Altijd aardig gevonden worden? Daar betaal je een prijs voor

Altijd aardig gevonden worden? Daar betaal je een prijs voor

Mijn vorige blog over opkomen voor jezelf heeft veel reacties opgeroepen, zowel onder het blogbericht als in mijn inbox. Veel vrouwen herkennen zich in Meral of op andere wijze in dat waarover ik schreef. Ze zijn bang om hun eigen mening te geven en hopen dat iedereen ze aardig vindt.

En hoe logisch dat ook is: iedereen prefereert immers om aardig gevonden te worden (want waarom zou je willen dat anderen jou onaardig vinden?), het is een hopeloze missie. Het zal nooit gebeuren dat iederéén jou leuk, slim, grappig en aardig vindt en dat iédereen het goed vindt wat jij doet. En streef je wel naar al deze goedkeuring en pas je je leven daar compleet op aan, dan betaal je een hoge prijs. Je levert als het ware jezelf en je toekomst in, voor wat complimenten en schouderklopjes.

Maar hoe kun je dit doorbreken? Daar gaat mijn bericht van vandaag over. Om je op te beuren. Want ook jij kunt het leren… Daarom zet ik je zo meteen ook weer aan het werk met een leuke opdracht. Lees snel verder en ga aan de slag!

Iedereen wil liever aardig gevonden worden, maar…

Misschien denk je: iemand die volledig schijt lijkt te kunnen hebben aan de mening van een ander, is zo geboren. Maar dat is een misverstand. Want wat ik al zei: van nature wil iedereen liever aardig, dan stom gevonden worden. Want waarom zou je dat niét prefereren?

Natuurlijk zijn er mensen die vanuit misschien een deel nature (aanleg) en een deel nurture (omgeving) extraverter of juist introvert zijn, verlegen of heel spontaan/assertief zijn en ook.. zich meer of minder aantrekken van anderen. Maar betekent dat dat je je daar bij neer moet leggen?

Godzijdank niet! Ook als rasechte introvert kun je leren om voor groepen mensen te presenteren en ook als rasechte ‘pleaser‘ kun je leren om meer schijt te hebben aan de mening van een ander.

Oefening baart kunst. Je kunt het heus wel overleven als iemand jou eens een keer niét leuk vindt – hoe ongemakkelijk het wellicht ook voelt. Je zult alleen wel een keus moeten maken er voor te gáán: MET al je angst. Niet pas wanneer je geen angst meer voelt (newsflash: dat moment komt nooit) of pas wanneer alles perfect lijkt (same).

Het zal een bewuste keus moeten zijn om uit je veilige haventje te komen en door het ongemak heen te gaan.

Kom uit je comfortzone: actie is het toverwoord

Alle clichés op een stokje: “A comfortzone is a beautiful place, but nothing ever grows there.”

En pas op: het is ook lekker comfortabel om dit soort quotes te lezen, je super geïnspireerd te voelen, er misschien zelfs wel een post over te plaatsen op je sociale media…

En dan alsnog geen stappen te zetten!

Helaas doet dat werkelijk nog steeds helemaal NIKS voor je.

ACTIE is het enige toverwoord en daar is maar één ding voor nodig: een KEUS.

(oké twee dingen: een keus en een commitment :-))

De opdracht luidt daarom: doe iedere dag iets kleins dat je ongemakkelijk vindt.

Zoals ik al zei: oefening baart kunst. Het is bijna onmogelijk om in één keer te gaan van verlegen en/of altijd maar rekening houdend met anderen, naar totale vrijheid om te doen en laten wat je wilt, en schijt aan de mening van een ander.

Kleine stappen maken uiteindelijk groots resultaat en dus ga je in deze opdracht oefenen met het zetten van die kleine stappen.

Doe iedere dag (of minimaal iedere week – maar ’t liefst zo vaak mogelijk!) iets kleins wat je ongemakkelijk/spannend/eng vindt. Zo kun je wennen aan het gevoel.

