Je bent goed genoeg

In een wereld waarin we continu op zoek zijn naar een volgend doel, meer zingeving, meer waarde, meer behaalde resultaten, mijlpalen, meer titels en prestaties… wil ik je vandaag even helpen herinneren.

Even helpen herinneren dat je goed genoeg bent.
Dat je waardig bent.
Dat je er mag zijn.

Niet omdat je allerlei papiertjes hebt behaald.
Niet doordat je een fantastische partner aan de haak geslagen hebt.
Niet vanwege dat vrijwilligerswerk of je goede daden.
Niet omdat je daar héél hard je best voor doet.
Niet omdat je bakken met geld hebt of gaat vergaren.
Niet door die toffe trips naar Ibiza en Bali.
Niet vanwege je sportiviteit en instawaardige abs.

Niet óndanks alle shit en ellende in je leven.

Maar gewoon, als geheel, mét alle ellende én alle mooie dingen erbij.

Gewoon, omdat je waardig bent als persoon.

Ik weet dat het soms moeilijk is om een combinatie te vinden tussen aan de ene kant dankbaar zijn en accepteren wie je bent en hoe je leven nu is, en aan de andere kant blijven streven naar toffe doelen en je ware potentie benutten. Ik weet dat, omdat ik de struggle bij zoveel van mijn klanten zie. Maar ik weet dat vooral, omdat ik zélf van nature onwijs ambitieus ben en heel groot droom. Ik leef geen ‘gemiddeld’ leven, whatever that may be, en heb zowel de gift als de vloek om te weten dat er zo-ontzettend-veel-mogelijk-is. Ik weet wat ik kan of zou kunnen leren/doen. Ik ken mijn krachten. Ik weet dat als ik mezelf 100% inzet en ergens echt voor ga, ik het werkbaar kan maken ook al is het in de ogen van veel mensen niet haalbaar of niet realistisch. Ik noem het een gift, omdat ik daardoor naar volle potentie en een autonoom (en tof, al zeg ik het zelf) leven leid, maar ook een vloek omdat ik daardoor ook een valkuil heb: continu bezig zijn met ‘meer’. Omdat ik weet dat er meer in zit.

Wellicht is dat herkenbaar, al is het enkel het eerste of laatste deel.

Er zit altijd meer in.
Er is altijd meer mogelijk.
Er zijn altijd nieuwe kansen.
Het kan altijd meer, beter, anders.

Maar wanneer je niet kunt genieten van het nu, omdat je alleen maar bezig bent met wat nog kan komen… what’s the point of it all?

Je bent waardig geboren

Denk eens terug aan de momenten dat je een baby’tje zag. Dat kan je eigen kind zijn geweest, of dat van een ander.
Had dat kindje al iets bereikt?
Was dat kindje ‘succesvol’?
Het het kindje al allerlei prestaties op zijn/haar CV staan?
Nee.

Maar was het kindje goed genoeg?
Was de baby waardig?
Was zij of hij het waard om lief te hebben?
Ja.

We proberen op allerlei manieren aan onszelf te bewijzen dat we het wél waard zijn, of wél goed genoeg zijn in het leven. Door een nóg beter persoon te zijn, anderen nog meer te helpen, jezelf nog meer aan de kant te schuiven, nog meer mijlpalen te behalen, en nog mooiere plaatjes online te gooien waar je nóg meer likes en validatie op ontvangt.

Maar voel je je echt beter? Ben je nu goed genoeg? Is het nu ‘klaar’ en kun je eindelijk genieten van ‘het waard zijn’?
Of is er, ook daarna weer, toch ‘meer’ te bereiken en voelt het nog steeds niet goed genoeg?

Waarschijnlijk, helaas, dat laatste.
Het is enkel een tijdelijk gevoel.
Het komt niet van binnenuit.
Je gelooft niet werkelijk dat je goed genoeg bent.
Dat je het waard bent om geliefd te worden.
Dat je het waard bent om erkenning te krijgen.
Van jezelf en anderen.

Leer jezelf te zien als waardig persoon, gewoon, omdat je bent.
Zonder externe redenen.
Je bént al goed genoeg.
Je bént al waardig.

Nee, enkel op de bank zitten ‘jezelf goed genoeg vinden’ gaat je niet je droomleven geven (of zingeving).
Maar al die acties die je onderneemt terwijl je jezelf mentaal de grond in blijft boren, hebben net zo weinig zin.
Geen enkel doel zal worden bereikt, geen enkele mijlpaal behaald, en geen gevoel zal worden gevalideerd, als jij diep van binnen blijft geloven dat je niet goed genoeg bent.

“You can’t hate your way into loving yourself”

Je bent goed genoeg.
Je bent goed genoeg geboren.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Je bent waardig.

En nu aan de bak.

– Janne

PS. Voor veel mensen zal dit simpelweg een goede reminder zijn en een fijne boodschap om te lezen.
Als dit een diepgeworteld trauma is, en je vanwege welke gebeurtenissen of redenen uit het verleden of uit je jeugd dan ook het gevoel hebt dat je jezelf niet goed genoeg kunt vinden, dan zeg ik met alle liefde: zoek hierbij professionele hulp. Dit kan in therapie bij een goede psycholoog (daar is niets raars, heftigs of bijzonders aan, ik heb zelf ook een psycholoog gezien en ga er met liefde heen als ik struggle met traumagerelateerde kost) of, als je verder bent, d.m.v. coaching. In mijn programma Mindshift Methode komt dit onderwerp ook in een module aan bod, naast andere onderwerpen zoals o.a. overtuigingen, ‘je shit’, hoe je jezelf ziet en wie je wilt zijn, alle ballen hooghouden, schuldgevoelens, etc. Neem een kijkje op de website als dit je aanspreekt, of kom in contact of plan een call in door een mailtje te sturen naar team@janneschuijn.nl.

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 12 Feb 2020

Beste Janne, Ik blijf me verbazen dat we zo veel op elkaar lijken. Ik krijg van jouw deze mooi blog in mijn mail box en ik heb letterlijk net een vlog online gezet over een deel in mijn leven waar jij net op tijd kwam met jouw kracht. Ik doe soort van het zelfde werk als jij, maar dan voor een doelgroep TOS een taal ontwikkelingsstoornis waar ik elke dag mee bezig ben om dit zichtbaar te maken. Ik spreek en geef lezingen. En jaren was ik op zoek naar iemand die het zelfde was als ik zelfde kracht zelfde moed, ik ben blij dat ik je gevonden heb en dat je soms zo een blog naar me stuurt en me weer laat denken hoe ik het weer Mezelf kan zijn en weer even laat stil staan waar ik nu ben. Dankjewel voor je werk en je energie

Samantha
Door

Samantha

op 12 Feb 2020

Mooi stuk. Bedankt voor de positieve boodschap. Wou dat ik het ook zo voelde ook deel mindset hoor, dat dat niet zo voelt.

Reactie plaatsen