Het leed dat Instagram heet

Het is niet meer weg te denken uit het land van de #fitdutchies, de #dutchhealthies en de #gymjunkies: Instagram.

Uren zit ik naar mijn volgende maaltijd uit te kijken en wanneer deze daar dan eindelijk is: wacht, stop! Eerst een foto voor Instagram. Ik sta op het punt de deur uit te gaan naar de sportschool: ho, nog niet! Eerst een foto voor Instagram in mijn #gymoutfit. Ik sta notabene IN de sportschool en ik ben net klaar met mijn #fastedcardio sessie, wil de loopband afstappen en eindelijk wat eten, maar: eerst een foto voor Instagram van mijn verbrande calorieën op de vroege ochtend, anders telt het niet.

In alle vrije minuten van de dag (lees: op de wc) scroll ik door alle fitness & health gerelateerde hashtags om vele foto’s van een hartje te voorzien. Tja, het is geven en nemen, right?

Motiverend?

Ook als personal trainer heb je soms wat externe motivatie nodig om je bed uit te komen en zelf te gaan trainen op de vroege ochtend. Dat is bij mij heus niet anders, ook ik spring niet elke morgen fluitend mijn bed uit, ook ik ben vooral na een kort nachtje ’s morgens wel eens geneigd om te blijven liggen (ik doe het niet, but that’s not the point). Even scrollen door je Insta-timeline kan dan best helpen:

Instagram fitness motivatie quote Instagram fitness motivatie quotesInstagram fitness motivatie quote

Motiverende quotes zijn al-tijd-goed. Hoe afgezaagd sommige inmiddels ook mogen zijn, ze helpen toch. Ze blijven dat stemmetje van binnen aanwakkeren, je helpen herinneren dat je dit ECHT graag wilt (en daar wat voor moet doen) en zijn net even die extra schop onder je kont, die je zo nu en dan wel eens nodig hebt.

#fitbody

En dan heb je natuurlijk nog alle super fitte chicks die zich genoodzaakt voelen hun strakke buik op de foto & op Instagram te zetten (guilty! #abcheck) waar je ’s avonds na je cheatmeal jaloers en schuldbewust naar zit te kwijlen kijken, maar die ’s morgens zeer motiverend werken om UIT je nest te komen en IN de sportschool te gaan rocken om óók die buik te bewerkstelligen. #win

Instagram fitness motivatie Instagram fitness motivatie Instagram fitness motivatie

Máár… en hier wordt dan eindelijk duidelijk waarom ik de titel “Het leed dat Instagram heet” noem.

#foodporn #foodgasm #foodfoodfood

Sinds ik op Instagram zit zie ik letterlijk ELKE DAG oreo koekjes, pizza’s, Tony chocolonely repen, burgers, Milka, muffins en cakes voorbij komen! Dingen die ik in de supermarkt juist probeer te mijden, sta ik nu constant mee oog in oog (nou ja, oog in telefoon). Dit allemaal onder het mom: #cheatmeal #iifym #flexibledieting, en ook #sorrynotsorry #moeteenkeerkunnen #weekend. En ja, natuurlijk moet het een keer kunnen. En ja, ook ik eet wel eens iets ongezonds. Maar om het nu op de dagen dat IK het NIET kan hebben ook constant te bekijken, is eigenlijk helemáál niet goed voor m’n wilskracht en motivatie.

tumblr_m36a25e3qU1qbjp5wo5_500 tumblr_lnk6tkQGG81qk2zhno1_500_large_largeinstagram motivatie fitness

Om dan nog maar te zwijgen over alle #healthydessert #skinnydinner en #lowcarb pics, waar ongetwijfeld hartstikke gezonde ingrediënten in zitten maar uiteraard enorm is opgeleukt voor de foto, waardoor het er gewoon aaaakelig lekker uitziet. Ja, ook je bakje havermout en ja, ook je bord met zoete aardappel patat en droge kippenmeuk ziet er lekker uit. Basically gewoon al het eten op Instagram is wat mij betreft iets waar ik naar ga verlangen en dus: KILLING.

Hashtag AlwaysHungry.

Hashtag NeverNotEating.

Hashtag iHateYouInstagram

Want ja, na een rondje IG’en heb ik alweer mega trek. Ook als ik net een bord eten op heb. Dus dit werkt NIET in mijn voordeel en Insta is bij deze NIET bestand tegen hongerige meisjes. Of eigenlijk: hongerige meisjes zijn niet bestand tegen Insta.

Conclusie: Instagram kan een hele leuke bron van motivatie en inspiratie zijn. Tenzij je vaak last hebt van eetbuien, overeten, emotie-eten of gewoon net als ik altijd wel kunt en wilt eten. Dan is er simpelweg teveel eten te zien in de meest smakelijke uitvoeringen waardoor je brein geprikkeld wordt en je zelf ook direct trek hebt. En door meer te eten dan we nodig hebben gaan we juist niet ons doel bereiken. #notmotivatingatall #ikbenwelklaarmetdehekjes #okdoei

Herkenbaar, of stel ik me enorm aan?

As always hoor ik graag hoe jij hierover denkt!

Volg jij mij eigenlijk al op Insta?

Janne

Sophie
Door

Sophie

op 28 May 2015

#guilty! Ik ben zo'n ik-kan-altijd-eten typetje. Ik probeer heel de dag door gezonde dingen te eten (rauwkosT en fruit etc.) maar hoe moeilijk is het om bedankjes van tevreden klanten zoals bonbons te weerstaan. En dan in je pauze langs al dat lekkers scrollen op Insta terwijl je een boterhammetje met droge kipfilet wegwerkt! #trytogethealthier

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 28 May 2015

Exactly Sophie! enne, ik ben ook hartstikke #guilty hoor, doe/deed er zelf net zo hard aan mee.. Maar merkte laatst pas hoe het me eigenlijk soms enorm in de weg zit en juist tegenwerkt qua trek in lekkere dingen. Dus dat scrollen ga ik in ieder geval minder en minder doen!

Maaike
Door

Maaike

op 29 May 2015

Helemaal mee eens! Ook erg aan het stoeien met eten en dan komen al die lekkere dingen voorbij.. en dan denk ik "fuck, die ene cheatmeal gaat heus niet rechtstreeks om mijn buik zitten." Beetje jammer van de bodemdrang. Er zijn ook pagina's zonder eten met alleen motivatie en fitness. #focus

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 29 May 2015

Precies dat Maaike! Je onderbewuste denkt dan al snel "ach, als half fitfam wereld het kan eten, dan kan ik het ook toch?" Ik keek net nog even op #fitdutchies: letterlijk 80% was FOOD!

Reactie plaatsen