Vind ik leuk: NederlandSportief

Stel je eens voor: vanaf vandaag kan je niet meer sporten. Niet meer naar de sportschool, niet meer thuis aan de slag met kettlebells en ook niet meer naar je hockey-/voetbal-/tennis-/handbalclub. Niet meer paardrijden, geen crossfit meer (kalm maar, het is hypothetisch hè) geen groepslesje Zumba en je kunt ook niet meer naar je wekelijkse pilates- of yogales. Hardlopen dan? Nope. Niks, nada, noppes.

Sporten zou voor iedere Nederlander mogelijk moeten zijn

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er zijn genoeg mensen die zich dag in – dag uit precies ZO voelen. Mensen die niet vijf keer per week, niet 3 keer per week, niet één keer per week of zelfs maar één keer per maand kunnen sporten. Maar liefst 44% van de Nederlanders sport weinig tot nauwelijks!  Veel en veel te veel.

Uiteraard zouden (een tekort aan) financiële middelen een rol kunnen spelen hierin, maar nu hoor ik je al denken: “hardlopen of thuis bewegen kost niets, hoor” en daarin ben ik het nog met je eens ook. Toch is er op een sportschool begeleiding aanwezig, die mensen thuis niet krijgen. Op een sportvereniging is sociale binding. Bij crossfit word je op en top gestimuleerd door je mede-crossfitters en bij de voetbal heb je het wedstrijdelement. Dat is dus een luxe, zoals je nu begrijpt, en geen vanzelfsprekendheid.

De mensen die sport het hardst nodig hebben – kunnen dat niet

Goed, dat de gemiddelde Nederlander dus zélf misschien iets harder aan de touwtjes moet trekken om zichzelf op de gympen te krijgen en te gaan bewegen, is tot daar aan toe.

Veel erger vind ik het, dat van die 44% een groot deel de meest kwetsbare groepen zijn: kinderen, ouderen en mensen met een beperking. En laten juist kinderen, ouderen en mensen met een beperking zó veel baat hebben bij sport en beweging.

Het is triest dat ouderen simpelweg de mogelijkheid niet hebben om voldoende te bewegen, omdat daar niet voldoende tijd voor is bij de zorg in tehuizen. Het is triest dat kinderen vaak niet kunnen sporten omdat ouders geen geld hebben voor de verenigingen waar ze graag op willen en het is dieptriest dat mensen met een beperking de ondersteuning en hulp daarbij missen, die zo hard nodig is.

Hier moet in mijn optiek méér voor komen en méér aan gedaan worden. Het eerste wat we kunnen doen, waaronder jij en ik? Het bespreekbaar maken! Laat je stem horen, geef het een podium, zorg dat het ‘zichtbaar’ wordt.

Ambassadeur van NederlandSportief

Naast het rijtje Bekende Nederlanders, ‘Bekende Sporters’ & bloggers, mag ik mijzelf nu ook met trots ambassadeur noemen van het nieuwe initiatief: NederlandSportief.

NederlandSportief

Klik om te vergroten

Ik zou niet meer zonder sport willen en ik denk zelfs dat ik het niet eens meer zou kúnnen. Jij wel? Laat hieronder even weten als je het initiatief steunt, ik ben je bij voorbaat erg dankbaar!

Wat kun je doen?

Maak – het – zichtbaar.

Like & Deel NederlandSportief & de petitie op  Facebook

Volg @NederlandSportief op Instagram

Volg & Deel NederlandSportief & de petitie op  Twitter

Niet alleen jij & ik zouden moeten sporten… Dat gun ik iedereen.

Jij toch ook?

Ik zou het ook onwijs tof vinden als je dit blogbericht zou willen delen op Facebook of andere sociale media met de knoppen hieronder!

Reactie plaatsen