Waarom wegen negatieve dingen zwaarder dan positieve dingen?

Waarom wegen negatieve dingen zwaarder dan positieve dingen?

Wat zou je doen als ik je de volgende keus zou geven:

A) Ik geef je 10 euromunten waarvan 1 beschadigd is en dus geen waarde meer bevat

of:
B) Ik geef je niets

… ik neem aan dat je zojuist ‘A’ antwoordde.

En wat zou je doen in deze situatie:

A) 9 mensen vinden je fantastisch, maar 1 persoon heeft een bloedhekel aan je
of:
B) Niemand heeft een hekel aan je

…wordt al iets lastiger, denk ik?
Je hebt waarschijnlijk liever dat niemand een hekel aan je heeft, maar het is ook wel weer fijn als 9 mensen blij met je zijn.

Laatste:

A) Je hebt 1 iemand ontzettend geholpen: die persoon is je eeuwig dankbaar. Maar er zijn 9 mensen die jou daardoor niet meer leuk vinden (terwijl hun leven niet negatief beïnvloed is – ze hebben enkel een sterke en negatieve mening).
Of:
B) Iedereen is neutraal en vindt jou prima

…now what?

Ik dealde zelf onlangs met dit soort vraagstukken. En ook al klinkt het rationeel gezien ontzettend logisch om steeds voor A te blijven kiezen: dat is meestal niet wat we doen.

Een overspoelde mailbox met warme, tranentrekkende berichten van mensen die zich gesterkt voelden door mijn woorden… en toch zaten mijn gedachten bij die ENE reactie die zei dat ze ’t liefst had dat ik “me létterlijk dood zou schamen voor mijn domme marketinggelul”.

Het blijkt dat bijna iedere levende persoon op de wereld moeite heeft met kiezen voor dingen die een mogelijk negatieve uitkomst hebben, ongeacht hoe positief de uitkomst OOK zou kunnen zijn. Zéker als het gaat om de mening van andere mensen. 
Het liefst hebben we immers dat iedereen op de wereld ons begrijpt en leuk vindt.

We hebben meer aandacht voor het negatieve

Iets wat hier een verklaring voor is, is de ‘negativiteitsfout’ (negativity bias in het Engels). Dingen die negatief zijn, onthouden we sterker dan positieve dingen. Ook hebben we simpelweg meer aandacht voor het negatieve, dan het positieve.

  • Ben je een keer gevallen terwijl je op een podium een toespraak hield, tegenover 3 keer waarin het goed ging? Dan heb je je waarschijnlijk vooral die ene ‘negatieve’ keer in gedachten als je denkt aan spreken in het openbaar.
  • Ben je een keer afgewezen toen je iemand mee uit vroeg? Dan neemt dat ongetwijfeld meer ruimte in in je geheugen, dan die keren dat je door je geflirt direct een date scoorde.
  • Heb je van iemand een compliment gekregen over je nieuwe schoenen, maar was er ook iemand die ze lelijk vond?
    Afijn, je begrijpt het punt.

Geen wonder dat we liever vermijden in aanraking te komen met vervelende dingen, ook al staat daar ook iets moois of goeds tegenover.

Iets onaardigs of onprettigs blijft iemand altijd intenser en langer bij dan iets aardigs/prettigs. Bovendien heeft het meer impact en meer invloed op je gedrag. Zonde, maar wel hoe je brein werkt.

Liever niet verliezen, dan wel winnen

Ook ‘verliesaversie’ heeft hiermee te maken: we zijn banger om iets te verliezen dan om niét te winnen. Snap je ‘m nog?
Minimaal twee keer zoveel impact schijnt het te hebben op onze emoties om bijvoorbeeld €200,- minder te gaan verdienen, dan €200,- méér te gaan verdienen. Natuurlijk is horen dat je een loonsverhoging krijgt superfijn, maar dit gevoel vervaagt en wordt al snel een nieuw ‘normaal’. Een loonsverlaging krijgen blijft echter veel langer hangen en heeft meer impact op je gevoel – ook op langere termijn.

Veel van ons denken dat we hard werken voor ‘meer’ van iets: natuurlijk willen we allemaal wel iets krijgen of winnen (of het nu gaat om je werk, geld, relaties, etc.) Meer salaris, meer aandacht van je partner, meer aanzien… Maar het blijkt dat we een stuk meer moeite doen om dat wat we nu al hébben aan salaris, aandacht en aanzien niet te verliezen, dan er meer bij te krijgen. Het vermijden van verlies en risico is dus een dubbel zo grote prikkel voor ons gedrag als dingen krijgen/winnen.

