Mijn persoonlijke 23 dagen challenge

“Wat kan ik bereiken met mijn lijf -en vooral buikvet- in 23 dagen?”

Dat is exact wat ik me gisteren afvroeg, toen ik ineens bedacht dat ik 23 juni gewoon al op vakantie ga!

Waar ga je dan heen Janne?

Nou, daar komt ‘ie dan: Ibiza! Ja, dat óók nog. Het wordt mijn eerste keer Ibiza (iemand daar eerder geweest? tips? bijvoorbeeld over wat ik in vredesnaam mee moet nemen in een handbagage-koffertje voor 5 dagen?) en daar wil ik natuurlijk wel strak in mijn nieuwe bikini op het strand liggen.

Natuurlijk: sporten en gezond eten is onderdeel van mijn ‘beroep’, maar dat betekent niet dat ik nooit verjaardagen, feestjes of simpelweg ‘slechte’ weekenden heb.. die zich soms verlengen tot doordeweeks (omdat je dan al dat lekkers wat niet op is nog in huis hebt, of om andere redenen die natuurlijk eigenlijk belachelijk zijn). Ik ben naast personal trainer, online healthcoach and what not, ook gewoon een mens… een mens dat houdt van wijn en chips, chocola en -sinds kort ook ineens- sushi.

Dat betekent helaas ook dat ik me de afgelopen tijd iets teveel heb laten gaan en er een irritant laagje vet is verschenen over mijn abs. Bij mij verschijnt vet altijd direct/als eerst op mijn buik, en dan vooral op het randje onder mijn navel.

En dus rees de vraag: “wat kan ik daar nog aan doen in 23 dagen?”

Allereerst: ik ben géén voorstander van ‘snelle’ diëten, ‘quickfixes‘ en net-voor-de-vakantie-nog-even-in-shape-willen-komen.

Ik ben een voorstander van het hele jaar door lekker sporten en bewegen, gezond eten en BALANS tussen gezondheid en ‘doe maar lekker normaal‘. En dat doe ik ook. Over het algemeen ben ik  door die perfect vol te houden balans, hartstikke fit – en blij met mijn lijf. Het gaat mij er nu puur en alleen om dat ik graag wil zien wat ik, zonder extremen, kan doen in 23 dagen met mijn lichaam.

In die 23 dagen zitten 3 weekenden (voor mij altijd lastiger, vast herkenbaar) waarvan ik één lang weekend in Zweden doorbreng bij familie en in een hotel.. Geen probleem, wel een uitdaging 😉 Je eet on the road natuurlijk altijd anders dan thuis. En ik ga daar echt niet super strikt eten, maar ik kan wel opletten dat het niet té ver gaat. Bovendien mis ik dan 3 dagen sporten, maar hey.. that’s life.

Vanaf nu verschijnt er ongeveer elke dag een nieuw blog, plog of misschien zelfs wel vlog met daarin eigenlijk toegang tot álles wat ik op een dag doe om succes te behalen!

  • Een eetdagboek: wat heb ik gegeten en gedronken, & bleef ik netjes binnen de lijntjes van mijn calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten?
  • Een trainingsdagboek: wat deed ik op de gym, welke oefeningen, etc.
  • Een logboek met daarin voortgangsfoto’s, vetpercentage, maten, gewicht, etc, alhoewel ik deze hooguit een paar keer zal updaten aangezien het maar om 23 dagen gaat (eigenlijk 22… de 23e ga ik al weg)
  • En als laatste vertel ik uiteraard hoe ik me voel, zit ik goed in mijn vel, heb ik honger, hoe is mijn energielevel, etc.

Laten we beginnen met de dag die ik al volbracht heb gisteren:

Dag 1!

Vandaag heb ik een drukke dag met een lange to-do-list. Daarom sta ik om 6.30 uur op en zit ik om 7.00 uur achter de laptop om mailtjes te versturen, schema’s en berekeningen voor voedingsplannen te maken. Ik heb geen Skype gesprekken staan met mijn lieve klanten, waar ik blij om ben, want anders red ik het allemaal niet. Na 1 zwarte koffie, 2 glazen water en de eerste belangrijkste dingen gedaan te hebben, ga ik lekker ontbijten rond 8 uur.

