Bereik je doel door dankbaar te zijn

Dit blog gaat misschien in jouw ogen niet zo zeer over het onderwerp afvallen, strakker/fitter/gezonder worden, voeding, fitness of welke vorm van je doel bereiken dan ook. In mijn ogen gaat dit blog JUIST over je doel bereiken door op een bepaalde manier in het leven te staan. Succesvolle mensen zijn gelukkiger, maar het grappige is: dat is juist andersom. Gelukkige mensen zijn succesvoller. En geluk, dat is een ander woord voor dankbaarheid. Ik hoop dat je op deze prachtige zondagmiddag mee wil lezen en open wil staan voor een andere manier van het leven en je doel benaderen. 

Dankbaarheid

Vanmorgen werd ik wakker om 7 uur, iets wat voor mij ‘uitslapen’ betekende, omdat het in feite 8 uur was door het wintertijdsverschil. Ik voelde me uitgerust en merkte op dat het al een stuk lichter was dan de afgelopen tijd om 7 uur ’s morgens, iets wat een goed gevoel gaf. Net als vele anderen vond ik het moeilijk om ’s morgens actief te worden als het buiten nog donker was. Ik voelde me daar dankbaar voor en daarnaast voor het feit dat ik een goede nachtrust achter de rug had, lichte spierpijn in mijn lijf voelde, in de spiegel keek en weer meer definitie in mijn buikspieren zag én voor het feit dat ik een leuke dag voor de boeg had. En toen ging ook nog eens de zon schijnen…

bereik je doel door dankbaar te zijn

Zondagochtenden

Ik ga je iets opbiechten: ik kijk (bijna) iedere zondagochtend naar ‘Hour of Power’. Ik ben christelijk opgevoed, maar dan wel de ‘milde’ variant hiervan 😉 Vroeger gingen wij altijd op zondagmorgen naar de kerk en op één of andere manier zit dat nog steeds ergens wel in mijn systeem. Het was altijd een mooi begin van de dag, niet omdat ik het als kind per se leuk vond in de kerk, maar wel omdat we dan met het hele gezin tijd doorbrachten met elkaar en achteraf lekker koffie (nou ja, ik toen nog limonade) gingen drinken met koekjes erbij.

Terug naar ‘Hour of Power’: ik kijk dit om eerlijk te zijn niet per se omdat het over God of geloven gaat. Het programma is eigenlijk, vooral als Bobby Schuller begint te preken, volledig te bekijken als ‘motivational speech’. Je weet wel, van die YouTube video’s zoals “How bad do you want it” (nee, niet het nummer van Sevyn Streeter, maar de speech van Eric Thomas – held – al zou ik nooit adviseren om je fysieke doel te willen bereiken zonder slaap, maar je snapt zijn punt vast wel). En vanmorgen was het thema ‘dankbaarheid’.

Ik quote even een paar stukken uit zijn speech van vanmorgen, die mij persoonlijk erg aan het denken zette. Vanaf dit punt zal ik God typen op plaatsen waar Hij wordt genoemd, maar je kunt ‘God’ vervangen door ‘het Universum’, ‘het hogere’, simpelweg ‘het leven’, of zelfs: ‘mijzelf’, afhankelijk van je eigen overtuigingen.  Struikel dus niet over het gelovige aspect in dit blog, maar lees daar doorheen en haal er de boodschap uit waar JIJ wat aan gaat hebben (en geloof me: die zit er voor iedereen in).

Bobby Schuller’s speech:

“Wetenschap en Bijbel zijn ’t erover eens dat dankbaarheid tot meer geluk leidt. Een dankbaar hart dat zich wendt tot God (maar je kunt dit dus ook lezen als: het Universum, het leven, of zelfs tot zichzelf) en tot vrienden en familie, en z’n dankbaarheid uitspreekt, dat zo iemand een vol, goed leven heeft.

Velen weten dat we moeten focussen op de goede dingen in ons leven. Toch voelen we ons boos, geïrriteerd en verbitterd over dingen in ons verleden.  Stel dat God niet dankbaarheid wil voor het goede in je leven nú, maar ook voor goede dingen uit het verleden? We hebben allemáál nare, ellendige dingen ervaren. Maar het verleden kan worden goedgemaakt. Stel dat je anders naar je verleden kon kijken, door te focussen op het vele goede dat God deed, in je jeugd al, zodat je nu meer vreugde en dankbaarheid kan ervaren?

Een dankbaar hart, gezegend door het verleden, wordt ook gezegend in het nu en is hoopvol over de toekomst. Dat is een onderdeel van een gelukkig mens zijn: DANKBAARHEID.

