Slank de zomer in #2: Welk dieet is nou goed en welke niet?!

Slank de zomer in #2: Welk dieet is nou goed en welke niet?!

Hey hoi,

Ben ik weer!

Zoals ik je zaterdag al vertelde: ik heb veel uitgeprobeerd, gelezen en ‘beoordeeld’ m.b.t. gezondheids-fitness-afval-land.

Er is ZOVEEL te vinden op o.a. het internet, vooral over diëten, dat je toch van gekkigheid niet meer weet wat nu wel en niet goed is?

Iedereen zegt wat anders! 

 

Mij wordt dan ook vaak gevraagd, zowel op internet als door mijn eigen vriendinnen en familie:

“Janne, wat vind JIJ nou van ‘…….’?”

Zo is mij die vraag gesteld over Sonja Bakker (really? eierkoeken goed voor je?), lowcarb/high protein diëten (veel over te zeggen, zowel positief als negatief) en ook over Paleo, wat natuurlijk eerst op een ‘hype’ leek, maar nu eigenlijk toch wel een simpele, doch belangrijke strekking lijkt te hebben, namelijk: 

Onbewerkte, pure voeding. Zoals de wereld, God, de natuur of wie dan ook het bedoeld heeft 😉 

Ik denk dat dit ook de basis is voor de Voedselzandloper, maar dan met veel minder vlees en meer havermout (even heel kort door de bocht, maar daar komt het in grote lijnen wel op neer). 

Écht eten. Geen fabriekseten, geen pakjes, zakjes, chemische middelen en hulpstoffen.

Gewoon, voeding, vanuit de bodem van de grond of van een boom afgevallen.

Dit klinkt toch ook eigenlijk héél logisch? Onbewerkt eten is, als je het mij vraagt, ALTIJD gezonder en beter voor je lichaam dan bewerkt eten.


Maar: val je er ook van af?
..- hoor ik je denken.

 

In bepaalde opzichten: JA. In bepaalde opzichten: NEE. 

Lekker duidelijk he?

 

Goed, laten we even beginnen bij het meest belangrijke onderdeel van afvallen: 

Om af te vallen moet je MEER energie verbruiken dat dat je inneemt.  MEER calorieën verbranden dan dat je opeet. 

DUS: bijvoorbeeld 2000 calorieën verbruiken per dag en er maar 1600 tot je nemen. Je creëert hiermee een tekort van 400 calorieën en, doe je dit structureel (dus niet de dag er na weer teveel eten), dan val je af.

JA, HET IS ECHT ZO ‘MAKKELIJK’ ALS DAT.

Toch?

Hmm. Ja. Afvallen is zo makkelijk als dat (indien we het over iemand hebben die niet door bepaalde medische redenen, zoals de schildklier, overgewicht heeft).

Maar GEZOND ZIJN is NIET zo makkelijk als dat.

En een gezonder, fitter lijf, zal ook makkelijker een energietekort aankunnen dan een vermoeid, uitgeput lijf. 

Je kunt bijvoorbeeld die 1600 calorieën tot je nemen door een Big Mac Menu te eten (1130 calorieën, en dit is pas een MEDIUM menu) en als toetje een grote aardbei milkshake (415 kcal). Je zit dus met dit hoofd- en nagerecht bij de Mc Donalds aan je max voor de gehele dag. Geen ontbijt, lunch, tussendoortjes of avondsnack, puur en alleen dit menu op 1 moment van de dag.

M3161-BigMac_2ft

Je kunt óók kiezen voor een ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes bestaande uit volwaardig eten, zoals complexe koolhydraten (bijv. havermout, spelt- of volkorenbrood), eiwitten (zoals die uit kwark en ei), vetten (omega3 uit o.a. vette vis, avocado en noten) en veel groente en fruit:

en precies op een zelfde 1545 calorieën uitkomen!!!

MellyLee-Life4

Snap je het verschil? Bij de eerste houd je het “DIEET” niet vol. Bij de tweede wel, plus: je organen zullen je dankbaar zijn en je haar/huid/nagels er een stuk mooier uitzien.

 

Overigens is dit niet meer Paleo hoor, het voedsel dat ik net als voorbeeld gaf. Althans, de Paleo diëten zijn nogal verschillend van elkaar, maar over het algemeen worden er geen granen gegeten en ook geen zuivel (geen kwark).

En daar komt gelijk mijn nadeel m.b.t. bijvoorbeeld Paleo om de hoek kijken: ik ben niet zo’n voorstander van het volledig schrappen van gehele voedingsgroepen.

Met mate, is altijd mijn devies, en indien er een zuivel- of graanproduct blijkt te zijn dat toch wel goed is voor je lijf of waar jij je goed bij voelt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld koemelk, en witbrood/tarwe waar ik persoonlijk niet vóór ben), dan zou je dat gewoon moeten kunnen eten. En niet laten staan “omdat het niet Paleo is”. En ook niet “omdat Janne het niet eet”.

Sla niet door, laat je geen complex aanpraten en probeer zelf altijd logisch na te denken en aan je lijf te voelen wat wel en niet werkt voor JOU. 

 

Anyway:

 

Eigenlijk zijn, van álles wat ik heb gezien, de Paleo lifestyle en de Voedselzandloper nog het meest down-to-earth, realistisch en in mijn ogen gezondste ‘diëten’.

Oh, en de Hormoonfactor / het hormoonbalansdieet ook.

Ze hebben alle drie aardig wat overeenkomsten, namelijk zoals ik al zei: onbewerkte, échte voeding. Toch verschilt er ook het e.e.a. zoals dat de Voedselzandloper niet zo’n fan is van (rood) vlees, wat Paleo-aanhangers dan juist weer wel eten, ‘omdat de oer-mens dat ook at’. 

Pik de dingen uit de diëten die bij jou passen en je zult zien dat het je gaat helpen. 

Nu heb ik trouwens eigenlijk iets tegen  het woord ‘dieet’, omdat het misschien insinueert dat je weinig moet eten of iets tijdelijks is. Dat is natuurlijk niet helemaal correct: 

al deze ‘diëten’ zijn bedoeld als LIFESTYLE. Niet tijdelijk, totdat je afvalt, om vervolgens weer terug te gaan naar je ongezonde, vermoeide en dikmakende oude levensstijl. 

Ook hoef je heus niet perse WEINIG te eten, als je maar wel ónder je caloriebehoefte eet indien je wilt afvallen. 

 

Hoe bereken je dan die caloriebehoefte?

 


 

Dat vertel ik je de volgende keer! 

 

Liefs,

Janne, Ladies Lifting PT


Vind je deze artikelen nuttig? Geef dan hieronder een reactie, tag je vriendinnen of deel de link op je Facebook.
Dat zou ik enorm waarderen en motiveert mij om verder te schrijven! Thanks!

Anne
Door

Anne

op 30 Mar 2015

Blijkt toch maar weer dat pure echte voeding het altijd wint....en je eigen gevoel over de invloed van voeding op je lichaam. Ben zelf een enorme voorstander van het zandloper dieet....

Reactie plaatsen