Het is eeuwig zonde hoeveel potentie er verloren gaat, omdat we simpelweg niet (meer) bereid zijn geduld op te brengen.
Of het nou gaat om duurzamer leven, een gezonder lijf, of positieve gedachten: als we het niet in 1 x goed kunnen doen, doen we het nog liever helemaal niet.
En dat is precies waar het misgaat.
Dat is precies waar de potentie om een bepaald resultaat te bereiken (die er wel degelijk in zat), verloren gaat.
Alles-of-niets.
Er zijn drie scenario’s mogelijk wanneer we proberen onze goede voornemens, doelen, of dromen na te streven.
1. Ellie zegt: ’Ik wil iets doen voor een betere wereld, ik denk dat ik wat duurzamer ga leven’
Ellie begint met wat minder vlees eten. Ze probeert ook de auto voor kleine stukken te laten staan, haar vuilnis te scheiden en geen plastic zakken meer te gebruiken. Ze hoorde iets over wasbare make-upreinigingsdoekjes en praat erover met een vriendin. Die zegt: ‘Joh, dan moet je helemaal geen make-up meer gebruiken hoor, en ook niets meer in je haar doen, want dat is ook niet goed voor ’t milieu hoor. En je hebt toch ook nog steeds een auto??’
Ellie raakt ontmoedigt. Ineens ziet ze alles wat ze nog steeds ‘verkeerd’ doet, wat beter kan en hoe ontzettend veel er voor nodig is wil je echt volledig duurzaam leven en bijdragen. Ze geeft het op, omdat ze denkt: ‘het maakt toch niet zoveel verschil wat ik doe.’
2. Dorian zegt: ’Ik ga nu écht op m’n voeding & beweging letten, want ik wil me energieker voelen en sterker zijn’
Dorian daarentegen gaat gelijk voor de volle 100%. Hij stopt per direct met alle suikers, eet ook geen brood meer, laat zijn biertje staan en gaat 5 x per week sporten. ALL IN. Hij houdt het 2 weken vol en grijpt dan volledig terug op alles wat hij die weken liet staan, en meer. Hij wordt trouwe sponsor van de sportschool waar hij vanaf dat punt niet meer zal komen. ‘Dit is niet voor mij weggelegd’, denkt ‘ie.
3. Mirjam zegt: ’Ik wil zelfverzekerder zijn, een sterkere mindset en positiever in het leven staan dus ik ga met mezelf aan de slag’
Mirjam pakt het rustig aan: ze weet dat een betere mindset tijd kost en niet vanzelf zal gaan. Een week lang doet ze maar één ding, namelijk: dagelijks zo’n 5 minuten stilstaan bij haar gevoel en gedachten. Ze schrijft op hoe ze zich voelt en welke intenties ze wil hebben die dag. Dat gaat en voelt goed! Na dit 7 dagen gedaan te hebben, merkt ze echter nog niet echt veel verschil… er komt wat stress van externe factoren bij kijken en ze houdt er op dag 8 weer mee op, omdat de waan van de dag het overneemt en het verschil in haar mind niet significant (genoeg) is. ‘Waar doe ik het eigenlijk voor?’, denkt ze.
Je kunt het goed doen, en je vervolgens eruit laten lullen door anderen die jou ontmoedigen, omdat zij enkel kijken naar wat je nog niét doet.
Je kunt te snel gaan en teveel geven, waardoor het niet vol te houden is en je vrij snel weer in je oude patronen terug valt.
En je kunt het rustig aan doen, maar vervolgens jezélf eruit lullen of de dagelijkse chaos het laten overnemen omdat je het geduld niet kunt opbrengen om consistent door te gaan totdat er exponentiële groei zal plaatsvinden en verschil te zien zal gaan zijn.
Geen van drieën is handig.
Geen van drieën geeft resultaat op langere termijn.
Dus hoe dan wel?
Saai, niet sexy antwoord, wat je ook best al wel weet maar NOOIT DOET: kleine stappen.
En niet éven.
Structureel.
Consequent.
Consistent.
En vooral niet verwachten dat wanneer je al wellicht 20 jaar lang op manier A leeft, je nu ineens binnen 7 dagen manier B zal kunnen integreren. It takes time. Patronen die al ja-ren worden herhaald en herhaald, zijn er niet door één actie zomaar uit.
Je moet moed hebben om in kleine stapjes te (durven) gaan.
Om niet direct alles voor de volle 100% te hebben of doen.
Om te gaan voor de lange termijn, voor duurzaam resultaat.
Sla jezelf wanneer je jezelf hoort zeggen: ‘Ja maar dan mag je echt helemaal niks meer eten’, of ‘ja maar dan kan je helemaal niks meer doen!’
Want wie zegt dat? Wie zegt dat dat de manier is om ‘succesvol’ te zijn?
Dat is enkel jouw perceptie van gezonder eten/meer bewegen/duurzamer leven.
En jouw perceptie is niet de waarheid.
Denk: 1 minuut of 1% per dag
Er is zoiets als de 1 minuut regel, 5 minuten regel, 10 minuten regel of hoeveel minuten jij er ook invulling aan wilt geven, en het komt hier op neer: ergens 1 minuut van je dag aan spenderen moet echt wel mogelijk zijn. Dat kun je altijd nog uitbreiden naar 5 minuten, 10 minuten, 30 minuten…
Wil je leren mediteren of überhaupt meer mindful zijn, maar weet je niet waar je moet beginnen omdat het zo’n enorme berg lijkt om te bereiken?