Ik ben inmiddels zover dat ik denk dat dankbaarheid en geluk eigenlijk hetzelfde woord is! Is het mogelijk dat iemand heel dankbaar is, maar tegelijkertijd ongelukkig is? Hoeveel mensen zijn gelukkig, maar ondankbaar? Bijna niemand. Het betekent namelijk bijna hetzelfde. Dankbare mensen zijn gelukkige mensen. Velen van ons denken dat geluk geen keuze is, maar dankbaarheid wel. En als dat zo is, kunnen we veel hoop hebben op een gelukkig leven! Kies er simpelweg voor een dankbaar mens te zijn en zie je leven op een hele nieuwe manier opbloeien. 

>> Er is een studie verricht door Robert Emmons, een niet-gelovig psycholoog. Hij wilde bewijzen dat geluk kwantitatief was,  en kon toenemen en afnemen. Zijn conclusie was dat omstandigheden geen werkelijke invloed hebben op iemands geluk op de lange termijn. Over een langere periode bleek ieder mens een soort kern van geluk te bezitten die ongewijzigd blijft. 
Zeg dat je op een schaal van 1 tot 10 gewoonlijk op een 5 zit. Dan win je de loterij, en schiet je naar een 10! Emmons zegt: Uiteindelijk ga je terug naar 5. In 3 tot 6 maanden. 
Stel, je wordt werkloos of je moet naar de gevangenis of een andere nare gebeurtenis in je leven, dan zak je naar 1 of 2. Maar uiteindelijk kom je terug naar die 5. Er is dus iets merkwaardigs aan de hand met onze psychodynamiek, waardoor we altijd terugkomen op dat centrale punt. Robert Emmons zocht een manier om permanent op bijvoorbeeld 7 te kunnen blijven. Daar bleek maar één manier voor te zijn: BEWUSTE DANKBAARHEID. Oefenen in dankbaarheid. De meest toegepaste manier was om mensen één keer per week een lijst te laten opstellen van de 5 dingen waarvoor ze het dankbaarst waren. Het maakt niet uit welke dingen, 5 dingen, elke week. En toen bleken alle deelnemers steeds gelukkiger te worden. Dat centrale punt kwam steeds hoger, naarmate ze zich langer oefenden in dankbaarheid. 

Is dat geen goed nieuws? Want iedereen heeft redenen tot dankbaarheid. De kern van dit verhaal is dat dankbare mensen de zegen van anderen over zich afroepen. Ze nodigen uit tot trouw, vrijgevigheid en hulp. Hoe dankbaarder jij bent, des te langer is de rij mensen die jou graag willen helpen. Hoe dankbaarder iemand is, hoe meer je diegene wilt geven. Niemand helpt graag een ondankbaar iemand. Dankbare mensen wil je graag helpen, steunen, je wilt iets voor ze betekenen! En heel vaak denken we dat als wij heel weinig hebben dat verongelijktheid, boosheid, verdriet of een mix daarvan, mensen ertoe zal brengen om ons te helpen. Maar mensen zitten zo in elkaar, dat ze door zoiets juist verder van ons af komen te staan. Ik denk eigenlijk dat niemand zin heeft om bij verongelijkte, ondankbare, ongelukkige mensen te zijn (sorry). Als we het moeilijk hebben, hulp nodig hebben, dringend mensen achter ons nodig hebben om ons te steunen, als je trouw en vrijgevigheid nodig hebt, wat is dan de juiste houding? De houding van dankbaarheid. Zó krijg je mensen achter je. 

Als je dankbaar bent voor kleine dingen, dankbaar voor hoe mensen je in het verleden hebben geholpen, dan zullen mensen je helpen, ook al heb je weinig te bieden. Omdat ze weten dat je een dankbaar iemand bent. 

Dit alles kan je helpen in het leven en in het bereiken van je doelen: Wees dankbaar voor kleine dingen en zie dan hoeveel beter jouw leven wordt. 

Vaak voelen de kleine dingen die je doet als ondankbaar. (Daar kan ook ‘sporten’ of ‘gezond eten’ onder vallen. Niemand lijkt het op te merken en het geeft geen direct binnen-1-dag-resultaat. Even een inbraak van de ‘redactie’ hier ;)) Daarom voelt het soms dat het geen zin heeft, maar doen we het omdat we het onszelf hebben opgelegd, of omdat het ‘moet’. Vreselijk als je zo in het leven staat. Er leeft een diepe behoefte aan waardigheid in mensen. We hebben het nodig dat iemand zegt ‘dank je wel’ of ‘ik zie hoe hard je werkt en je bent goed bezig’.
Als iemand je bedankt, zegt hij of zij: Wat je doet heeft waarde, je bent belangrijk, waardevol voor mij, ik waardeer je en hou van je. ‘Dank je wel’ zeggen verwoordt een hoop. 

