Falen: Don't beat yourself up!

Wat stom van mij’
‘Maak ik wéér een fout’
‘Ik geef het op’
‘Dit is sowieso niets voor mij’
‘Wat zullen anderen van mij denken’
‘Dat durf ik écht niet’
‘Het zal me nooit lukken’

Zijn dit herkenbare zinnen? Overtuigingen die je als de absolute waarheid beschouwt? Oftewel: ben jij constant bang om te falen -draag jij de stempel faalangst-?

-> FAILURE IS IMPOSSIBLE.
(lekker makkelijk gezegd hé? Maar blijf nog even bij me)

Eigenlijk draait jouw hele leven om die ene angst. Want bij elke stap die je zet, hoor je steeds weer die ene fucking stem die jou wijs maakt dat je iets niet kan. Of dat je niet goed genoeg bent. -Wat je trouwens altijd bent (lees btw ook de blog: Je bent altijd goed genoeg ).- Je voelt je machteloos en wat betreft je lichaam -laat staan je geest- ben je out of control.

Die stem zorgt ervoor dat jij constant bang bent om iets verkeerd te doen. Voortdurend maak je afwegingen: wat is de juiste keuze en wat niet. Waarom zou je iets wel doen en waarom niet. Ontelbare scenario’s zie je voor je. Het verlamt je. Je wordt moe. Lichamelijke klachten zijn orde van de dag.

En zelfs als je alle afwegingen hebt gemaakt, zelfs als iedereen in jouw omgeving ‘doen’ zegt en als een huis achter je staan, zelfs als je alle scenario’s al duizend keer in jouw hoofd voorbij hebt zien komen.. dan verstijf je. Want ook al heb jij gekeken naar alle pros en cons, en WEET je dat de slagingskans van jouw idee super hoog ligt: je doet het niet. Je geeft het op. Het gevoel van angst, het gevoel van falen wint het weer. En zal jouw awesome idee, jouw geweldige ingeving, jouw perfecte plan nooit worden uitgevoerd. Althans, niet door jou.
Want op deze manier blijft jouw leven stil staan. Hoewel jouw hersens breken over hoe je vooruit kan komen, je blijft piekeren over wat de juiste beslissing is, kom je geen en-ke-le stap verder.

Maar wat nou als ik zeg dat falen nooit een issue hoeft te zijn in je leven.
Want wat houdt falen eigenlijk in..

Betekent falen dat je groeit?
Dat je moet opstaan nadat je bent gevallen?
Dat je langer over iets doet dan je voor ogen had?

Falen bestaat NIET. Zolang jij jezelf blijft uitdagen, je doel voor ogen houdt, faal je niet. Het zal simpelweg niet mislukken. Wanneer jij jezelf ergens toe zet en net zo lang doorgaat tot je er bent, is van falen totaal geen sprake. Ook al doe je ergens fucking 10/20/30 jaar over omdat er van alles tussenkomt of omdat er allerlei dingen veranderen in je leven (lees: kinderen, carrière, reizen, relaties of whatever): je faalt niet. Als jij besluit om iedere keer weer op te staan, om weer door te gaan. Elke keer weer. Dan is van falen geen sprake: enkel van een leerproces. En een nieuw inzicht is nodig om verder te komen.

Het is dus oké als dingen anders lopen dan je van te voren dacht -> dit vergt flexibiliteit.
Het is oké om dingen weer op te moeten pakken -> dit betekent groei.
Het is oké om wat meer zelfcompassie te hebben -> dit heet zelfliefde.

Dit heeft niets, maar ECHT niets met falen te maken. Besef dat jouw angst slechts gedachten zijn. Gedachten die om welke reden dan ook zijn ontstaan, en soms zelfs jezelf hebt aangepraat. We maken onszelf van alles wijs. Deze gedachten zijn de boosdoeners. Want zij leiden je naar angsten. Maar naar de absolute waarheid kijken.. nee, dat doet je angst niet.
Het feit dat je denkt dat je iets niet kan, betekent niet dat dit de absolute waarheid is. Iedere verandering, elk doel, elke droom heeft z’n eigen tijd. Alles heeft z’n eigen manier. Gun jezelf deze tijd. Geef jezelf de ruimte. Het draait allemaal om perspectief. Om hoe jij iets ziet. Om wat jij tegen jezelf zegt.

Gelukkig kan je leren om anders te denken. Ik wil je daarom uitdagen om met deze gedachten aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld dagelijks tegen jezelf te zeggen dat falen niet bestaat. Falen kan met voldoende mindsetwerk écht een hele andere betekenis voor je krijgen en hoeft geen issue te zijn in je leven. Waarom zou je je immers druk maken om iets wat niet bestaat? 😉

You can do this!

Liefs,  Janne

Janne Schuijn
Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Ik zou het super vinden om te lezen met welke gedachten jij aan de slag bent gegaan! Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor mij én anderen. Alvast bedankt!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 16 May 2019

Deze blog heeft echt goede timing voor mij vandaag! Ik ben werk aan het zoeken in een nieuw werkveld en herken de gedachtes “dit gaat nooit lukken” of “dit kan ik toch niet”, waardoor ik langzaamaan weer in m’n comfort zone begin te glijden. Thanks voor de reminder! :)

Coat1978
Door

Coat1978

op 16 May 2019

Ik worstel al van jongs af aan met de gedachte dat ik niet goed genoeg ben, een ander doet het altijd beter. Wat zullen ze wel niet van me denken... Het ging een tijd veel beter nadat ik bij een hypnotherapeut was geweest maar het begint er weer in te sluipen na een nare ervaring.....ik moet het weer terugvinden!

Reactie plaatsen