Podcast #18: Over ons PGD traject (voor een tweede kindje)

Podcast #18: Over ons PGD traject (voor een tweede kindje)

Misschien heb je er wel eens over gehoord (of juist helemaal niet), wellicht ben je er totaal niet mee bezig.. Maar het is iets waarvan ik merk dat ik ECHT met jullie wil delen: onze start aan een PGD traject voor een tweede kindje. Denk je nu: PG-wattes? No worries, in deze podcast leg ik het je haarfijn uit – ik weet het, met een beetje meer ‘uhm’ dan normaal. Mijn wens is om dit onderwerp bespreekbaar en net zo bekend als IVF te maken. Wist je trouwens dat IVF en PGD zelfs iets met elkaar te maken hebben? Ik vertel je graag waarom wij toch voor PGD hebben gekozen. 

In deze podcast leer je:

  • Waarom Felipe en ik kiezen voor PGD;
  • Wat PGD is;
  • Om na te denken over jouw eigen hersenspinsels (en de mijne);
  • Wat de link is tussen PGD en IVF;
  • Dat PGD écht niet zomaar kan(fysiek als psychisch);
  • Dat ook de overheid wat te zeggen heeft over dit onderwerp;
  • De overwegingen die wij moesten maken: keuzes. 

Momenten die je absoluut niet mag skippen:

01:55 Voor ons is het niet vanzelfsprekend.

04:10 De opties die wij hadden, keuzestress.

06:00 Opvattingen over (mijn) hersenspinsels.

07:55 PGD verses IVF.

10:55 Ethische kwesties omtrent het ‘jonge’ PGD.

15:05 Een goed eitje betekent niet een gezond kind.

17:15 Waarom hebben wij deze keus gemaakt? 

18:55 Caiden plus een tweede kindje.

20:00 De (oprechte) alternatieven.

22:15 Wat écht geen optie is in mijn ogen.

24:45 Een bumpy ride: het is goed zoals het is.

Belangrijke inzichten:

“Ik vind het fascinerend hoe erg mensen een bepaalde perceptie hebben van hoe het is en dan ook echt het gevoel hebben dát het zo is, terwijl ik weet dat we allemaal verschillende denkwijzen hebben over bepaalde dingen. En daarom vind ik het super mooi om al die processen die in mij omgaan met jou te delen.”

“Felipe en ik moeten getest worden. Niet alleen fysiek of we dit traject aan kunnen maar ook vooral mentaal of we dit aan kunnen. Want je kunt je voorstellen dat het een pittig traject waarbij ook echt ethische keuzes zijn gemaakt. Het was voor ons alleen al een ethische kwestie om deze keuze te moeten maken. Er zijn ook mensen die absoluut geen PGD ingaan omdat ze dan het gevoel hebben dat je dan de boel manipuleert: dat kindje mag wel leven en dat kindje mag niet leven.”

“Dat zijn echt overwegingen waarbij ik mijn hart al voel breken en dat ik denk ‘dan moet Caiden echt al die aandacht afstaan omdat zijn broertje of zusje héél veel extra aandacht nodig heeft.’ En dat gun ik hem niet.”

“Het is niet gezegd dat we nu al weten dat we vier kinderen willen. Man, soms denken we na Caiden ‘halleluja, dat ik überhaupt nog een kind wil’. Ik denk dat heel veel ouders dat herkennen van ‘mijn hemel waar beginnen we aan’. Maarja, je hart is toch gevuld en nog steeds is er een plekje voor nog zo’n lief hummeltje.” 

“Please don’t judge me. Want dit is voor mij juist de reden om dit allemaal openbaar, ook al weet ik dat er allemaal mensen wat van kunnen vinden, te delen. Ook omdat mensen bang zijn om dit te delen omdat ze bang zijn om te kunnen gejudged. En ik wil daar tegengeluid aan geven.” 

Klik op een van de onderstaande logo’s om mijn podcast te beluisteren op iTunes of Spotify of beluister hem meteen hier!

____________________________________________________________________________________
Janne Schuijn is Mindset Mentor en neemt je mee in haar denkwijze over van alles en nog wat: van keiharde business tot heel persoonlijk. Ook vertelt Janne over het schrijven van haar boek, hoe ze met een no-nonsense instelling door het leven gaat en komt haar zakelijke groei regelmatig aan bod. Daarnaast is Janne heel open en eerlijk over -kleine- Caiden en het momlife. Janne is niet bang om te zeggen wat op haar hart ligt, so be aware 😉

Reactie plaatsen