Voorbeelden (welke voor de één nog steeds veel te makkelijk, en voor de ander al een hele grote stap kunnen zijn):

 • In een restaurant vragen of je een doggybag mee kan krijgen
 • Tegen je partner zeggen dat je een avondje uit gaat
 • Borstvoeding geven in het openbaar
 • Een post op social media plaatsen die niet perfect is
 • Je huis niet uitgebreid schoonmaken als je visite krijgt
 • Fileparkeren in een drukke straat
 • ‘Nee’ zeggen tegen een collega die verwacht dat jij voor hem of haar overwerkt
 • Je voorstellen aan iemand die je niet kent op een verjaardag
 • Iemand op straat de weg vragen (ook al weet je best waar je heen moet, om te oefenen)
 • Een uitgesproken kledingstuk aantrekken dat je leuk vindt
 • Onder dit blogbericht een reactie plaatsen!

Spelregels:
Je mag het eng vinden, je mag in je broek poepen van angst, je mag het óngelooflijk ongemakkelijk en hoogst oncomfortabel vinden.
Wat NIET mag, is dat je laten tegenhouden.
Wat je zult merken is dat het steeds makkelijker zal worden, naarmate je het vaker doet. Stop je na de eerste oncomfortabele situatie? Dan zal het nooit makkelijker worden. Ga je door, en blijf je dit doen, dan merk je dat het na de 10e, 20e of 50e keer (maar waarschijnlijk al veel eerder) écht niet meer zo eng is als bij de 2e of 3e keer dat je iets buiten je comfortzone doet.

Practise makes perfect! Zo leef je niet langer op de automatische piloot, maar neem je bewuste stappen en creëer je je eigen toekomst.

Liefs,
Janne Schuijn

Janne Schuijn
Mindsetcoach, ondernemer, moeder & auteur “Wat nou als het ook anders kan?”

PS: Laat me hieronder weten welke ‘ongemakkelijke’ actie jij vandaag gaat doen of al hebt gedaan. Hoe groot of hoe klein de stap ook is. Je inspireert er ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

SUSANNE
Door

SUSANNE

op 25 Feb 2019

Waar waar waar! Leuke leerzame en vooral herkenbare blog. Mijn actie buiten mijn comfortzone van vandaag, reageren op deze blog😉

Sam
Door

Sam

op 25 Feb 2019

Hoi Janne, dit is ook voor een groot deel mijn probleem alleen is er nog iets dat mij tegenhoudt. Ik vind het juist geen fijne karaktereigenschap van mensen die echt heel asociaal zijn en egocentrisch. Een van je opdrachten roept dat bij mij ook op, namelijk fileparkeren. Dus hoe zorg je ervoor dat je inderdaad meer ruimte pakt voor jezelf, maar daarbij niet doorschiet in een gedrag wat ook niet aan te prijzen valt. Niet om een ander te pleasen, maar gewoon omdat het fatsoenlijk is en je er anderen mee tot last bent. Bedankt!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Ha Sam. Er zit een HELE grote (als in: kilometers) ruimte tussen please gedrag/altijd aardig gevonden willen worden <-----> en een eikel zijn en nooit iets voor een ander doen. Het gaat er niet om dat je 'nee' zegt omdat je niets voor een ander wilt doen, het gaat erom dat je niet 'ja' zegt wanneer dit ten koste gaat van jezelf. Het gaat er niet om dat je lekker uitgebreid gaat fileparkeren en expres de tijd neemt om het verkeer te stremmen, want wanneer je dit bewúst doet lijkt het me inderdaad vrij asociaal, maar het gaat er om dat je de ruimte durft te nemen om iets te doen wat nou eenmaal gedaan moet worden en ook eens mensen op jou durft te laten wachten (heus niet het einde van de wereld) ipv altijd JIJ die op een ander wacht. Het gaat er niet om dat je vanaf nu bot en onaardig wordt en je als een recalcitrante puber gaat gedragen en overal tegenaan gaat schoppen... Het gaat om kiezen voor je eigen welzijn. En als dat anderen 'tot last' is (waar ze dan toch echt zelf voor kiezen, want ik heb er nooit last van als anderen goed voor zichzelf zorgen) - dan zijn dat niet de juiste mensen in je omgeving :-)

