van zichzelf totaal smaakloos is. Dan tik je een eitje erbij in en kneed je het geheel door elkaar (ja, met je handen, lekker kliederen).

4. Pak de bakplaat met bakpapier of een (goed!) ingevette pizzavorm en leg de bol deeg in het midden. Begin deze nu uit te duwen naar buiten toe, zodat je uiteindelijk een platte, ronde, pizzabodem hebt. (let op: indien je bodem te dik is, wordt deze niet goed gaar en niet knapperig). Nu mag hij de oven in op 220 graden, voor 20 minuutjes, waarna hij er als het goed is ongeveer zo uitziet:


5. Laat nu de oven afkoelen tot 180 graden. Smeer met een lepel de bodem in met tomatenpuree en doe daaroverheen gedroogde basilicum en (optioneel) een beetje kaaspoeder/geraspte kaas.

6. Snijd alles wat je nodig hebt voor je toppings (in mijn geval was dat 1/2 rode ui in halve ringen en een paar grote champignons) en beleg je pizza hiermee. Daarna meng je de tonijn met eventuele extra’s zoals kappertjes, mais en olijfjes en ook dit gaat op de pizza. Strooi hier overheen wat Italiaanse kruiden zoals oregano en basilicum (tenzij je dit vers hebt, dan kun je beter wachten tot de pizza de oven uitkomt).

Je kunt de pizza afmaken met een paar dunne plakken mozzarella of, zoals ik deed, geraspte kaas, maar kan ook zeker zonder als je ‘m echt mager wilt!

Nu mag hij nog eens 20 minuten de oven in op 180 graden (maar houd even in de gaten dat alle ovens anders zijn en het ook kan verschillen per groente hoe snel iets gaar is).

De bodem wordt nu knapperig en de groenten gaar, de kaas smelt…. hmmmmm……

Eetsmakelijk!

x

PS. als je dit een leuk artikel vindt zou ik het erg waarderen als je hieronder een reactie geeft, en/of op Facebook een like of -liefst ook- reactie plaatst.
Anders is het voor mij erg moeilijk te peilen of er genoeg animo voor is om ze te blijven schrijven! Alvast bedankt 🙂