Gezonde weekendbaksels #1: healthy muffins

Gezonde weekendbaksels #1: healthy muffins

Mijn gezonde baksels van afgelopen weekend zijn inmiddels bijna op (op een ieniemienie stukje appeltaart en 3 cupcakes na. De pizza was binnen 5 minuten compleet foetsie)!
Omdat ik visite kreeg die graag gezond wilde eten (maar stiekem gewoon van junkfood houdt) besloot ik zelf een pizza te maken. Best of both worlds zou ik zo zeggen.

Omdat dit eigenlijk achteraf sneller was gegaan dan ik verwacht had, had ik tijd en energie over… Wat ik dan vaak doe, is om me heen kijken wat ik in huis heb en dan even googelen wat ik ermee zou kunnen doen. Nu was het niet zo moeilijk: ik had nog een heleboel appeltjes uit mijn vaders tuin (hard, zoetzuur en natuurlijk onbespoten) over en wilde die graag opmaken voordat ze zouden bederven. En aangezien ik nog een toetje nodig had was het idee voor een gezonde appeltaart snel geboren!

Maar ja, daar bleven dan weer stukjes appel van over (teveel gesneden voor de taart) dus die moesten ook op: ik heb er een absolute hekel aan om voedsel weg te gooien en dan vooral gezond voedsel zoals groente en fruit. Zowel uit milieubewust, als financieel en sociaal (er zijn immers landen waar ze een moord doen voor het eten wat jij in je prullenbak gooit) oogpunt. Ook had ik nog een banaantje liggen en met wat havermout uit de kast weet je al snel: dat worden muffins 😀

Met het laatste recept begin ik als eerst, dit heb ik immers beloofd aan Ghislaine DBrruyn 😉

Ik heb er niet veel plaatjes van, namelijk alleen van het eindresultaat, omdat ik ze zó snel in elkaar geflanst had en pas bij het de oven inschuiven bedacht dat ik geen how-to-foto’s had gemaakt. Ach ja, dan vertel ik het toch gewoon?

havermoutmuffins

Wat heb je nodig voor 10 stuks?
– 100 gr havermout
– 1 appel, ik had denk ik iets minder dan 200 gr over: alleen schillen als ‘ie bespoten is
– 1 banaan
– 2 eieren (liefst biologisch)
– scheutje amandelmelk of andere (al dan niet plantaardige) melk
– kaneel
– theelepel bakpoeder

Optioneel (deze ingredienten niet mee blenden, maar heel of in stukjes op het laatst door het beslag mengen):

– noten in stukjes gehakt
– rozijnen
– stukjes chocolade, zo puur/zwart mogelijk: minstens 80% cacao
– extra fruit zoals bessen
– extra zoetje zoals honing/stevia/vanille

Het makkelijkst is natuurlijk om deze ingrediënten in een keukenmachine te gooien, helaas heb ik deze nog steeds niet dus gebruik ik mijn oude vertrouwde blender. Vandaar ook het scheutje amandelmelk: anders is het te dik om te draaien. Dit kun je dus weglaten als jij wel een keukenmachine gebruikt.

Appeltje, eitje
Hoe fix je dit nou tot muffins? Nou, heel simpel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Je gooit als eerste de havermout in de “kender” (= dus keukenmachine/blender…..tja)  totdat het fijn is en je het kunt gebruiken als meel. Dan gooi je de banaan, appel en de 2 eieren erbij: mijn appelstukjes heb ik eerst even in een pannetje met een tl kokosolie zacht laten worden omdat ik bang was dat de blender ze anders niet goed fijn kreeg.
Bij de blender komt nu ook evt. het scheutje melk goed van pas. Gooi ondertussen ook wat kaneel + het bakpoeder er door (door dit laatste zullen ze mooi gaan rijzen) en laat mixen tot het een egaal beslag is. Terwijl je kender draait zet je een bakplaat klaar met daarop +/- 10 muffin-/cupcakevormpjes. Als het beslag klaar is kun je je optionele ingrediënten er doorheen lepelen (bijvoorbeeld deze combinaties: rozijn/vanille/appelstukjes, blauwe bessen/chocolade, noten/rozijnen/honing, verzin het maar zo gek je wil)  en dan de vormpjes voor de helft tot twee derde gaan vullen (ze gaan rijzen dus let daar op)………en de oven in!
muffins oven
Mijn cupcakes waren na 20 minuten aardig gaar, maar ik heb ze daarna nog 5 minuten laten door garen in de warme oven. Als je tussen 20 en 27 minuten aanhoudt (afhankelijk van je oven) moeten ze goed zijn.
Laat ze goed afkoelen voordat je aanvalt, anders blijven ze aan je vormpje plakken of vallen ze uit elkaar (ja, dit weet ik uit ervaring)!

binnenkant muffins

 

Enjoy Ladies!

x

Reactie plaatsen