Moeten we ons er maar bij neerleggen?

Zijn we mooi klaar mee dan, dat we automatisch meer aandacht geven aan negatieve dingen en het positieve zo weinig zien staan. Maar is dit iets waar we dan maar mee moeten leven? En ons er door laten beperken? Of kun je er ook actief wat aan doen?

Vooropgesteld wil ik graag mijn eigen voorbeeld gebruiken om te laten zien dat je ook ondanks je angst (of eigenlijk: mét al je angst) de dingen kan ondernemen. Ervaar je dat je aandacht naar het negatieve wordt getrokken? Wees je er dan bewust van, en doe alsnog wat je van plan was te doen, ongeacht negatieve gedachten of angst voor mogelijk negatieve gevolgen. Een mail waarin ik brutaal eerlijk werd en op een hele kwetsbare manier vertelde over wat het met mij doet als mensen niet naar hun volledige potentie leven omdat ze zich laten beperken door allerlei zelfopgelegde (of door externe gebeurtenissen gecreëerde) verhalen was iets waar ik bang was veel weerstand op te ontvangen. Ik had me daarop kunnen focussen en nooit meer online kunnen komen: of doorgaan met waar ik mee bezig was omdat ik óók wist dat ik voor iemand iets positiefs kon betekenen.

Omdat ik me bewust ben van de termen negativiteitsfout en verliesaversie wist ik dat dit speelde en dat ik me er niet door wilde laten tegenhouden: dat kan jij nu ook.

Lukt het nog niet helemaal? Oefen en train dan eerst op het bewust langer aandacht geven aan de mooie dingen. Dat je hersenen van nature meer naar het negatieve trekken, betekent niet dat je je daarbij neer hoeft te leggen en in mee hoeft te gaan.

  • Schrijf dagelijks een dankbaarheidslijstje, waarin je 3 tot 5 dingen benoemt waar je dankbaar voor bent. Dit dwingt je na te denken over al het goeds in je leven.
  • Neem wekelijks ‘denktijd’ om gewoon even te gaan zitten eventueel met pen en papier, en denk na (je kunt het opschrijven of er gewoon simpelweg over nadenken) over een heel goed moment van die week. Sta er echt even bij stil. Net zo lang als dat je normaal gesproken de tijd nam om te piekeren over iets negatiefs 😉
  • Vraag je vanaf nu af, wanneer je brein zich focust op iets negatiefs, of er ook iets positiefs tegenover staat wat je er nu aan het uitfilteren bent. Het antwoord is bijna altijd ‘ja’.

En is het dat een keer niet? Zie je een keer geen positieve dingen?

Besef je dan dat het voordeel van iets negatiefs is, dat het contrast biedt.

Zonder donker geen licht.

Zonder laag, geen hoog.

Zonder de dood, geen leven.

Zonder moeilijke momenten, geen fijne momenten.

Lekkerder in je vel zitten gaat niet vanzelf. Een bewust leven leiden is niet iets wat je komt aanwaaien. En een krachtige mindset betekent niet alleen maar gaan zitten dénken dat alles ineens perfect gaat zijn. Je moet ‘r wel wat voor doen 🙂 Ben jij bereid bovenstaande acties eens echt consequent uit te voeren?

Janne Schuijn

Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Herken je je in bovenstaand artikel? Ik zou het heel tof vinden als je dat hieronder met me zou willen delen. Niet alleen vind ik dat leuk om te lezen, je helpt er ook anderen weer mee. Thanks!

Tessa
Door

Tessa

op 28 Oct 2019

Tja, herkenbaar gegeven. Die ene keer dat ik een gesprek had met adjunct, ouders van een leerling ect en ik even niets meer wist te zeggen staat vast geroest in mijn geheugen. De momenten dat ik een groep van 150 kritische ouders een verhaal moest vertellen en daar geen moeite mee had ben ik vergeten. Of tenminste niet vergeten... ik vergeet daaraan te denken wanneer ik nu gesprekken heb op school.lijkt het alsof alleen dat rot moment blijft hangen. Wat vaak wel helpt is de vraag aan mijzelf of dit helpende gedachtes zijn.... wat ik wel naar vind om te lezen is dat mensen tegenwoordig via app/ social media denkt dat je alles zomaar ongezouten eruit kunt gooien. Alsof de rem er dan af is. Iemand face for face confronteren durft men niet. Je kunt het oneens zijn met jou en dat kun je aangeven. Maar je de grond in boren met nare opmerkingen vanaf een scherm voegt in mijn beleving niets toe. Is geen communicatie maar gewoon jouw ellende, irritatie bij de ander op de deurmat gooien en dan hard wegrennen. Soort belletje trek...

