De kortste weg naar geluk: DANKBAARHEID

Er is altijd wel wat. Het gras is altijd groener aan de overkant. Er zijn altijd anderen die wel in de zon zitten, die wel vrij zijn, die wel in de relaxmodus zitten, die het wel allemaal voor elkaar hebben. Er zijn altijd dingen waar je minder blij mee bent, waar je van baalt.

‘Wat maakt nou écht gelukkig?’ is wellicht één van de meest gestelde vragen. 

Het is een zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Want iemand zal toch wel the ultimate key of the magic pill hebben?

There is always something to be grateful for.

Er bestaat geen pil, geen drankje, geen formule voor geluk. Laat staan voor intentioneel gelukkig zijn. Maar… als er ook maar één ding is dat je wereld compleet kán veranderen en je mind kan shiften, is het wel dankbaarheid . En guess what: dankbaar zijn maakt gelukkig.

Als er dus iets is wat gelukkig maakt, is het dankbaar zijn voor dingen in het leven. Want er is genoeg om dankbaar voor te zijn.

—> Denk aan de zon, die elke dag opkomt (en in de zomer ook vaak schijnt);
—> Wees dankbaar voor het feit dat je in Nederland woont en niet in een oorlogsgebied;
—> Wees blij dat je een dak boven je hoofd hebt;
—> Dat er eten in huis is;
—> Dat je kleding hebt om te dragen;
—> Dat het goed gaat met je gezondheid. En met die van je geliefden.

Er is zo-veel om dankbaar voor te zijn. (zie ook de PS. onder dit blogbericht en deel met ons waar jij vandaag dankbaar voor bent!)

Maar dan dit: voel je je ook ECHT dankbaar voor de bovenstaande dingen? Voel je ze echt? Het bovenstaande dankbaarheidslijstje kan van iedereen komen. Dit kan een studiegenoot hebben beschreven of de buurvrouw of een collega. Of jij zelf. Dit kan iedereen hebben geschreven.

Pas als je dankbaarheid intentioneel voelt, zal je gelukkiger worden. Het is daarom een MUST om dieper te graven. Wat maakt jou écht blij? Wat voel je tot in elke vezel van je hele lichaam? Bedenk elke ochtend, nog voordat je uit bed stapt, minstens twee dingen waar je écht dankbaar voor bent. Dingen die enkel bij jou horen en in jouw leven passen. En zeg ze daarna hardop:

  • ik ben dankbaar dat ik vanochtend een uur langer kon blijven slapen;
  • ik ben dankbaar dat ik vandaag een sollicitatiegesprek heb;
  • ik ben dankbaar dat mijn kind de hele nacht heeft doorgeslapen;
  • ik ben dankbaar dat ik vandaag mijn oma kan bezoeken.

Het mag groot zijn, maar het mag ook heel klein zijn.

Pas als je elke ochtend begint met dankbaarheid -en dus ook geluk- intens te voelen, zal je automatisch focussen op de dingen die jou blij maken in het leven.

En ja, het klinkt ZO logisch, het klinkt vanzelfsprekend, maar we zijn vergeten dankbaar te zijn voor deze (kleine) dingen. En dat terwijl geluk kan vallen of staan met dankbaarheid. Zelfs niet alleen jouw gelukslevel zal improven, ook je mindset zal misschien wel tien keer verbeteren!

En een dankbaar hart is een gelukkig hart.

Liefs,

Janne Schuijn

Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Wat zijn twee dingen waar jij vandaag dankbaar voor bent? Door jouw gedachten op te schrijven versterk je het effect van je eigen dankbaarheid en je inspireert er ook weer anderen mee. Alvast bedankt!