Met een goed gevoel de week ingaan: perspectief.

Met een goed gevoel de week ingaan: perspectief.

Bon siman!

Ik had ooit een vriendje dat Papiaments sprak en dat altijd tegen mij zei op maandag.
Soms al op zondag.
Hij smste (dat deden we toen nog) het ook naar zijn familie en vrienden.

‘Bon siman’ betekent ‘(ik wens je een) fijne week’.
Soms vertaalde hij het zelf als ‘gefeliciteerd met de nieuwe week’.

Heel gebruikelijk op de Antillen: hier wat minder.
Ik vind het een mooie gewoonte 🙂

Het geeft een positieve vibe aan de maandag, gevalletje ‘nieuwe ronde nieuwe kansen’ en blij zijn dat er überhaupt weer een nieuwe week IS.
Wat dat is niet zo voor iedereen.

Er zijn mensen die vanmorgen niet wakker geworden zijn.
Mannen, die hun vrouw vannacht niet meer hoorden ademen.
Kinderen, die hun vader in het ziekenhuis voor eeuwig gedag hebben moeten zeggen.

En ook vrouwen die hun kinderen hebben moeten begraven.

Don’t worry, ik zal je niet met een zwaar gevoel de maandag en de week insturen: hopelijk eerder het tegenovergestelde.
Bear with me (het wordt eerst nog even iets zwaarder).

Een paar weken geleden ging ik lekker lunchen met een hele bijzondere vrouw.
Iemand die oh zo vaak in mijn gedachten is.
Een vrouw die niet zo heel vaak zomaar de deur uitgaat om te lunchen.
Ze heeft een paar maanden geleden haar zoontje moeten begraven.
Hij had een aandoening aan de hersenen: lissencefalie (waar microcefalie -wat Caiden heeft- staat voor ‘klein hoofd/kleine hersenen’ staat lissencefalie voor ‘gladde hersenen’) waarbij hij o.a. zware epilepsie had gekregen.

Felipe en ik waren op zijn begrafenis.
Een begrafenis met, uiteraard, ongelooflijk hartverscheurend verdriet.
Ik heb het geen seconde droog gehouden.
Niemand daar.
Maar ook voelden we ontzettend veel liefde.
Hoop, zelfs.
Lichtpuntjes.
Lessen.
Veel lessen, die dat kleine jochie met ons had gedeeld.

Sinds die dag beseften wij ons nog duizend keer meer: ons kind ademt.
Ons kind kan lachen en genieten.
De rest is écht bijzaak.

Een nieuwe week betekent dat je 7 dagen voor je hebt liggen waarin je hoogstwaarschijnlijk zult leven.
Dat is geweldig nieuws!

Ben je iemand die zich druk maakt over kleine dingen (doen we heus allemaal wel eens), grote dingen, een drukke week, of nog erger: ben je iemand die klaagt over de maandag?

Get your shit together.

Hoe plaats je dingen in perspectief?
Hoe kun je relativeren wanneer er onderwerpen in je leven moeilijk zijn?
Hoe kun je genieten van zoiets simpels als het feit dat jij, je partner, je kind en/of een andere geliefde ademen?

Gary Vaynerchuck (bekende ondernemer) doet het zo: iedere ochtend stelt hij zich even voor dat zijn ouders of kinderen wat overkomen is.
Een vreselijk beeld wat hij zich bewust op z’n netvlies haalt.
Vervolgens kijkt hij op zijn telefoon om te zien of hij berichten heeft ontvangen daarover.
Als die er niet zijn, is zijn dag al fantastisch.

De rest is bijzaak.

Hij zei dit in een video die mij echt met de beide beentjes op de grond zette:
“Do you know how many people have it WAY worse than you?
BILLIONS.”

Stond je vanmorgen in de file?
Moest je de hele fucking nacht hoesten waardoor je weinig geslapen hebt? (me)
Staat je dag vol afspraken waarin je van hot naar her moet rennen?
“Moet” je vanavond naar de sportschool en heb je geen zin?
Is je band lek?
Heb je een bad hairday?
Krijg je op je werk zonder goede reden op je flikker?
Heeft een collega over je geroddeld?
Regent het?
Ben je je boterhammen thuis vergeten?

Big fucking deal.

Perspectief.
Perspectief.
Perspectief.

Zijn er dan geen dingen die aangepakt moeten worden?
Ach, tuurlijk wel.
Mag je dan niet stilstaan bij je gevoel wanneer je ergens van baalt?
Jawel hoor.
Moet je alles bagatelliseren?
Liever niet.
Maar probeer heel, héél veel vaker EERST de boel even flink in perspectief te plaatsen.
Ik geloof echt dat de meeste mensen daar niet genoeg toe in staat zijn (alhoewel: ze zijn er wel toe in staat maar doen het niet bewust), waardoor ze zich blijven verliezen in de kleine dingen.
De dingen die over 5 jaar echt geen reet meer uitmaken.

Bon siman.

Gefeliciteerd met deze nieuwe week!

Geweldig dat je ook vandaag weer ademt.
Geniet er van.