Mediteer 1 minuut per dag.
Wil je meer bewegen maar kijk je er ontzettend tegenop, waardoor je het blijft uitstellen?
Ga 1 minuut per dag squats en push ups doen. (of wandelen, touwtje springen, dansen, noem maar op)
Wil je duurzamer leven? Neem 1 minuut per dag de tijd om een kleine stap te zetten. Bijvoorbeeld vandaag je oude batterijen en lampen in een tas gooien (zodat je die bij de volgende boodschappenronde in de daarvoor bestemde bak kan doen). Morgen een minuut Googelen naar duurzame kledingmerken of tweedehandswinkels bij je in de buurt, zodat je niet hoeft terug te grijpen op de grote fast fashion ketens voor je vakantiekleding over 2 weken.
Wil je gezonder eten, maar ben je bang dat je jezelf alles moet ontzeggen wanneer je begint?
Begin met 1 minuut per dag gezondere keuzes te maken. Ontbijt, lunch en dineer zoals je normaal gesproken ook zou doen, maar maak 1 bewustere keuze per dag. Bijv: Sta je voor het schap in ’t tankstation te twijfelen of je een appel of gevulde koek neemt? Neem de appel. That’s it for today.
DOABLE, moet het zijn.
Zodat je morgen denkt: dit kan ik nog wel een keer.
En de dagen er na ook, of misschien zelfs wel 2 stapjes neemt.
Zodat het een nieuwe levensstijl wordt, en je ‘nieuwe normaal’.
1 stapje.
Het voelt misschien niet als veel.
Het voelt misschien als niet genoeg, of zelfs onzichtbaar en irrelevant.
Maar op langere termijn zullen die kleine stapjes vanzelf gaan opstapelen en significant worden.
Klein stukje uit mijn boek:
“Kies gewoon een voor een iets wat je echt wilt en zet kleine stapjes. (…) Verander of doe liever elke dag een klein beetje, dan dat je elke week opnieuw probeert alles te doen. Liever streven naar een dagelijkse één procent groei, dan naar honderd procent in één keer (die je nooit behaalt, omdat je telkens afhaakt). Eet je vandaag een appel dan merk je vandaag geen verandering in je gezondheid, maar als je kijkt naar tientallen jaren en of je daarin wel of niet regelmatig fruit eet, dan maakt het ineens een enorm verschil. Dat enorme verschil kan alleen bewerkstelligd worden als je elke dag dat kleine stapje zet. En dit geldt voor bijna alles… zéker voor je mindset.
Maar ja: er zit een keerzijde aan alles wat makkelijk is om te doen. En dat is dat het ook makkelijk is om níét te doen.
Het is echt niet moeilijk om elke dag een appel te eten. Het is ook niet moeilijk om het niet te doen.
Is het iets wat nú resultaat geeft, dan doen we het vaak wel. Maar bijna niets geeft nu resultaat, en daarom kiezen we er sneller (al dan niet onbewust) voor het niet te doen.”
En zo verstrijken de dagen, weken, maanden en jaren.
En sta je nog steeds niet waar je wilt staan.
Of nog erger: word je op een dag wakker en denk je ‘Huh? Hoe is het zo ver gekomen dat ik zó ver af sta van mijn droomleven?’
Omdat je niet bereid was geduld op te brengen.
Omdat je de kleine stapjes niet groot genoeg vond, en ze daarom maar liet staan.
>>> Omdat je alles of niets wilde, en dus niets kreeg (omdat alles niet mogelijk is).
It’s no rocket science.
Wat ga jij vanaf vandaag iedere dag doen? Of 5 dagen per week? Of zelfs maar 1 dag per week?
Welke kleine stappen ga jij consistent zetten?
Ik help je graag, wanneer het jouw streven is om het anders te gaan doen.
In ‘Het kán anders‘, mijn vierweekse cursus waarin we samen stapjes zetten voor resultaat, heeft iedereen zo z’n eigen doelen.
Dat doel kan al zo simpel zijn als: erachter komen wat ik wil.
De cursus duurt nog de hele maand januari en je kunt t/m eind deze maand instromen: je kunt alles nog t/m eind februari bekijken dus hebt tijd genoeg.
Wil jij:
- Eindelijk weer het gevoel krijgen werkelijk de regie te hebben over je leven, zodat je niet enkel overleeft, maar lééft.
- Leren wat je kunt doen om een krachtige mindset te krijgen én te behouden, zodat je er de rest van je leven wat aan hebt?
- Een kijkje nemen in wie jij nou eigenlijk ook alweer bent of WILT zijn?
- Beter leren dealen met al die gedachten die door je hoofd razen, de gevoelens die je ervaart en de acties die daar uit voortvloeien?
- Minder in de waan van de dag terugvallen en bewuster leven
- Schijt hebben aan wat anderen van je denken, en echt voor jezelf kiezen, ondanks dat dat buiten je comfortzone ligt?
- NU een knallende kickstart krijgen voor de rest van het jaar?
Dan ben je op de juiste plek. Meld je hier aan.
Laten we samen iets veranderen, en nu écht.
Janne
Ashley
op 14 Jan 2020