Gezond aankomen - 7 tips!

Steeds vaker krijg ik ze: berichten en e-mails van vrouwen die vragen hoe ze gezond kunnen aankomen, in plaats van afvallen.

Voor iedereen die nu denkt ‘ik wou dat ik dat probleem had’: nee, ook dat wil je niet. Niet kunnen aankomen kan voor de vrouwen die daarmee moeten dealen nét zo moeilijk en een last zijn, als vrouwen die niet (denken te) kunnen afvallen.

En IEDERE vrouw die op één of andere manier NIET blij is met zichzelf en het lijf dat zij nu heeft, en zelf niet in staat is om een verandering teweeg te brengen en tot resultaat te komen, is er in mijn ogen één teveel.

Gezond aankomen is meer dan alleen ‘eet gewoon wat meer’

En lang niet zo makkelijk als iedereen denkt. Vaak hoor ik “maar ik eet al zoveel”, maar wanneer dat dan daadwerkelijk wordt bijgehouden, blijkt dat in de praktijk toch minder te zijn dan iemand nodig heeft. Vandaar direct tip 1:

1. Houd een voedingsdagboekje bij

En vul alles nauwkeurig in. Zo zie je aan het eind van de dag hoeveel je hebt gegeten aan calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten én waar het beter zou kunnen. Niet alleen voor vrouwen die willen afvallen is een voedingsdagboek een eye-opener, dit geldt net zo goed voor vrouwen die willen aankomen.

2. Eet meer

Ja, daar is ‘ie dan toch: maar dan vooral voedingsmiddelen rijk aan calorieën en voedingsstoffen zoals noten, banaan, havermout, avocado, pindakaas, volle kwark, enzovoort. Deze voedingsmiddelen bevatten dan wel veel calorieën, maar zijn ook nog steeds gezond en geven je lichaam voedingsstoffen dat het nodig heeft.

3. Eet vaker

En dan het liefst op vaste tijdstippen zodat je het niet vergeet, of er ‘te druk’ voor bent. Bijvoorbeeld:

8.00 havermout met een shitload aan toevoegingen
10.00 smoothie of eiwitshake
12.00 boterhammen met kaas, ham en roomboter
14.00 smoothie of eiwitshake/mueslireep/dadels met pindakaas
16.00 cracker met banaan en pindakaas
18.00 avondeten
20.00 vla of volle kwark
22.00 noten en volle melk

Overigens werkt dit niet voor iedereen – sommige mensen kunnen prima in één keer veel eten maar hebben daarna uren geen honger en krijgen dan ook echt geen hap door hun keel. In dat geval zou je bijvoorbeeld in 3 grote maaltijden er voor moeten zorgen dat daar alle calorieën inzitten die je nodig hebt die dag.

4. Drink smoothies

En gooi ze vol met voedingsmiddelen uit punt 1, plus bijvoorbeeld volle melk en een paar lepels superfoods. Gegarandeerde calorieënbom!  Ook kun je hier bijvoorbeeld eiwitpoeder aan toevoegen.

5. Eet superfoods

Superfoods zijn namelijk vaak zeer laag in volume, maar hoog in calorieën. Kijk naar chiazaden, die je door je kwark, yoghurt, muesli of smoothies kunt gooien: per eetlepel bevatten ze bijna 70 calorieën – dat is bijna 450 cal per 100 gram.
Heb je gelijk wat gezonde omega 3 vetzuren binnen.

6. Eet samengestelde voeding

Dus niet alleen wat kwark, maar een bak kwark mét muesli, dadels en noten. Eet niet alleen een boterham met kaas, maar gooi er ook wat ham op en beleg deze dik met roomboter.

7. Doe aan krachttraining

Heel belangrijk: je wil namelijk niet alleen in vetmassa aankomen, maar ook in spiermassa. Met krachttraining kun je je lichaam shapen, door bijvoorbeeld bredere schouders of benen en billen te creëren. Makkelijk? Nee. Snel? Nope. Effectief, gezond en de beste keus? Absoluut! Bovendien krijg je vaak meer trek, door meer te bewegen.


Oh, en een bonustip en misschien het aller belangrijkst: laat door een professional berekenen (of doe het zelf, maar wel nauwkeurig en neem het ruim) hoeveel calorieën jij nodig hebt om op onderhoud te blijven, zodat je ook weet hoeveel méér je moet eten (zeker in combinatie met krachttraining) om aan te kunnen komen. Net zoals het voor mensen die willen afvallen belangrijk is om zich aan een vaste hoeveelheid macro’s te houden, is het voor mensen die gezond willen aankomen belangrijk om precies te weten welke calorieën en macro’s zij moeten aanhouden. Met ‘inschatten’ (het menselijk brein zit er bijna áltijd naast) bereiken maar weinig vrouwen effectief resultaat.

Gezond aankomen: het is misschien geen eitje (eieren zijn trouwens ook lekker hoog in gezonde vetten en calorieën, nog een bonustip!), maar ook voor jou zeker niet onmogelijk!

Heb jij ook moeite met gezond aankomen? Omdat de aandacht vaak naar vrouwen gaat die willen afvallen, horen we er maar weinig over. Is het voor jou echt een punt van aandacht – deel het dan alsjeblieft met me in de comments hieronder. Heb je meer hulp nodig en ben je het écht zat om van alles te proberen – zonder resultaat? Vraag dan om een intake voor het transformatieprogramma. Dit programma is er voor de bijzonder toegewijde vrouwen die kiezen voor krachtige fysieke resultaten – dat kan zowel afvallen als aankomen betekenen.

Reactie plaatsen