Ashley Lovers
Door

Ashley Lovers

op 25 Feb 2019

Ik ben na mijn zwangerschap (tijdens zwangerschap 30 kilo afgevallen door hyperemis gravidermus) weer 30 kilo aangekomen waar ik me uiterst ongemakkelijk bij voel. Nu blijkt dat ik ook na mijn zwangerschap een langzaam werkende schildklier heb gekregen. Nu wil ik niet wachten op medicatie dus besloot ik om toennet buiten te beginnen met hardlopen en thuis oefeningen te doen. Door mijn nu toch grote lijf voel ik mij hier uiterst oncomfortabel bij maar heb het toch gedaan. En ik voel me top!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Wauw, wat mag je daar trots op zijn! Lijkt me heel moeilijk (sowieso HG, ik vond dat ik al ziek was laat staan als je dat hebt!) om zulke hevige schommelingen te moeten doorstaan. Hardlopen en oefeningen doen gaan je sowieso lekkerder in je vel laten zitten - of dat nou met of zonder 30 kg is. Lief zijn voor je lijf is altijd goed <3

Yas
Door

Yas

op 25 Feb 2019

Naar een verjaardag gaan met veel mensen terwijl ik dit spannend vind.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Topper! En schrijf het ook vooral voor jezelf op als je achteraf denkt 'dit moet ik vaker doen!'

Tina
Door

Tina

op 25 Feb 2019

Lieve Janne dan maar een reactie in mijn duits nederlands mix&match. Ik volg je al lang op instagram en het zo onzettend leuk die fotos en filmpjes van jullie 👶 💖 maar niet te vergeten veel Inspiratie door jouw ! Liefs Tina

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Wat lief Tina, dank je wel, heel leuk om te horen!

Josina
Door

Josina

op 25 Feb 2019

Hoi Janne, Voor morgen kan ik even niks bedenken maar ik ga hier zeker mee aan de slag want wat is dit herkenkenbaar Groetjes Josina

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Daag jezelf uit! Vraag desnoods iemand op straat de weg, ongeacht of je weet waar je naar toe moet of niet ;-) Bedankt voor je reactie Josina!

Lotte
Door

Lotte

op 25 Feb 2019

Hoi Janne, Op jouw blog reageren is voor mij een grote stap. Ik lees graag jouw verhalen en ik herken veel van je wat jij schrijft! Wat heerlijk, herkenning!!! Maar er echt wat mee doen, neeee, zo erg is het ook weer niet (denk ik dan). Totdat ik mezelf weer ‘ja hoor, is goed’ hoor zeggen, zonder eerst aan mezelf te denken. Hopend dat ik het zelf allemaal wel red, maar gelukkig zijn mijn vrienden/familie/collega’s blij en is hun ‘probleem’ opgelost. Dus bij deze, een reactie en de volgende stap is ‘nee’ zeggen (en de tijd nemen om even na te denken).

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Lotte, wat super dat je nu tóch die stap hebt gezet om A. hier te reageren en B. (hopelijk) vanaf nu wat meer voor jezelf te kiezen. Dit is een proces en zal niet ineens vanzelf gaan, dus don't beat yourself up als het met ups en downs gaat. Kleine stapjes en steeds opnieuw weer blijven kiezen :-)

Tia
Door

Tia

op 25 Feb 2019

Eens! en dan iets ongemakkelijks doen voor een ander vind ik niet zo ingewikkeld, maar voor jezelf...die doggybag!! verschrikkelijk! :)

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Dan zéker doen! Wat is het ergste wat er kan gebeuren? :-)

Stephanie
Door

Stephanie

op 25 Feb 2019

Een keer niet overwerken en op tijd naar huis zoals de rest van het kantoor. En proberen om mij daar niet rot over te voelen of te denken dat ik daarom geen promotie zal maken.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

En misschien voel je je de eerste keer alsnog wel rot achteraf. De tweede keer misschien ook. Maar bij continu opnieuw voor jezelf kiezen wanneer dat nodig is, ga je de voordelen ondervinden (die zwaarder wegen dan de nadelen). Spreek met jezelf af hoe vaak je vanaf nu maximaal zal overwerken in een week, maand of kwartaal zodat je jezelf ergens concreet aan kan houden :-)

