Bikini Fitness Dagboek #6 | Plateau

Nog 38 dagen. Weet je hoe weinig dagen dat zijn? Nou, 38 dus. En dat vind ik heul weinig. Afgelopen week was ik moe, onzeker, hongerig en had ik mijn zondag (rustdag) heeeel hard nodig voor mijn gevoel. Maar inmiddels is het alweer dinsdag (geweest, zowat) en knallen we gewoon verder.

Laten we eens kijken welke struggles je als deelnemer van een bikini fitness wedstrijd allemaal tegenkomt; en welke je als fitgirl waarschijnlijk sowieso herkenbaar vindt.

Plateau

Bam! Zo, met je kop er tegenaan. Daar is ‘ie ineens. Uit het niets, waar je hem niet verwacht én niet wilt hebben. Maar ja, een plateau wil je nooit hebben. Wekenlang gaat het goed, maak je progressie, werkt de huidplooimeter in je voordeel en ben je vrienden met de spiegel. En ineens… niet meer. Je hebt het gevoel niet meer vooruit te gaan, het blijft hetzelfde terwijl je nog net zo hard je best doet en je raakt in paniek. Was dit het dan? Kan ik niet beter? Is dit alle resultaat dat ik zal gaan bereiken? Moet ik het hier mee doen?

Als je dit leest denk je waarschijnlijk 2 dingen: ‘herkenbaar’ en/of ‘Ah Janne kop op, je gaat heus wel weer progressie maken!’ Het grappige is, dat zeg ik ook altijd tegen mijn klanten en anderen. Ik wéét het diep van binnen ook wel. Het is tijdelijk, het is te verwachten (sterker nog: ik bereid mijn klanten er zelfs mentaal op voor om een plateau te krijgen, want die komt! Je weet alleen niet wanneer…) en tóch is het bij jezelf altijd anders en moeilijker. Of althans, dat lijkt zo. Maar ik weet het: ik heb zóveel progressie gemaakt in de afgelopen weken (mijn huidplooimeting bij mijn wedstrijdcoach liet zien dat ik wel 3 tot 4 mm omlaag was gegaan bij de meeste plooien, that’s huge!) en uiteindelijk is het dan nu een weekje wat rustiger en is de snelheid er even af. Maar onthoud:

plateau afvallen

En daar wil ik graag een aanvulling op doen: juist wanneer je even géén direct resultaat ziet, wanneer je niet beloond wordt, geen vooruitgang ziet en niet direct de vruchten plukt… dát is het moment waarop je DOOR moet knallen om uiteindelijk een winnaar te worden. En nu doel ik niet op ‘winnaar’ op het podium, maar alleen al voor jezelf. En dus luister ik maar braaf naar mijzelf (en naar lieve reacties op mijn Instagram foto van gisteravond)

Honger

Op nummer twee staat uiteraard: honger. Iemand wilde me daar laatst in corrigeren toen ik zei “ik heb honger…”. Hij zei “Nee, je hebt trék”. Ze hebben hem nooit meer terug gevonden…

Nee, zonder gekheid, wanneer je (ver) onder je onderhoudsniveau eet, mag je honger zeggen vind ik persoonlijk 😉 Ik ben begonnen met het maken van een lijstje van dingen die ik allemaal wil eten na mijn wedstrijd… Uiteraard varieert dit van enorme salamipizza’s met extra kaas en patatjes oorlog met een frikadel speciaal tot aan cheesecake taartdingen met veeeeel Nutella, Milka, Kinderbueno en Oreo (wat ik nog nóóit heb gegeten, dus geen idee waarom ik daar zin in heb)…

plateau afvallen

Maar om heel eerlijk te zijn heb ik vooral gewoon zin in een kommetje havermout met pindakaas en banaan, een smoothie, een salade met feta, pijnboompitten, avocado & honing, een bord stamppot boerenkool van mijn oma of spaghetti. Of een wrap. Gewoon, lekker. Niet mega junkfood, maar dingen die ik eigenlijk altijd al at. Ik denk dat ik überhaupt na mijn wedstrijd van een hamburger en stuk Milka al kotsmisselijk ben…

Onzekerheid

Ja, je gaat je op een gegeven moment toch wel vergelijken. Je wéét dat je het niet moet doen, je wéét dat je alleen moet streven naar een betere JIJ in plaats van het fysiek van een ander, maar toch… je gaat jezelf vergelijken met anderen.

Zij heeft betere quads..
Haar billen zijn ronder..
Die schouders! Wauw..
Zij is echt al veel droger hoor..
Kijk eens hoe goed zij poseert…
Ohhh wat is die buik prachtig…

Tja, ik ben ook maar een mens. Ik keek afgelopen week echter iets té veel naar andere IG accounts en ging al helemaal bedenken wie er sowieso #1 en #2 gingen worden, en nog een heleboel andere ‘goeien’, waardoor er voor mij al geen plek meer zou zijn voor een kwalificatie… Ik heb nachtmerries gehad over een zaal die stilvalt op het moment dat ik opkom terwijl iedereen juicht bij anderen, ik heb getwijfeld over mijn fysiek, gehuild omdat ik me alleen en onbegrepen voel en mezelf ‘ingedekt’ zodat ik en anderen niet zulke hoge verwachtingen van me zouden hebben – bang dat het tegen gaat vallen.

