Podcast #21: Wat nou als het wél lukt? Optimisme vs pessimisme.

Podcast #21: Wat nou als het wél lukt? Optimisme vs pessimisme.

Je kent vast de uitdrukking ‘Darling what if you fly?’ In deze podcast ga ik je niet leren vliegen -i know, flauw-, maar vertel ik jou wel over de keus die jij altijd hebt: positief of negatief. Want een situatie kan hartstikke ruk zijn en het resultaat kan niet zijn wat je voor ogen had, maar heeft het dan zin om van tevoren een negatieve houding aan te nemen zodat een teleurstelling ‘minder pijn’ doet? Ik denk van niet. 

In deze podcast leer je:

  • De voordelen van optimisme én de voordelen van pessimisme;
  • Hoe negatieve gedachten met gemak de overhand kunnen nemen; 
  • Dat positieve gedachten juist heel tof en waardevol zijn;

Momenten die je absoluut niet mag skippen:

02:20 Wat ik liever heb. 

03:30 Spannende trajecten zijn niet saai. 

04:20 Dan maar een paar rotjaren. 

05:00 Dit is hoe het nou eenmaal gaat. 

05:20 Met behulp van lichamen en technologie. 

06:30 Lage verwachtingen gaan hand in hand met teleurstellingen. 

Belangrijke inzichten:

‘’Het is misschien raar voor sommige mensen, maar wij hebben er wel zin in om op pad te gaan met z’n drietjes. We zijn in ieder geval samen. En normaal gesproken waren we aan het werk en was Caiden op de opvang.’’ 

‘’Als ik dat allemaal ga doen voor een traject dat in mijn hoofd al teleurstellend is. Ja, dan vind ik dat helemaal niks en dan heb ik er ook helemaal geen zin in. Dan vind ik het iets rots de komende jaren.’’ 

‘’Ik sta er liever nu gewoon zo in, dan dat ik denk ‘ja het wordt een zwaar traject en ik hoop maar dat het lukt maarja, misschien hebben we ook wel geen kindje.’ Ja, dan heb ik niet eens zin om er aan te beginnen.’’ 

‘’Guess what. Je gaat sowieso een domper meemaken als het niet lukt. Maar dat sta je er tot die tijd ookal negatief in. En je kunt ook tot die tijd positief zijn, happy zijn, dankbaar zijn en dan een domper krijgen. Komt die domper dan harder aan? Misschien wel. Maar kun je hem dan beter handelen omdat je dan een paar jaar/maanden/dagen wél positief bent geweest? Ja, dat denk ik wel.’’ 

Klik op een van de onderstaande logo’s om mijn podcast te beluisteren op iTunes of Spotify of beluister hem meteen hier!

____________________________________________________________________________________
Janne Schuijn is Mindset Mentor en neemt je mee in haar denkwijze over van alles en nog wat: van keiharde business tot heel persoonlijk. Ook vertelt Janne over het schrijven van haar boek, hoe ze met een no-nonsense instelling door het leven gaat en komt haar zakelijke groei regelmatig aan bod. Daarnaast is Janne heel open en eerlijk over -kleine- Caiden en het momlife. Janne is niet bang om te zeggen wat op haar hart ligt, so be aware 😉

Reactie plaatsen