De kortste weg naar geluk: DANKBAARHEID

Er is altijd wel wat. Het gras is altijd groener aan de overkant. Er zijn altijd anderen die wel in de zon zitten, die wel vrij zijn, die wel in de relaxmodus zitten, die het wel allemaal voor elkaar hebben. Er zijn altijd dingen waar je minder blij mee bent, waar je van baalt.

‘Wat maakt nou écht gelukkig?’ is wellicht één van de meest gestelde vragen. 

Het is een zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Want iemand zal toch wel the ultimate key of the magic pill hebben?

There is always something to be grateful for.

Er bestaat geen pil, geen drankje, geen formule voor geluk. Laat staan voor intentioneel gelukkig zijn. Maar… als er ook maar één ding is dat je wereld compleet kán veranderen en je mind kan shiften, is het wel dankbaarheid. En guess what: dankbaar zijn maakt gelukkig.

Als er dus iets is wat gelukkig maakt, is het dankbaar zijn voor dingen in het leven. Want er is genoeg om dankbaar voor te zijn.

—> Denk aan de zon, die elke dag opkomt (en in de zomer ook vaak schijnt);
—> Wees dankbaar voor het feit dat je in Nederland woont en niet in een oorlogsgebied;
—> Wees blij dat je een dak boven je hoofd hebt;
—> Dat er eten in huis is;
—> Dat je kleding hebt om te dragen;
—> Dat het goed gaat met je gezondheid. En met die van je geliefden.

Er is zo-veel om dankbaar voor te zijn. (zie ook de PS. onder dit blogbericht en deel met ons waar jij vandaag dankbaar voor bent!)

Maar dan dit: voel je je ook ECHT dankbaar voor de bovenstaande dingen? Voel je ze echt? Het bovenstaande dankbaarheidslijstje kan van iedereen komen. Dit kan een studiegenoot hebben beschreven of de buurvrouw of een collega. Of jij zelf. Dit kan iedereen hebben geschreven.

Pas als je dankbaarheid intentioneel voelt, zal je gelukkiger worden. Het is daarom een MUST om dieper te graven. Wat maakt jou écht blij? Wat voel je tot in elke vezel van je hele lichaam? Bedenk elke ochtend, nog voordat je uit bed stapt, minstens twee dingen waar je écht dankbaar voor bent. Dingen die enkel bij jou horen en in jouw leven passen. En zeg ze daarna hardop:

  • ik ben dankbaar dat ik vanochtend een uur langer kon blijven slapen;
  • ik ben dankbaar dat ik vandaag een sollicitatiegesprek heb;
  • ik ben dankbaar dat mijn kind de hele nacht heeft doorgeslapen;
  • ik ben dankbaar dat ik vandaag mijn oma kan bezoeken.

Het mag groot zijn, maar het mag ook heel klein zijn.

Pas als je elke ochtend begint met dankbaarheid -en dus ook geluk- intens te voelen, zal je automatisch focussen op de dingen die jou blij maken in het leven.

En ja, het klinkt ZO logisch, het klinkt vanzelfsprekend, maar we zijn vergeten dankbaar te zijn voor deze (kleine) dingen. En dat terwijl geluk kan vallen of staan met dankbaarheid. Zelfs niet alleen jouw gelukslevel zal improven, ook je mindset zal misschien wel tien keer verbeteren!

En een dankbaar hart is een gelukkig hart.

Liefs,

Janne Schuijn

Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Wat zijn twee dingen waar jij vandaag dankbaar voor bent? Door jouw gedachten op te schrijven versterk je het effect van je eigen dankbaarheid en je inspireert er ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

Rosio
Door

Rosio

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar dat ik uit heb mogen slapen. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 02 Jul 2019

Yes! Mooi!

Annelies
Door

Annelies

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar voor de ontelbare schattige lachjes die ik vandaag al kreeg van mijn babydochtertje van 7 maand. Ik ben dankbaar voor het feit dat mijn andere 2 kinderen superfijn samen aan het buiten spelen zijn!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 02 Jul 2019

Wat heeerlijk Annelies!