Dankbare mensen maken de wereld een stukje beter. We hebben allemaal redenen tot dankbaarheid en ook allemaal redenen tot boosheid. Focus op de dingen waarvoor je dankbaar moet zijn. Amen?”

bereik je doel door dankbaar te zijn

Wat als het leven een persoon was?

Wat nu als je het leven ziet als een persoon. Het leven is iemand, die jou dingen kan geven maar ook kan afnemen. En wat nou als het leven het gevoel krijgt dat je ondankbaar bent en geen waarde erkent aan de dingen die je hebt gekregen? Waarom zou het leven iets willen geven aan iemand die ondankbaar en verwend is? Misschien denkt het leven dan wel: Als ik nog meer geef, schaadt dat hem of haar in plaats van te helpen. Bedanken heeft een bepaald effect, ook als je gezegend bent en ’t je op dit moment goed gaat! Besef dat alles een geschenk is en je eigenlijk niets ‘hebt’. Niks is namelijk een zekerheid in het leven en alles, werkelijk ALLES, kan je ontnomen worden. Eigenlijk verdien je dus niets en mag je blij zijn met alles wat je wél hebt. Als je het leven erkent en bedankt, en er waarde aan toekent, dan focus je op wat je nog hebt, niet op wat je kwijt bent. Allemaal hebben we dingen verloren in ons leven. Het leven is zwaar, het is moeilijk. We lijden, we verliezen mensen waarvan we houden, we worden geconfronteerd met ziekte, onze dromen brokkelen soms af. Maar er zijn altijd mogelijkheden en kansen wanneer je leert dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Wees zelf de persoon die jouw waarde erkent

Goed, wat kan je hier nu zelf allemaal uithalen? Misschien sport je al een tijdje, eet je al een aantal weken anders, minder en gezonder, misschien probeer je al tijden af te vallen en een strakker lijf te creëren, en ben je nog niet waar je wil zijn. Misschien heb je het gevoel dat je keihard werkt naar je doel toe, maar dat doel zo onbereikbaar en ver is. Dat je het eigenlijk nodig hebt om een heel cheerleader team achter je te hebben die je continue aanmoedigen om door te gaan, omdat het zwaar is en je soms stiekem niet meer weet waar je ’t voor doet en ergens de neiging hebt om op te geven. Believe me, i’ve been there & done that.

De clou is: zorg dat je ZELF die persoon bent. Die persoon, die jou iedere dag bedankt voor het feit dat je zo hard werkt, dat je je best doet, goed voor je lijf zorgt. Die jou erkent in je waarde, die voor je juicht en je toelacht. & most of all:

Wees dankbaar

Mijn plan is, en ik zou jou ook willen aanmoedigen om -zoals de psycholoog Robert Emmons adviseert- elke zondag een lijstje te maken van 5 dingen waar ik dankbaar voor ben. En voordat je zegt “maar Janne, mijn leven is nu echt geen rozengeur en maneschijn, ik heb nu eenmaal heel veel dingen in mijn leven op dit moment die slecht gaan en waar ik van baal!” kijk dan eens verder op mijn blog en kom tot de conclusie dat 2015 al helemaal mijn jaar NIET is. Je zou gerust kunnen zeggen dat dit mijn rampjaar is. Maar we moeten toch allemaal verder? En wil jij dan niet gelukkig zijn en je doelen gaan behalen, ondanks alles wat er gaande is? Doe dan met me mee!

gratitude_list

Mijn dankbaarheidslijstje

1. Met stip op nummer één staat mijn gezondheid. Cliché, but i don’t give a sh*t. Ondanks dat ik -vooral in het weekend- graag oreo koekjes wil eten, pizza’s naar binnen wil werken, hamburgers in mijn bakkes wil duwen en dat het liefst wegspoel met een liter wijn, is dat niet iets wat ik ook actief uitvoer. Dit omdat ik er van geniet om slank te zijn, mijn blokjesbuik door te zien komen en most of all: omdat ik té dankbaar ben voor mijn gezondheid, om dit te gaan lopen upfucken (weer totáál geen woord, maar oké) met wat comfortfood.