Janne

PS. Ik zou het, als je wat aan dit blog hebt gehad, supertof vinden als je hieronder een reactie zou willen plaatsen. Laten we vieren dat er weer een nieuwe week is.

 

Foto: Dyonne fotografie.

Astrid
Door

Astrid

op 18 Nov 2019

Ben deze morgen met pijn opgestaan, heb een hele to-do lijst voor me vandaag. Je kent het wel. Net nu kreeg ik die mail. Net wat ik nodig had. Heel fijn! Ik ga met een ander gevoel mijn dag verder. Deze avond ga ik logeren bij mijn ouders die me zullen bijstaan morgen voor een moeilijke dag. En dat doet me goed, want ja, ik heb het geluk mijn beide ouders nog bij me te hebben. Ik ben daar heel dankbaar voor. Dankje Janne, om mijn dag op een andere manier te bekijken en zo mooier te maken!

Jessica
Door

Jessica

op 18 Nov 2019

Wat een timing deze blog. Ziek op bed, me schuldig voelen over niet kunnen werken. Maar echt niet lekker (ontstoken holtes) en wetende dat ik eerst aan mezelf moet denken. Gaat een teamdag boven mijn gezondheid? Is het belangrijk wat mijn collega’s ervan vinden? Inderdaad, perspectief. Ik kom nu als eerste, al het andere is niet belangrijk.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Wat krachtig! Beterschap, liefs!

Tamaramoes
Door

Tamaramoes

op 18 Nov 2019

Janne! Je bent een supervrouw. Ik geniet van je positiviteit en je beïnvloed mijn visie op het leven daarmee! Thanks ga vooral zo door!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Lief, dank je wel voor je reactie. Heel fijn om te horen:-)

Caroline
Door

Caroline

op 18 Nov 2019

Amen!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

:-) thanks Caroline

Chantal
Door

Chantal

op 18 Nov 2019

Bedankt voor deze prachtige blog. Die komt wel even binnen!! :-)

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Jij bedankt voor je reactie, goed om te horen!

Anneke
Door

Anneke

op 18 Nov 2019

Dank je wel Janne, deze boodschap plaatst echt ineens alles in het juiste perspectief! Heel krachtig. Het was in mijn hoofd vanochtend een beetje een chaos, want bezig met de financiële uitwerking van een echtscheiding, wat moet er deze week allemaal gebeuren rond drie kids, wat voor Sinterklaascadeautjes moeten er komen, zal ik een aangeschaft kledingstuk wel of niet retour sturen, heb ik nog tijd om naar de kapper te gaan in november/december, dat soort dingen. En toen jouw mail met inderdaad een wake-upcall. We zijn er nog, we leven, we kunnen om ons heen kijken, we kunnen liefde geven en ontvangen! Yes, daar draait het immers om en de rest is bijzaak.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Soms is het leven ook even overwhelming en gebeuren er ook veel dingen tegelijk. It happens. Maar éven dat perspectief vinden is al zo fijn om je er niet compleet in te verliezen. Mooi voorbeeld, krachtig :-) Dank je wel voor je bericht.

Corry
Door

Corry

op 18 Nov 2019

Grootste les die ik geleerd heb toen ons prinsesje Fiene na 3 maanden overleed..!! Mooi geschreven.... Tuurlijk heb ik ook van die momenten (waar zijn mn sleutels, potver wat moet ik nu weer eten etc), maar die vliegen gelukkig altijd snel weer weg... Perspectief kan je redden! Je leven wordt echt minder zwaar... Come on, people! Maar ik durf het nog niet goed tegen 'sommigen' te zeggen hoor, dus ik ga jouw blog delen...😁✌🏼

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Nov 2019

Wat heftig, en ik kan het me helemaal voorstellen idd. Hahaha daar mag je mijn blog gerust voor 'misbruiken' <3

Robin
Door

Robin

op 18 Nov 2019

Nou zo is het maar net.. Wat kunnen wij soms verzanden in kleine futiliteiten die je over een paar jaar echt niet meer kan herinneren. Er is zoveel moois en er zijn oneindig veel kansen en mogelijkheden, mits je je zelf dwingt het zo te willen zien. Dank weer voor je blog! ♥

Marlies Beckerman
Door

Marlies Beckerman

op 18 Nov 2019

Vanmiddag mijn wandelschoenen aan, hoofdtelefoon op en hup naar buiten. Al wandelend luisteren naar jou luisterboek "Wat nou als het ook anders kan" Veel beter kan ik mijn nieuwe week niet beginnen 'Bon siman’

Michelle
Door

Michelle

op 18 Nov 2019

Amen! Hier een redelijk helder hoofd dankzij journallen in de ochtend en toen nog helderder door jouw blog!Mooi,want perspectief is all we need!Wat het ook is waar we mee strugglen!Er is zoveel om dankbaar voor te zijn....Is het al dinsdag😉💪🏻😘

Alice
Door

Alice

op 19 Nov 2019

Dank je wel voor het perspectief!

Reactie plaatsen