Ymkje
Door

Ymkje

op 02 Jul 2019

DANKBAAR ... voor de eerste positieve reacties op mijn online programma wat gisteren is gestart. ... voor 3 slapende peuters, waardoor ik nu nog even wat werk kan verzetten. :) Dit is het eerste wat me te binnen schiet. Maar er is absoluut heel veel om dankbaar voor te zijn. Er elke dag bij stil staan werkt voor mij ook als een tierelier!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 02 Jul 2019

Gefeliciteerd daarmee! En 3 peuters tegelijk aan het slapen, dat klinkt als een mega win ;-)

MS
Door

MS

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar voor een ontspannen start vanochtend Ik ben dankbaar voor een fijn gesprek met een vriendin in het buitenland, alsof ze om de hoek woont

Angela
Door

Angela

op 02 Jul 2019

Dankbaar voor alles wat mijn kleine man van 10 maanden doet. En dankbaar voor de zon die schijnt, de vogels die ik hoor fluiten en alle kleine en grote dingen in het leven!

Alexandra
Door

Alexandra

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar dat je me herinnerd hebt aan deze dankbaarheidsoefening. Ik ben dankbaar dat ik dankbaarheid kan voelen en dat er zoveel in mijn leven is om dankbaar voor te zijn. Ik ben dankbaar voor alle mogelijkheden en kansen die ik in mijn leven heb om zoveel mooie dingen te kunnen doen. Ik ben dankbaar voor de groei van mijn praktijk en de vreugde en voldoening die ik krijg van het helpen van mensen om hun eigen waarde te leren zien en weer van zichzelf te leren houden. Ik ben dankbaar voor het gevoel wat het me oplevert om dit hier op te schrijven :-). Dankjewel Janne!

Esther
Door

Esther

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar omdat ik de stress van een ander naast me neer kan leggen en er niet in meegezogen word. Ook ben ik nog elke dag dankbaar dat ik doorgezet heb. Dat maakt dat ik nu sta in het leven

Jamie
Door

Jamie

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar voor de gezelligheid met mijn collega's vandaag op het werk. En ik ben dankbaar voor de liefde en knuffels die ik kreeg van mijn vriend toen hij thuis kwam.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 18 Jul 2019

wat fijn!

Anniek
Door

Anniek

op 02 Jul 2019

Dankbaar dat ik op een camping in Frankrijk zit. Dankbaar voor de tijd die ik voor mezelf had vandaag.

Michelle
Door

Michelle

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar dat ik vandaag eerder klaar was met werken en zelf mijn kleine aapje uit de crèche kon halen en dat ik nu even lekker ontspannen een serie kan kijken terwijl hij al slaapt :)

Aranka
Door

Aranka

op 02 Jul 2019

Ik ben dankbaar voor het feit dat ik mijn grens heb aangegeven en daardoor niet naar een afspraak ben geweest. Ik ben ook dankbaar voor het feit dat ik hulp heb gevraagd. Altijd maar alles zelf willen (moeten) doen. Terwijl ik best hulp mag ontvangen!

Chantal
Door

Chantal

op 02 Jul 2019

Dankbaar dat ik vandaag een rustig dagje met me dochter mocht beleven. Dankbaar voor mijn vriend die aanpassingen heeft gemaakt op mijn bedrijf website

Hanya
Door

Hanya

op 03 Jul 2019

Ik ben dankbaar dat ik een onwijs goede hulpmethode heb gevonden om voor eens en altijd van mijn angsten en paniek aanvallen af te komen. En daar de kans voor krijg om dat te kunnen doen! Elke dag dankbaar voor de kleine mini stapjes vooruit

Angela
Door

Angela

op 04 Jul 2019

Ik ben dankbaar dat de zon schijnt en ik ben dankbaar dat we nu nog niet ons huis uit moeten maar nog wat langer de tijd hebben om te zoeken naar wat anders

Reactie plaatsen