Manon
Door

Manon

op 28 Oct 2019

Heel herkenbaar. Ik verklaar het zelf altijd door te denken ‘van negatieve dingen kun je leren om de volgende keer te voorkomen’ dat ze weer gebeuren! Echter is dat een illusie en wil ik juist niet zo’n oppervlakkig iemand zijn die altijd maar de gepaste en veilige keuzes maakt! Ik wil dicht bij me zelf blijven. Echte eye-opener, nu nog omzetten naar daden!! Thanks :-D

Willeke
Door

Willeke

op 28 Oct 2019

Wat zou het saai zijn als we iets zeggen of schrijven en we alleen maar positieve reacties zouden krijgen. Wat men ook vindt het is zijn perceptie. Jouw waarheid hoe het bedoeld is is helemaal oké. Het is jouw gevoel jouw intentie jouw openheid jouw kwetsbaarheid jouw mooie zijn die spreekt. Dat men het nodig vind dit te kleineren zegt heel veel over die persoon. Neemt niet weg dat het kwetsend kan zijn. Deze mensen zullen er altijd zijn en blijven. En ze leren je een les. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en saboteer jezelf hierin niet. Sta erboven, wees krachtig en fucking trots op het uiten van je kwetsbaarheid, je pure zelf. Want je moet enige ballen hebben om dit te durven. Adem in Adem uit, head up high and keep on smiling.

Samantha
Door

Samantha

op 28 Oct 2019

Zat je in mjnn hoofd toen je dit schreef hihihi. Herkenbaar maar ik doe het vaak ook andersom iets veel positiever doen lijken als het daadwerkelijk is om maar niemand te verliezen of te zeggen wat ik denk het belangrijkst is de balans vinden denken ik tussen het positief en negatief denken.

Susan
Door

Susan

op 28 Oct 2019

Ik laat me veel leiden door angst en de daarbij horende negatieve gedachten. Vooral op werkgebied. De drempels zijn/lijken voor mij heel hoog en ik zie teveel beren op de weg. Ondanks dat ik me ervan bewust ben, is het moeilijk om deze mindset te gooien.

Ellen
Door

Ellen

op 28 Oct 2019

Super goed artikel. Ik heb jouw boek ook gelezen. Ik ben mij veel bewuster van mooie momenten. Om er vooral in het moment zelf van te genieten, en niet alleen in de herinnering ervan. Ik zie mijn negatieve gedachtes en ik geef ze nu antwoord. Dat helpt mij. Ga zo door ik volg je met bewondering

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 29 Oct 2019

Wat fijn om te horen Ellen! Heel mooi, hoe je dat verwoordt.

Tamara
Door

Tamara

op 28 Oct 2019

Ik trek mij al een poos niets meer aan van wat “vreemden” vinden., dat maakt mijn leven een stuk leuker. Mensen vinden dat ze anoniem alles mogen roepen helaas. Een docent van een van mijn kinderen heeft eens twee meiden tegenover elkaar gezet en ze hun eigen apjes voor laten lezen aan de ander, die erg onaardig waren. Na 5 minuten vielen ze elkaar huilend in de armen❤️ Jij schrijft geweldig en deelt op een mooie manier jouw gedachten.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 29 Oct 2019

Dank je wel! En wow, dat klinkt heel confronterend en supersterk van die docent. Thanks voor het delen. Ja, mensen denken inderdaad soms dat online de (respect- en) beleefdheidsnorm niet meer geldt ;-)

Manon
Door

Manon

op 28 Oct 2019

Goed geschreven artikel! Inspirerend! Ik denk vaak “dat ga ik doen” , bewuster en positiever leven, maar dan verwaterd het toch weer ... toch weer in die sleur.. andere zaken die ik “belangrijker” acht.. Maar het is zo goed om stil te staan bij het positieve .. ik ga (weer) een poging doen .. in ieder geval (is het voor mij) werkend om het te blijven zien en lezen, herhaling en soort van inprenten in mijn mindset. Ik ben namelijk nu wel bij het punt dat ik me er bewust van ben (stap 1), nu nog overgaan tot actie ... Dank voor je inspirerende en mooie artikel!