2.  Je gelooft het niet, maar vanmorgen kreeg ik dit appje, terwijl ik bovenstaande aflevering van Hour of Power aan het kijken was (kippenvelmoment): “Goedemorgen lieve vriendin, het is prachtig weer. Ik zeg het wel vaker, maar ik ben enorm trots op alles wat je doet. Je bent een groot voorbeeld voor anderen! Je laat mij altijd ontzettend lachen en het idee dat jij mijn vriendin bent geeft mij een rijk gevoel! Hou van jou” Dit soort momenten, dit soort mensen, om dát in je leven te hebben……. priceless. Werkelijk waar, dit (en de andere mensen in mijn leven die dierbaar voor mij zijn) is iets waar ik méér dan dankbaar voor ben.

3. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik een huis boven mijn hoofd heb, mooie spullen heb, een laptop bezit om op te typen, een telefoon, een bed, een bank, een televisie, een auto, lampen, schilderijen, boeken, bestek, pannen, kasten, kleding, schoenen, een fatsoenlijk toilet en een heerlijke douche, en zo kan ik nog héél lang doortypen. We bezitten namelijk véél meer dan we denken, ook al willen we vaak alleen maar méér, méér en nog eens méér. Probeer eens stil te staan bij het feit hoe rot het zou zijn als we geen -ik zeg maar even iets- glazen hadden. En hoe afschuwelijk het is als je dit alles kwijt moet raken door een oorlog, door een brand of andere ramp. Koester het feit dat je het hebt en neem het niet voor lief..

4. Dit gaat misschien raar klinken, maar ik ben heel dankbaar voor het feit dat mijn moeder 25 jaar in mijn leven is geweest. Natuurlijk had ik haar hier nog minstens 50 jaar willen hebben, maar zoals hierboven ook gezegd, we willen altijd méér. Ik koester alle jaren die ik met haar heb gehad en alle wijsheid en liefde die ik heb mogen ontvangen en nu ook in mijzelf draag. Sommige mensen groeien al op zonder moeder, ik had de beste voor 25 jaar lang. Ik mis haar, maar… dankbaar ben ik daarvoor.

5. And last but not least: ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik in staat ben, gezond genoeg ben en in de mogelijkheid ben om aan een bikini fitness wedstrijd mee te doen. Ik heb namelijk al mijn ledematen, ik mankeer vrij weinig, ik kan het betalen (want ja zoiets kost ook aardig wat centjes qua voorbereiding, coaching, bikini, sieraden, schoenen, etc)…. en nog dankbaarder voor het feit dat ik resultaat boek. Al is dat eigenlijk logisch, want ik stop er zelf het harde werk in. Ik maak elke keuze op basis van één vraag: “Gaat dit mij dichterbij mijn doel brengen of juist niet?” en daar handel ik dan naar. En dan krijg je simpelweg resultaat. Dat is misschien niet altijd makkelijk (verre van) maar het is wel naar verwachting.

Oké, ik zei dat ik er 5 zou doen, maar hoe meer je bezig bent met dingen waar je dankbaar voor bent, hoe meer je opmerkt dat je eigenlijk héél veel dingen hebt om dankbaar voor te zijn. Merk je hoe fantastisch dat dus eigenlijk werkt? Je moet er echter wel actief mee aan de slag gaan.

6. Op nummer zes staat dat ik heel dankbaar ben voor mijn nieuwe samenwerking met Pure Power Gym, waar ik vanmiddag al een teamuitje van heb. Ik ga dan het hele team ontmoeten en ook al is dat iets wat je spannend zou kunnen vinden, vind ik het vooral inspirerend en ben ik er dankbaar voor dat ik überhaupt mee mag en dat ik zoveel gelijkgestemde mensen mag gaan ontmoeten. ’t is dus ook maar net hoe je zelf iets bekijkt 😉

En waar ben jij dankbaar voor?

Paulina
Door

Paulina

op 26 Oct 2015

Misschien is het praktischer de volgende keer m'n laptop ff open te klappen; m'n I-ponie is iets aan de onpraktische kant??... Een Waarheid als een koe Janne; wat je schrijft. Ken je die quote die over het wereld wijde web waart? The secret to having it al is believing you already do. Ik blog zo nu en dan ook een stukje en o wat is het fijn van alles van je af te schrijven (lees: ergernissen) maar tegelijkertijd is het benoemen van je winst, je geluk, je zegeningen nog veel belangrijker (al moet je het effect van een flinke zeiksessie beslist niet onderschatten ;-) Dus ja, dankbaar zijn is een hoofdingtediënt voor geluk. Want je kunt altijd meer hebben (of krijgen) maar zeker ook veel minder... ❤️?. Slaap lekker??✨

Reactie plaatsen