Sporten bij verkoudheid of griep?

Go hard or go home. Onder dat motto (en vele andere) blijven we onszelf graag pushen tot de max en dat is iets wat ik zeer zeker aanmoedig. Zonder jezelf te pushen, door je grenzen heen te breken en jezelf af en toe (of elke dag) een flinke schop onder je kont te geven, gebeurt er namelijk vrij weinig. Je blijft dan in je comfortzone zitten, veilig en wel, waar exact: helemaal niets gebeurt. Geen progressie, geen stap richting je doelen.. enkel stilstand, of zelfs achteruitgang. Maar moet je die “Just Do It” instelling ook hebben als je je niet lekker voelt?

Is het verstandig om te gaan sporten bij een verkoudheid of zelfs bij griep?

Allereerst: een verkoudheid en een griep zijn twee verschillende dingen. Het één kan wel tot het ander leiden (of op elkaar lijken), maar zijn niet hetzelfde. Een griep en een verkoudheid komen van verschillende virussen af.

Als je mij volgt op Instagram, heb je misschien meegekregen dat ik 3 weken geleden een behoorlijke keelontsteking had. Op dinsdag begon mijn keel wat zeer te doen, smaakte eten niet meer zo goed en deed slikken pijn. Ik voelde me verder prima, dus ik heb gewoon gesport die dag. De dag er na voelde die keel nog erger en begon ik ook spierpijn te krijgen in lichaamsdelen die ik niet had getraind, voelde elke beweging zwaar aan en kreeg ik tot overmaat van ramp koorts. Had ik nog kunnen trainen? Natuurlijk, als je benen nog enigszins werken kun je jezelf altijd van A naar B verplaatsen. Was het verstandig geweest als ik dat had gedaan? Nee, natuurlijk niet.

sporten bij griep en verkoudheid

Wanneer wel of niet?

Op het moment van schrijven heb ik (ja, drie weken later alweer, ’t is niet eerlijk) last van een (neus-)verkoudheid en blaf hoest ik lekker van me af.  Ik voel me verder echter prima, ik heb geen koorts of spierpijn en ik ben dus niet daadwerkelijk ziek of grieperig. Het is slechts een verkoudheid. Ik heb dan ook gewoon getraind – behalve vandaag, want zondag is mijn enige rustdag – en dat ging redelijk goed. Natuurlijk heb je wat minder adem en moet je wat vaker je neus snuiten (jeetje Janne, wat maak je jezelf weer sexy) tussendoor, maar zolang je geen koorts hebt en/of bijzondere spierpijn, is dit prima te doen.

Zodra er koorts bij komt kijken en je je gewoon algeheel miserabel voelt, moet je echter absoluut thuis blijven. Ziek gaan trainen is niet alleen totaal niet stoer, maar boven alles: totaal niet effectief.

Wat gebeurt er in je lijf als je ziek bent?

Je immuunsysteem is keihard aan het vechten tegen het virus in je lichaam. Die strijd kost energie, waardoor je op dat moment simpelweg verzwakt bent en minder energie over hebt voor andere dingen. Zou je dus op dat moment gaan trainen, dan kost je je lijf nóg meer energie – energie die dan niet gebruikt kan worden om de strijd aan te gaan met de virussen in je lichaam.

Je zult ook merken dat wanneer je wél zou gaan trainen, het simpelweg niet goed lukt. Je kracht is minder, je voelt je (te) benauwd en je bent amper effectief bezig. Bovendien duurt het daarna langer voordat je daadwerkelijk herstelt en is sporten met koorts zelfs gevaarlijk.

sporten bij griep en verkoudheid

Conclusie

Heb je koorts, moet je erg veel hoesten en doet dat pijn op de borst, ben je benauwd en/of heb je een daadwerkelijke ontsteking zoals keelontsteking? Ga dan niet sporten & neem (ruim voldoende) rust.

Ben je enkel wat verkouden, maar loopt je temperatuur niet op en voel je je tijdens/na het trainen nog steeds oké? Dan is sporten geen enkel probleem. Het is misschien niet de beste periode om een nieuw persoonlijk record te willen breken, maar een normale training moet mogelijk zijn.

Ben jij wel eens gaan sporten met een verkoudheid of zelfs griep? En hoe beviel dat?

Lees ook:

mariska
Door

mariska

op 11 Oct 2015

Ik ben ook verkouden En ben niet gaan wezen sporten. Ik heb last van koortsaanvallen Is echt niet prettig. En voel mij ook echt niet fit. Daardoor heb ik ook moeite om mijn voeding naar binnen te krijgen. Ik eet wel. Maar gaat niet van harte. Drinken doe ik wel voldoende. En probeer echt wel mijn rust te nemen. Maar verkouden/ ziek zijn is niks voor mij:(. Ik hoop toch dat ik morgen echt weer kan sporten. Want ik mis het wel. Respect voor je dat je wel ben gegaan! Beterschap verder

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 11 Oct 2015

Lieve Mariska, Zoals je in mijn artikel kunt lezen moet je ook helemaal niet willen sporten als je koortsaanvallen hebt. Ik zou je dan ook willen aanraden morgen ook nog zeker thuis te blijven. Ziek goed uit, zorg dat je weer volledig fit bent en ga dán pas weer trainen. Anders loop je namelijk het risico om (net als ik) een paar weken later wéér beroerd te zijn, omdat je niet voldoende hersteld was toen je weer veel energie ging verspillen aan trainen en je lijf die energie eigenlijk nodig had voor de strijd tegen de virussen. Neem dus lekker je rust en blijf inderdaad voldoende drinken! Liefs en beterschap!

Reactie plaatsen