My favorite moment of the day! Breakfast! ♥

ontbijt

Klik om in het groot te zien…

Havermout met pindakaas & banaan is mijn absolute favoriet. Op Instagram plaats ik regelmatig foto’s van mijn eten – volg je me daar al? – Oh, eh, plaatste moet ik zeggen trouwens, want ik doe het nu iets minder, nadat ik er zelf over liep te klagen (hier lees je waarom.) 😉

Dan weer aan het werk: typen, typen en nog eens typen…Tussendoor eet ik, rond half elf, 150 g magere Franse kwark met 30 g Dorset muesli (ik heb de Honey, Tasty & Real), de aardbeien zijn op.. snik. Ik gooi altijd wel wat kaneel door al mijn havermout, kwark, yoghurt en smoothie recepten. Omdat ik het lekker vind, het gezond is en het ook nog eens positieve invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel en daarmee je gewicht. Verder drink ik nog een kop zwarte koffie en een grote mok met groene thee.

Ik heb eigenlijk altijd een flesje water naast mijn laptop staan en hier drink ik gedurende de hele dag uit, met een paar keer bijvullen tussendoor. In totaal kom ik zeker op 2 liter water per dag, misschien wel meer, omdat ik ook nog aardig wat koffie en thee erbij drink. Dit helpt ook tegen trek!

2015-06-02_1253

Klik voor een vergrootte versie

Dit is mijn lunch!

Het recept kun je hier vinden, het is lekker, makkelijk te maken en bevat o.a. mega veel gezonde vetzuren en weinig koolhydraten (alleen uit de appel). Overigens had ik er maar 40 gram avocado in, geen 90 gram, dat is een foutje wat ik nu pas ontdek.

Na de lunch werk ik nog wat achter de laptop. Rond 15.00 uur kleed ik me om in mijn gym outfit (met een nieuwe roze sporttop, veel te roze normaal gesproken voor mijn doen, maar doe eens gek!) en neem ik een paar oefeningen op op video.

2015-06-02_1332

Daarna snel door naar de sportschool -> ik neem een eiwitreep mee en eet daarvan de helft in de auto onderweg naar de gym, omdat ik alweer trek krijg en het LEGDAY is! (Met honger beginnen aan een benen training is hopeloos)

20150602_090548

Mijn training

Ik begin (bijna altijd) met 10 minuten op de crosstrainer om op te warmen.

Squats: eerst 2 sets opwarmen en gewicht opbouwen. Dan doe ik 3 sets met 45 kg, elke keer 10 herhalingen. Ik durf even niet zwaarder te gaan – ik train alleen, dus zonder spotter (een spotter is iemand die op je let en je kan helpen als het te zwaar wordt) en ik heb al een lange tijd niet meer heel zwaar gesquat. (‘vroegah’ deed ik met 75 kg 8 tot 10 herhalingen… wat voel ik me vandaag een watje ;))

Roemeense deadlifts: 4 setjes – 50 KG – 10 herhalingen. Ook niet op zijn zwaarst. Wel heerlijk de volledige range of motion  gebruiken en de hamstrings voelen rekken onderin, om ze vervolgens bovenin keihard aan te spannen inclusief billen.

Legpress: het blijft altijd leuk om de gezichten van mannen te zien wanneer ik aan kom lopen bij de legpress en direct het gewicht naar >80 kg zet (vaak zelfs nog nodig wanneer er een man voor mij op het ‘apparaat’ zat, dat is nóg grappiger) en al helemaal wanneer ik wegloop en hij op 120 KG staat. Of 127. Vandaag hield ik het even op 4 setjes opbouwend naar 120 KG – 6 tot 10 hh.

Verder doe ik de leg curl, leg extention, de abductor machine (en dan uitgevoerd zoals hier – OF zelfs met je billen helemaal van de zitting af. Gegarandeerde spierpijn in je gluteus maximus!) en kuiten en wandel ik 10 minuten rustig op de loopband om enigszins wat afvalstoffen af te voeren om de spierpijn te beperken. Niet helemaal genoeg, maar mijn benen zijn te moe om langer te lopen. Daarnaast moet ik nog boodschappen doen en inmiddels is het alweer bijna 18.00 uur! Ik eet in de auto richting de supermarkt de andere helft van de eiwitreep op, zodat ik geen impulsaankopen in de winkel doe.

