Blue Monday: is het onzin?

blue monday

Yay! Het is Blue Monday! De meest vreselijke dag van het jaar, schijnt.

Hoe kom je deze dag nou door?

Daar ga ik je niet mee helpen. Sterker nog, daar kán ik je niet mee helpen en ik WIL het al helemaal niet.

Want zeg nou zelf, Blue Monday BESTAAT toch helemaal niet?

Ik postte net op mijn Instagram een plaatje met “Mondays don’t suck. It is your life that sucks.” Goed, nu is dat misschien ook niet erg opbeurend, maar wel precies wat ik bedoel. WAAROM zou vandaag kl*te zijn? Als jij een leuk leven hebt, dan heb je ook leuke maandagen. Zelfs de derde maandag van de maand januari.

Laten we Blue Monday eens ontleden. Wat is het, waar komt het vandaan en wat doen we er mee?

Deze “deprimaandag” is ‘bedacht’ door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij durft dit verzinsel ook nog eens een “wetenschappelijk verantwoorde formule” (wtf?) te noemen. Daaruit blijkt volgens de beste man dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. (bron: Wikipedia)

Waarom zou het dan nu de slechtste dag van het jaar zijn?

  1. Onze goede voornemens zijn nu al mislukt
  2. De zomer & vakanties zijn nog ver weg
  3. De dagen zijn nog donker
  4. De maandag is voor veel mensen de eerste dag van de werkweek

Punt 4 kunnen we natuurlijk direct wegstrepen, want het is álle maandagen voor veel mensen de eerste dag van de werkweek: niet alleen vandaag. En bovendien: als jij je baan zó vreselijk vindt dat je op maandag nog liever een mega-griep krijgt dan dat je naar je werk moet, dan wordt het misschien tijd om iets anders te gaan zoeken.

Blue Monday

Punt 3 (ja ik ga maar gewoon van onder naar boven, doe eens gek): het is vandaag een (lange) donkere dag. Dat was het afgelopen weekend ook en ook morgen zal dat zo zijn. Is dat anders dan vandaag?

Bovendien: de kaarsjes kunnen nog lekker aan, je kunt lekker tegen je liefje (of je kat, of je snuggy, whatever) aankruipen, die hippe muts en matching handschoenen hoeven de kast nog niet weer in EN guess what: er is nog kans op o-zo leuke sneeuw waar we dan de hele dag over kunnen Twitteren en Facebooken.

Oftewel, dat de dagen donker zijn, daar kun je natuurlijk ook allemaal positieve dingen uithalen. Don’t be that negative bitch.

Punt 2: Leef jij je leven puur voor de vakanties?
Natuurlijk, ik wil ook wel weer de zon in voor wat vitamine D3, wijntjes drinken op het terras, op het strand liggen in een warm land en .. nou ja, ik zal nu stoppen anders maak ik mijn punt niet duidelijk.

Het punt is namelijk, als dat het enige is waar je het hele jaar naar uit kunt kijken, je niet zo’n leuk leven hebt. I’m sorry.
Probeer ook in de winter, herfst en lente leuke dingen te doen en jouw happiness te vinden. Het is zó zonde om 351 dagen per jaar “uit te moeten zitten” voor die 14 dagen vakantie. Geniet elke dag en wees dankbaar dat je elke dag wakker wordt, gezond bent en alle mogelijkheden in het leven hebt.

Dat brengt ons bij punt 1:

Als jouw goede voornemens nu al mislukt zijn, dan heb je dit artikel vast niet gelezen. En zo wel: dan gaat er iets mis en zou je je even achter de oren moeten krabben.

Het is onzin om te zeggen:

“Ach, het is nu alweer 19 januari, ik heb maar 2 weken gezond gegeten en gesport en het dus wéér niet gered om een gehele maand aan mijn goede voornemens te werken: laat maar zitten. Het heeft toch geen zin.”

Dat is net zoiets als:

“Ach, ik ben 20 kilo afgevallen maar ik heb er nu weer 3 bij, laat ik die overige 17 kilo er ook weer aan eten want het had toch geen zin.”

Come on, wat dacht je nou? Dat je na 2 weken direct resultaat zou zien en geen één slecht moment zou hebben? Dat je geen terugval zou krijgen en alles appeltje-eitje zou gaan? Natuurlijk niet! Het begin is juist het moeilijkst.

Dat wil echter niet zeggen dat je moet stoppen, zelfs niet als je eigenlijk nooit daadwerkelijk aan je goede voornemens begonnen bent. Ga nu NIET zitten wachten op een nieuwe januari in een nieuw jaar, maar begin gewoon alsnog: vandaag!

Los van dit alles, is het natuurlijk gewoon een enorme marketing stunt, die blauwe maandag.

Reisbureaus weten maar al te goed dat, indien zij jou maar depressief genoeg maken vandaag, je sneller die trip naar Ibiza boekt.
Websites over psychologie laten je allerlei tests doen om te kijken of je niet té depressief bent (ehm, júllie maken ons depri door al een week lang “tips” te sturen om je te weren tegen die VRE-SE-LIJ-KE maandag die eraan zit te komen) en laten je, als het even kan, betalen voor een training “positief denken” (hoe hypocriet).

Verder zijn alle radiostations die niemand wil beluisteren, vandaag ineens weer populair omdat zij aangeven je door vandaag heen te zullen slepen (heb je dat nodig dan?)

Oftewel: PR, PR en nog eens PR.

Lieve ladies, maak vandaag gewoon een heerlijke dag. En als je dag niet zo heerlijk is, dan ligt dat heus niet aan die helemaal-niet-zo-wetenschappelijk-verantwoorde-formule van meneer Arnall.

De pot op met die negatieve energie, zou ik zeggen.

Happy monday! ♥

 

 

Reactie plaatsen