Bang om aan te komen tijdens Pasen?

Aankomen tijdens Pasen? Welnee! Je wordt niet dik tussen Goede Vrijdag en 2e paasdag, maar tussen 2e paasdag en Goede Vrijdag (ja, dit heb ik geleend van kerst & Oud en Nieuw). Dit betekent dat we met Pasen los kunnen gaan op al het lekkers wat er langskomt: ontbijtjes, lunches, brunches, paaseitjes en ga zo maar door. Echt dik zal je er toch niet van worden in twee dagen, right?

Well..

Dik zal je niet worden, maar het kan je wél belemmeren in het bereiken van je doelen. Óók als je het onder ‘cheatday’ wegzet. Ik zal je uitleggen waarom.

De energiebalans geldt (helaas) óók met Pasen

Stel dat je er alles aan doet om strakker te worden. Je zit op een calorietekort waarmee je afvalt, maar nog wel voldoende energie hebt en geen hongergevoel ervaart. Laten we zeggen dat je 200 calorieën onder je onderhoud zit. Dat is 200 x 7 dagen = 1400 calorieën.

Zie hieronder een vrij gemiddeld voorbeeld van een Paasbrunch. Ik weet natuurlijk niet precies wat jij wel of niet naar binnen werkt tijdens zo’n ontbijt, brunch of lunch, maar ik vind dat ik het nog helemaal niet zo gek gemaakt heb met 2 croissantjes met wat boter en jam, een plakje paasstol en een kaiserbroodje met kaas. Verse jus erbij, en voor het idee nog drie paaseitjes. Die snoep je toch wel ergens tussendoor, of na. En dan heb ik nog niet eens paasbrood (eten mensen dat tegenwoordig nog?), een gewoon ei, of koffie/thee met melk/suiker toegevoegd.

aankomen Pasen

klik om groter te bekijken

In dit voorbeeld zitten welgeteld 850 calorieën (849 om precies te zijn – en om nog maar niet te spreken over de macro’s die op zijn zachtst gezegd niet erg eiwitrijk zijn). Doe je dit twee dagen op een rij en eet je verder niet minder over de rest van de dag, dan zit je al ruim boven je calorietekort waar je de hele week zo hard aan gewerkt hebt. ‘Dik’ zal je er niet van worden, maar het brengt je wel verder van je doel af: strakker worden.

Make a plan!

Je hebt toch de afgelopen weken niet alleen maar hard getraind en netjes volgens je macro’s gegeten om vervolgens geen vooruitgang te boeken?
Dan is het tijd om een plan te maken. Zo kun je tijdens Pasen genieten van allerlei lekkers, EN progressie maken!

Een mogelijkheid is om je met Pasen gewoon aan je macro’s te houden. Het is een kwestie van portiecontrole. In plaats van je tussendoortje eet je een paar paaseitjes, en in plaats van je lunch neem je een croissantje en een stukje paasbrood. Je neemt een klein glas sap en smeert een bescheiden laag boter. Als je alles aan het einde van de dag optelt kom je netjes aan je calorieën. Misschien heb je vandaag wat meer koolhydraten of wat minder vitamines en mineralen binnen gekregen, maar dát zal je doelen niet in de weg staan.

Deze methode klinkt simpel (en is het theoretisch gezien ook) maar is niet voor iedereen weggelegd, want:

Veel vrouwen zijn alles-of-niets eters

Ze eten óf helemaal geen paaseitjes, óf ze eten de hele zak leeg. Ze eten óf hun eigen bakje sla bij de lunch óf ze eten een dubbele, soms wel driedubbele portie van het eten wat op tafel staat onder het mom van ‘nu heb ik m’n dieet toch al verpest’. Veel vrouwen (überhaupt mensen, ook mannen) eten ook meer dan ze normaal zouden doen, wanneer ze in het gezelschap zijn van anderen. Laat Pasen nu net een feestdag zijn waarbij het eten met familie en vrienden centraal staat (net als alle feestdagen). Als je een alles-of-niets eter bent kun je beter voor een andere manier kiezen om je Paasdagen lekker maar doelgericht door te komen.

Een mogelijkheid is om je nog steeds met Pasen gewoon aan je macro’s te houden, maar je spreidt hierbij je macro’s over een paar (bijvoorbeeld 2, alleen brunch en diner) big-ass maaltijden. De andere maaltijden kies je voor voeding met veel volume, en weinig calorieën.

Zo kun je bijvoorbeeld uitgebreid ontbijten, lunchen en/of koffie drinken met wat lekkers erbij.  ’s Avonds eet je dan een rijkgevulde salade met sla, tomaat, komkommer en een yoghurtdressing. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen kun je de salade aanvullen met kipfilet, ei, tonijn (in water) of peulvruchten.

Slimme keuzes maken

Wat je ook kunt doen om binnen je macro’s te blijven zonder een maaltijd te compenseren is caloriearme keuzes maken. Van deze producten kun je méér nemen terwijl je minder calorieën binnen krijgt. Zo kun kiezen voor een glas Spa of Rivella in plaats van een glas sap of frisdrank.  Ook kun je kiezen voor magere producten zoals kipfilet of 30+ kaas in plaats van salami of 48+ kaas.
Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei opties en alternatieven (via deze link kun je alle slimme ‘easter swaps’ vinden), zoals chocolate protein balls, protein brownies, of skinny cookies die het overigens allemaal altijd goed doen, niet alleen met Pasen.

Heb je slimme. eiwitrijke of laagcalorische recepten nodig? Nu zijn we bij LLPT geen keukenprinsessen, maar hier een paar toppers die we tegenkwamen:

Whey-paasbroodjes-van-Lot

Zoete-kwarkbolletjes-paasontbijt

No-bake-paaseitjes-gezonder-paasrecept

Zie je geen mogelijkheid om een kleinere maaltijd te nemen met Pasen? Of denk je dat je -ondanks door een andere maaltijd op de dag te compenseren- alsnog over je macro’s zit? Niks aan de hand, je kunt dit de week erna compenseren.  Stel dat je beide paasdagen 300 calorieën meer gaat eten dan je normaal gesproken doet, dan eet je de week na Pasen zes dagen lang 100 calorieën minder. Je kunt op deze manier meer eten tijdens de paasdagen EN dezelfde progressielijn blijven volgen.

Geniet van je Pasen, ook namens Janne!

Liefs,

Isabelle

PS. Weeg je ná Pasen ineens een kilo zwaarder? Don’t worry and definitely DON’T FREAK OUT. Je kunt nóóit een kilo puur VET aankomen binnen een aantal dagen, tenzij je tienduizenden calorieën eet (wat zeer onwaarschijnlijk is). Wat je op de weegschaal ziet is voornamelijk vocht wat je tijdelijk vasthoudt omdat je met Pasen nu eenmaal wat anders en misschien ietwat uit balans eet dan de andere weken waarin je je strikt aan je macro’s/schema/dieet hield.

Pik simpelweg de draad weer op en staar je even niet blind op de weegschaal. Het enige wat je nu kunt doen om het écht te verpesten en van Pasen een drama te maken, is een drama maken van die ene kilo vocht en vervolgens je hele dieet laten vallen (waardoor je daadwerkelijk in de weken er na weer een kilo vét aankomt). Onnodig, onlogisch en nogmaals: onnodig.

Laat je niet demotiveren en keep going. x Janne.

Reactie plaatsen