Wat nou als het ook anders kan?

Wow… wat een weken waren en zijn dit. Hij IS er gewoon: mijn boek ligt in de winkel (én al bij duizenden mensen thuis)! Nog steeds een beetje onwerkelijk en overwhelming, vooral om nu alle lieve en ontroerende berichten erover te zien binnenstromen… bizar. En ongelooflijk tof tegelijk. 

Na 2 dagen hoorde ik dat er een tweede druk zou komen, en na 5 dagen waren we online uitverkocht. Ik ben een dankbaar mens.

Misschien heb jij ‘m ook al, of twijfel je juist nog… of is het zo’n vaag voornemen wat je maar lijkt uit te stellen. Het kan immers flink confronterend zijn om met jezelf en je leven aan de slag te gaan.

Ready om brutaal eerlijk naar jezelf te worden?

Wanneer dit een boek voor jou is

Heb je ooit wel eens een uitspraak gedaan die leek op één van de onderstaande dingen?

 • ‘ik ben nu eenmaal …’ (perfectionistisch, een emotie eter, altijd druk, een piekeraar, iemand die niet graag nee zegt, een pleaser, geen sporter, noem maar op…)
 • ‘alleen nog even deze week zien door te komen’
 • ‘fuck, heb IK wéér’ (wanneer je in de file staat, je teen stoot, afgewezen wordt voor die vacature, etc.)
 • ‘ik weet gewoon niet goed wat ik wil’
 • ‘eigenlijk ben ik gewoon wel tevreden hoor’
 • ‘waarom overkomt mij dit allemaal?’
 • ‘als ik … heb, dán ben ik gelukkig’
 • ‘het is wat het is’
 • ‘ja, voor hém is het makkelijk praten’
 • ‘het is gedoemd te mislukken’
 • ‘anderen kunnen dat beter’
 • ‘had ik maar …’
 • ‘hoe is het? Ja ehh, druk, druk, druk’
 • ‘wat nou als het mislukt?’

Gefeliciteerd: je bent menselijk.

We kennen allemáál dit soort uitspraken of gedachten. Ook ik.

En gefeliciteerd: mijn boek is ook iets voor jou. Of je nu vrouw, man, jong, oud, ondernemer, parttimer, thuis bij de kids of student bent. Of je nu momenteel in zwaar weer verkeert en het even allemaal niet meer weet, of juist eigenlijk al heel gelukkig bent maar altijd op zoek bent naar groei.

Hoe kan het dat dit boek voor iedereen is? En is er niet juist een soort stelregel dat je je beter op een bepaalde doelgroep kunt focussen zodat het beter aanspreekt voor de een of juist voor de ander? Klopt als een bus. En toch heb ik al herhaaldelijk, vanuit allerlei verschillende hoeken (en van verschillende mensen in bovenstaande categorieën) gehoord dat ze er heel veel aan hadden. Dit zeg ik niet om mezelf op de borst te kloppen of om je te overtuigen, maar simpelweg omdat ik wéét dat iedereen in het leven min of meer tegen vergelijkbare dingen aanloopt.

In mindere of meerdere mate.

We hebben allemaal een hersenpan waarin hartstikke veel gebeurt, we voelen ons anno 2019 allemaal een beetje onrustig en we hebben allemaal een soort gevoel dat er meer is, dat je meer moet, dat het misschien anders kan.

En die hersenpan is soms het enige wat jou tegenhoudt om een leven te leiden dat trouw is aan jezelf.

Je overtuigingen, je aannames, je meningen en oordelen werken niet altijd (vaker niet dan wel) in je voordeel. Ze beperken je. En je hebt het vaak zelf niet eens zo goed door. #ietsmetblindevlekken

Daar gaat, naast mijn persoonlijke verhaal, ‘Wat nou als het ook anders kan?‘ over.

Maar moet het dan altijd maar anders, meer, sneller, beter?

(passage uit mijn boek)

Moet je dan altijd maar streven naar nieuwe doelen, nieuwe dingen, nieuwe ontwikkelingen? God, nee.

Dankbaar en tevreden zijn met waar je nu bent, is minstens zo belangrijk. En dát kunnen combineren met de focus op groei (en zie ook de nuance tussen de focus op groei of succes – groei is een continu proces, succes is iets statisch) is voor mij ultiem geluk. Streven naar meer, beter en anders alléén, gaat je niet happy maken. Je zult altijd blijven vechten tegen dat wat onvermijdelijk is: het nu. Maar alleen maar oké zijn met waar je nu bent en verder niet streven naar groei of ontwikkeling, brengt je waarschijnlijk ook nooit verder.

Het is daarom de perfecte liefdesrelatie en het kán hand in hand met elkaar gaan. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten: het mag naast elkaar bestaan in goede harmonie. Genieten in het nu is ook een stuk makkelijker als je ondertussen weet dat er in de toekomst weer nieuwe toffe dingen aan zitten te komen.

Maar lukt het je even niet om te bereiken wat je wilt bereiken? Dan weet je dat alles in het nu ook helemaal oké is. Waar mensen vaak op vastlopen is dat ze een van beide instellingen missen. Of ze denken dat hun leven nou eenmaal is zoals het is en dat ze zich moeten neerleggen bij (of genoegen moeten nemen met) hun huidige situatie, of ze zijn alleen maar bezig met vechten tegen de realiteit en willen diezelfde werkelijkheid ontvluchten door zich continu bezig te houden met de toekomst.

‘Als ik … heb, dán ben ik gelukkig’
‘Als ik … doe, dán kan ik trots op mezelf zijn’
‘Als ik … kan, dán ben ik goed genoeg’

Helaas is er niets wat jou ‘het geluk’ op een presenteerblaadje kan geven. Als je geluk niet vanbinnen (I know, kots, maar wel o zo waar) kunt vinden of creëren, heeft het ook absoluut geen nut om het in externe factoren te zoeken. Die ene geweldige baan, de perfecte man of vrouw, meer geld op je bankrekening: het brengt je tijdelijke blijheid en energie. Maar wie is er aan het eind van de rit nog steeds zelf bij? Jij, zoals je bent. Maar dan met extra dingen toegevoegd. Dus als je daar niet vanuit de oorsprong al blij mee kunt zijn, word je dat ook niet wanneer je er een extra titel, papiertje, of stapel euro’s aan toevoegt.
Want vervolgens begint de jacht op meer, beter en anders opnieuw.

En opnieuw. En opnieuw.

Hoe doé je dat dan, ‘het geluk in jezelf vinden’?

Door kleine stappen te zetten. Jezelf beter te leren kennen. Te ontdekken waarvoor je nou eigenlijk echt leeft.

Door je overtuigingen onder de loep te leggen. Te kijken waarom je eigenlijk A of B doet, of X en Y vindt.

Door brutaal eerlijk naar jezelf te worden. Geen genoegen meer te nemen met een leven op de automatische piloot. Anderen niet langer de schuld te geven van alles wat niet gaat zoals je het wilt, zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je toekomstbeeld en de waan van de dag een schop onder z’n hol te geven.

Door te kijken hoe het tóch anders kan… wat niets groots of intens hoeft in te houden.

‘Wat nou als het ook anders kan?’ helpt je daarbij. Geeft je een kompas. Een leidraad en praktische handvatten.

Ben je er klaar voor? Of stel je je leven liever nog even uit?

Je kunt (de tweede druk van) het boek hier bestellen, dan heb je ‘m zodra hij er weer is direct in huis!

Liefs,
Janne

Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

Reactie plaatsen