Corianne
Door

Corianne

op 28 Oct 2019

Wat weer mooi en goed geschreven! En uiteraard ook herkenbaar, waarom zitten we zo in elkaar? Mijn man sprak me ook steeds vaker aan om die gedachten die ik had: echt blijven hangen in het negatieve. Waarom besteed je daar zo veel aandacht aan, aan die ene persoon? Waarom niet denken aan de mensen die er wel voor je zijn, die jou waarderen om wie je bent en wat je doet. En uiteindelijk (ook met profesionele hulp) mij zelf kunnen trainen om de focus anders te leggen... Als het in het aard van het beestje zit is het onwijs lastig. Maar hee het kan wel echt! Natuurlijk ook mijn zwakke momenten in situaties, maar daar klim ik dan ook weer sneller uit dan voorheen. Het is een verrijking voor jou, je partner, kids, je leven, om jezelf hiervoor te trainen! Ga door zoals je gaat Janne, ik heb al zoveel aan jou gehad!

Selena
Door

Selena

op 28 Oct 2019

Herkenbaar. Ik ben er nu veel mee bezig in mijn VERS training. Denkfouten, automatische negatieve gedachten en programma's. De tip van elke dag een dankbaarheidslijstje te maken ga ik zeker meenemen!

Anouk
Door

Anouk

op 28 Oct 2019

Ik herken mij hier totaal in, ik kan uren lang piekeren over de kleinste ding voor al of er wel mensen zijn die mij mogen om wie ik ben. Ook leg ik de lat te hoog voor mij zelf alles in een keer goed willen doen en bang zijn voor fouten te maken. Of feedback krijgen op stage of school en dan het negatief op pakken en denken dat ze het persoonlijk bedoelen en mij niet mogen. Ik ben mezelf het van mij af te schrijven hier door kan ik mij emoties kwijt en mijn gedachtens. Dit artikel helpt mij er bij, dat ik niet alleen ben die dit heeft en dat het oké is.

Marian
Door

Marian

op 28 Oct 2019

Super goed geschreven en mooi verwoord! Het vooral bezig zijn met de negatieve dingen heeft me de laatste maanden enorm bezig gehouden en ging zo ver dat ik bijna ontslag heb genomen. Door er over te praten en me hiervan bewust te zijn heb ik hele goede gesprekken gehad en focus ik nu steeds meer en meer op de dingen die wel goed gaan, al zijn ze nog zo klein.

HR
Door

HR

op 29 Oct 2019

Dankjewel Janne, dit emailtje kwam op het juiste moment. Afgelopen weekend kwam ik tot de realisatie dat ook ik mij alleen focus op negatieve dingen. Bedankt voor een inzicht hierin en hoe ik dit wellicht kan gaan veranderen! Ik ga er mee aan de slag!

Amanda
Door

Amanda

op 29 Oct 2019

Dankjewel!

Elfri
Door

Elfri

op 29 Oct 2019

Dit is zo ontzettend herkenbaar. Wanneer je een negatieve reactie krijgt voelt dat zo persoonlijk en kwetsbaar. Dan wegen plotseling alle positieve reacties niet meer op tegen die enne negatieve. Mijn voornemen is om naar aanleiding hiervan negatieve reacties/situaties bedanken (in mijn hoofd, hardop durf ik nog niet). Bedankt negatieve reactie/situatie dat jij mij uitdaagt, de positieve dingen niet voor lief neemt en een contrast biedt voor al het andere moois.

Fabian de Jeu
Door

Fabian de Jeu

op 29 Oct 2019

Bij mij is het ook vooral dat de emoties dan de overhand nemen.

Hilde
Door

Hilde

op 30 Oct 2019

Wat een heerlijk artikel voor deze dag. Ons kindje overleed met 20 weken zwangerschap. We ontvingen 100 kaarten en 35 mensen op zijn uitvaart. 1 iemand vond dat we “wel erg overdreven uitpakten voor een grote miskraam” dagen heb ik dat al in mijn hoofd. Dit artikel helpt me ontzettend op weg, dankjewel!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Wow, wat heftig Hilde. Ik zie nu pas deze reactie. Fijn dat het artikel je op weg heeft geholpen.. veel kracht gewenst, liefs!

Pieter
Door

Pieter

op 18 Oct 2022

Dude, ik heb nog nooit een date gescoord. En ik ben al 43 jaar. Dus mijn tijd is al lang geweest. Dus stop zeggen dat het altijd slechter kan.

Reactie plaatsen