Maar gaat deze wedstrijd er niet vooral om dat je zélf trots bent op je fysiek, op wat je hebt bereikt, op alles wat je doorstaan hebt om er te komen en dat je je EIGEN nummer 1 allang bent door alleen al daar te stáán?? Ja, gek. Dat besef komt steeds beter naar boven en daardoor raak ik ook weer zekerder van mijzelf en van mijn lichaam en knal ik gewoon door. Iedereen doet zijn ding, iedereen vecht zijn eigen battles en iedereen wint als ‘ie op het podium in zijn of haar beste shape staat. Wat de jury dan vindt, is een tweede.

Uhhh, niet dat ik niet nog steeds voornamelijk heel graag wil winnen (althans, een B-kwalificatie wil winnen), maar ik kan niet meer dan mijn uiterste best doen en happy zijn wanneer ik on stage ga. Ik wil die dag fit zijn, trots zijn en blij zijn… en niet uitgemergeld en volledig de kluts kwijt omdat ik té hard en tot het naadje ben gegaan om zo droog mogelijk te worden. Nope, not for me.

 En dus, met gepaste trots:
plateau afvallen

Dit ben ik nu. Zonder filter, zonder veel vooruitgang t.o.v. vorige week, maar mét hernieuwde zelfverzekerdheid en een gelukkig gevoel. En dat is minstens net zoveel waard 🙂

Barbara Schriek
Door

Barbara Schriek

op 04 Nov 2015

Je mag absoluut onwijs trots zijn op jezelf. Je ziet er super uit en je blijft dichtbij jezelf. Zo hoort het! Keep it going! x

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 05 Nov 2015

Lief, dank je wel! Mijn antwoorden komen vanmiddag jouw kant op trouwens! :) x

Marvin
Door

Marvin

op 04 Nov 2015

Iedereen heeft van die momenten dat je onzekerheid de overhand neemt, goed dat je er weer met frisse moed tegenaan gaat! Je ziet er goed uit :)

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 05 Nov 2015

Dank je wel Marvin!!

Lienke
Door

Lienke

op 04 Nov 2015

Zo herkenbaar! Vooral het vergelijken met anderen. Marja.. denk maar zo: foto's zijn foto's. Maar toch, ik zoek ook steeds vaker via IG mensen op die de SAP cup doen en dan maakt me mega onzeker. En honger. JA HONGER! En inderdaad liever gezonde dingen, zolang het maar meer is! Leuk dat we elkaar gaan ontmoeten. Succes de komende weken nog topper, Liefs Lienke (Dear Good Morning). Ja die ene die gister ook veel honger had haha

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 05 Nov 2015

Hahaha, Lienke, zo tof dat je hier even reageert! Juist, die onzekerheid door IG is even écht niet lekker... en moeten we eigenlijk mee ophouden. De meeste IG foto's zijn ook vertekend en los daarvan is het nog maar de vraag wie er verder ook uitspringt op het podium. Je lijf moet goed zijn, maar je moet ook nog eens goed kunnen poseren, uitstraling hebben, lachen (terwijl je fokking zenuwachtig bent en het eigenlijk helemaal niet om te lachen vindt), je haar & make-up moeten goed zitten (gelukkig hebben we Anouk), je hakken niet te hoog, je broekje moet zoveel procent van je bil bedekken, pfffffffff. We zien het daar wel ;) Jij ook heel veel succes nog -ook met de honger...grrr- en ik zie je daar!!! Liefs! x

cairo.vree@gmail.com
Door

cairo.vree@gmail.com

op 04 Nov 2015

Ehm, ik (en ik gok genoeg andere vrouwen) zouden een moord doen voor hoe jij er nu uitziet. Dus wat het vergelijken aangaat, misschien ook af en toe de andere kant op kijken, dan zie je misschien wat beter hoe ver je al gekomen bent ;-). Je ziet er hartstikke goed uit en met jouw kennis kom je nog een heel eind.

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 05 Nov 2015

Dat is eigenlijk wel een hele mooie reminder. Dat doe ik niet vaak genoeg. Dank je wel voor het helpen herinneren Irene! x

zonderzooi
Door

zonderzooi

op 06 Nov 2015

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen op Instagram mee gaat doen met een bikini fitness wedstrijd, echt enorm veel respect hoor! Ik denk dat ik het niet zou kunnen volhouden, vooral niet in de cut fase. Vind eten veel te lekker! Succes alvast!

LadiesLiftingPT
Door

LadiesLiftingPT

op 07 Nov 2015

Dank je wel! In mijn ogen lijkt het juist alsof iedereen tegenwoordig op Instagram foodie is en z'n eigen pepernoten maakt... 't is maar net waar je kijkt denk ik dan haha ;)

Reactie plaatsen