NOOIT MET HONGER BOODSCHAPPEN GAAN DOEN!

Na het doen van de boodschappen (wat voornamelijk groente, kwark, kip en vis is) en koken eet ik om 19.30 uur mijn avondeten.

Dit bestaat uit een steak tartare van de Lidl, sperziebonen uit blik en een beetje appelmoes omdat ik nog macro’s uit koolhydraten over had 😉 Nu ben ik normaal geen fan van rood vlees, althans ik probeer het niet te vaak te eten. Maar het is biologisch, goedkoop, makkelijk, eiwitrijk én zeer mager:

Klik voor vergrootte versie

Klik voor vergrootte versie

Ook eet ik over het algemeen altijd verse groente of uit de diepvries en niet uit blik, maar meestal als ik alleen voor mijzelf moet koken (wat ongeveer 2 x per week voorkomt) houd ik het wat makkelijker. Ook afhankelijk van hoe druk de rest van de dag is en hoe laat ik thuis kom als ik nog moet koken. Alles beter dan een kant-en-klare magnetronmaaltijd bomvol toegevoegd suiker en zout, denk ik dan maar.

Ik werk nog heel even, ga dan afwassen en eet 150 gram Optimel kwark (smaak appel/kaneel). Super lekker en paste gewoon nog in de macro’s!

2015-06-02_1458

Klik voor de vergrootte versie… Eindstand van vandaag 🙂 (ik vul mijn training hier nooit in overigens, uiteraard heb ik met bewegen zéker wel extra verbrand)

Dan ga ik douchen en om 22.30 uur lig ik in bed, omdat ik wederom om 6.30 uur opsta de volgende ochtend.

Vandaag heb ik geen last gehad van trek of honger, mijn energielevels waren ondanks dat ik niet langer dan 6 uur geslapen heb, best redelijk en ik zat lekker in mijn vel! Mooi begin, dacht ik zo. Op naar dag 2 van mijn persoonlijke 23 dagen challenge!

Janne

PS. In dag 2 meet ik mijn vetpercentage, mijn centimeters en weeg ik mezelf uiteraard. Ook zal ik een paar voor- foto’s  plaatsen zodat we straks het resultaat kunnen zien met een na- foto.

Ilona
Door

Ilona

op 02 Jun 2015

Interessant om te lezen!! Welke app gebruik je om je eten van de dag bij te houden?

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 02 Jun 2015

Dank je wel Ilona! Het is de VirtuaGym app, maar dan de 'pro' versie die al mijn klanten krijgen wanneer ze lid worden :) Heel fijn voedingsdagboek!

Margaux
Door

Margaux

op 02 Jun 2015

Hi Janne, Fijn dat we mee mogen lezen met je challenge! Very motivating, thanks! Welke app gebruik jij om je macros bij te houden als ik vragen mag? Of waar zijn je screenshots van?

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 02 Jun 2015

Hoi Margaux (wat een mooie naam!), leuk om te horen dat het motiverend werkt! Dat is de bedoeling :) De screenshots zijn van mijn 'eigen' omgeving in VirtuaGym. Alle leden van Ladies Lifting PT kunnen gebruik maken van dit voedingsdagboek, het is een héle fijne zoals je ziet!

Sandra
Door

Sandra

op 02 Jun 2015

Hoi Janne,Heel erg leuk om je verhaal te lezen! Ik ben benieuwd hoe je verdere uitdaging gaat. Vooral op de zwaardere momenten. Niet dat ik hoop dat je ze veel krijgt maar het is fijn om te lezen hoe jij in je dagelijkse leven met alle uitdagingen van gezond zijn omgaat. Heel veel succes. Ik wacht op je volgende verhaal ?Groetjes Sandra

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 02 Jun 2015

Dank je wel Sandra! Haha, ik snap wat je bedoelt hoor ;) Die zware momenten kennen we allemaal, dus ook ik zal er mee te maken krijgen gedurende drie weken. Sterker nog, ik had vandaag al (dag 2 notabene!) lage energiemomenten en trrrrek als een malle! Je leest morgen hoe ik er mee om ging ;)

Reactie plaatsen