Altijd aardig gevonden worden? Daar betaal je een prijs voor

Mijn vorige blog over opkomen voor jezelf heeft veel reacties opgeroepen, zowel onder het blogbericht als in mijn inbox. Veel vrouwen herkennen zich in Meral of op andere wijze in dat waarover ik schreef. Ze zijn bang om hun eigen mening te geven en hopen dat iedereen ze aardig vindt.

En hoe logisch dat ook is: iedereen prefereert immers om aardig gevonden te worden (want waarom zou je willen dat anderen jou onaardig vinden?), het is een hopeloze missie. Het zal nooit gebeuren dat iederéén jou leuk, slim, grappig en aardig vindt en dat iédereen het goed vindt wat jij doet. En streef je wel naar al deze goedkeuring en pas je je leven daar compleet op aan, dan betaal je een hoge prijs. Je levert als het ware jezelf en je toekomst in, voor wat complimenten en schouderklopjes.

Maar hoe kun je dit doorbreken? Daar gaat mijn bericht van vandaag over. Om je op te beuren. Want ook jij kunt het leren… Daarom zet ik je zo meteen ook weer aan het werk met een leuke opdracht. Lees snel verder en ga aan de slag!

Iedereen wil liever aardig gevonden worden, maar…

Misschien denk je: iemand die volledig schijt lijkt te kunnen hebben aan de mening van een ander, is zo geboren. Maar dat is een misverstand. Want wat ik al zei: van nature wil iedereen liever aardig, dan stom gevonden worden. Want waarom zou je dat niét prefereren?

Natuurlijk zijn er mensen die vanuit misschien een deel nature (aanleg) en een deel nurture (omgeving) extraverter of juist introvert zijn, verlegen of heel spontaan/assertief zijn en ook.. zich meer of minder aantrekken van anderen. Maar betekent dat dat je je daar bij neer moet leggen?

Godzijdank niet! Ook als rasechte introvert kun je leren om voor groepen mensen te presenteren en ook als rasechte ‘pleaser‘ kun je leren om meer schijt te hebben aan de mening van een ander.

Oefening baart kunst. Je kunt het heus wel overleven als iemand jou eens een keer niét leuk vindt – hoe ongemakkelijk het wellicht ook voelt. Je zult alleen wel een keus moeten maken er voor te gáán: MET al je angst. Niet pas wanneer je geen angst meer voelt (newsflash: dat moment komt nooit) of pas wanneer alles perfect lijkt (same).

Het zal een bewuste keus moeten zijn om uit je veilige haventje te komen en door het ongemak heen te gaan.

Kom uit je comfortzone: actie is het toverwoord

Alle clichés op een stokje: “A comfortzone is a beautiful place, but nothing ever grows there.”

En pas op: het is ook lekker comfortabel om dit soort quotes te lezen, je super geïnspireerd te voelen, er misschien zelfs wel een post over te plaatsen op je sociale media…

En dan alsnog geen stappen te zetten!

Helaas doet dat werkelijk nog steeds helemaal NIKS voor je.

ACTIE is het enige toverwoord en daar is maar één ding voor nodig: een KEUS.

(oké twee dingen: een keus en een commitment :-))

De opdracht luidt daarom: doe iedere dag iets kleins dat je ongemakkelijk vindt.

Zoals ik al zei: oefening baart kunst. Het is bijna onmogelijk om in één keer te gaan van verlegen en/of altijd maar rekening houdend met anderen, naar totale vrijheid om te doen en laten wat je wilt, en schijt aan de mening van een ander.

Kleine stappen maken uiteindelijk groots resultaat en dus ga je in deze opdracht oefenen met het zetten van die kleine stappen.

Doe iedere dag (of minimaal iedere week – maar ’t liefst zo vaak mogelijk!) iets kleins wat je ongemakkelijk/spannend/eng vindt. Zo kun je wennen aan het gevoel.

Voorbeelden (welke voor de één nog steeds veel te makkelijk, en voor de ander al een hele grote stap kunnen zijn):

  • In een restaurant vragen of je een doggybag mee kan krijgen
  • Tegen je partner zeggen dat je een avondje uit gaat
  • Borstvoeding geven in het openbaar
  • Een post op social media plaatsen die niet perfect is
  • Je huis niet uitgebreid schoonmaken als je visite krijgt
  • Fileparkeren in een drukke straat
  • ‘Nee’ zeggen tegen een collega die verwacht dat jij voor hem of haar overwerkt
  • Je voorstellen aan iemand die je niet kent op een verjaardag
  • Iemand op straat de weg vragen (ook al weet je best waar je heen moet, om te oefenen)
  • Een uitgesproken kledingstuk aantrekken dat je leuk vindt
  • Onder dit blogbericht een reactie plaatsen!

Spelregels:
Je mag het eng vinden, je mag in je broek poepen van angst, je mag het óngelooflijk ongemakkelijk en hoogst oncomfortabel vinden.
Wat NIET mag, is dat je laten tegenhouden.
Wat je zult merken is dat het steeds makkelijker zal worden, naarmate je het vaker doet. Stop je na de eerste oncomfortabele situatie? Dan zal het nooit makkelijker worden. Ga je door, en blijf je dit doen, dan merk je dat het na de 10e, 20e of 50e keer (maar waarschijnlijk al veel eerder) écht niet meer zo eng is als bij de 2e of 3e keer dat je iets buiten je comfortzone doet.

Practise makes perfect! Zo leef je niet langer op de automatische piloot, maar neem je bewuste stappen en creëer je je eigen toekomst.

Liefs,
Janne Schuijn


Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Laat me hieronder weten welke ‘ongemakkelijke’ actie jij vandaag gaat doen of al hebt gedaan. Hoe groot of hoe klein de stap ook is. Je inspireert er ook weer anderen mee. Alvast bedankt!