Jolanda
Door

Jolanda

op 25 Feb 2019

Mooi! Vandaag al wat gedaan wat toch wel lastig was. Een schoonmaakster gebeld en morgen gaan we kennis maken. Ondanks dat anderen het idioot vinden, koop ik zo een beetje meer tijd voor mijzelf.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

HEEL groot gelijk! En wat zal dat heerlijk worden :-)

Hinke
Door

Hinke

op 25 Feb 2019

“Nee” gezegd tegen vriendinnen terwijl “ja” echt van me verwacht werd ....maar dan zou ik het alleen voor hen hebben gedaan om aan de verwachtingen van anderen te voldoen en totaal niet voor mezelf 💪🏻 Dit ga ik vaker doen thanx janne !

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Goed bezig Hinke! Mooie bewustwording! Keep it up ;-)

M.
Door

M.

op 25 Feb 2019

Ik ga voor de nee zeggen tegen het werk.. volgende week moet ik weer beginnen na m’n zwangerschapsverlof, en ik heb nu al allemaal uitnodigingen voor bijeenkomsten.. waar ik me normaal in allerlei bochten zou wringen om te komen, Ga ik dat nu dus niet doen!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Wat goed, lijkt me inderdaad héél fijn en gezond om weer rustig te kunnen starten :-)

Suzan
Door

Suzan

op 26 Feb 2019

Nee zeggen! (Uiteindelijke doel: verjaardagen of familie bijeenkomsten skippen).

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

En met welke stap ga je beginnen Suzan? :-)

Kim
Door

Kim

op 26 Feb 2019

Wat gaat dit een uitdaging worden! Mijn hoofd maakt nu al overuren met wat voor ongemakkelijke actie ik moet gaan doen. Zo confronterend dat ik me énorm terug kan vinden in wat je hier beschrijft. Ik kan aan de bak om dit te gaan veranderen!!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Zie het als een spel. Een proces. Inderdaad: een uitdaging. Maar een leuke, waarin je alleen maar kunt winnen als je volhoudt :-) Het hoeft niet makkelijk te zijn, als het 't maar waar is!

Kim
Door

Kim

op 26 Feb 2019

Ga ik zeker doen! Ik ga mooi beginnen met nee zeggen tegen verjaardagen waar ik geen zin /tijd voor heb! En nee zeggen tegen collega's/werk is ook een goede. Thanks voor je tips, kleine dingen waar ik zelf niet aan denk. Gelukkig hebben we jou hiervoor!

Lois
Door

Lois

op 26 Feb 2019

Dit klopt echt zo! Ik heb sinds kort mijn rijbewijs en durfde maar niet naar mijn stage te rijden, want ik moet dan aan het water parkeren en het is maar 20 minuutjes fietsen. Allemaal excuses, ik vind het gewoon fucking eng. Nouja, eindstand: toch gedaan en wat was ik trots op mijzelf! Even uit je comfortzone stappen, geeft je zo'n ontzettende boost! Nu ben ik wel op de fiets, maar dat komt door het lekkere weer (écht geen excuus!). Thanks voor deze leuke blog!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Heerlijk om te horen Lois! Lekker bezigggg

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 26 Feb 2019

Heerlijk om te horen Lois! (en EERLIJK, love it!) Lekker bezig!

Emma
Door

Emma

op 26 Feb 2019

Twee mensen op kantoor gevraagd om hun afspraak met mij naar een ander moment vandaag te verzetten, zodat het in míjn planning handiger en fijner is. En ze vonden het allebei prima! Zoveel ruimte voor mezelf claimen en hem dan nog krijgen ook, wauw! Dat ga ik zeker vaker doen. Nu nog leren het zonder uitgebreide uitleg te doen, haha

Stella
Door

Stella

op 26 Feb 2019

Ik laat een reactie achter. Ik reageer vrijwel nooit ergens op omdat ik weet dat anderen het kunnen lezen en stel je nou eens voor dat iemand het leest die ik ken? Haha, zo denk ik altijd. Goed, eerste stapje is gezet ;-)

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 28 Feb 2019

Supergoed! En? Did you die? ;-)

Danique
Door

Danique

op 27 Feb 2019

Stap 1! Een reactie achter laten onder deze post. En dan mezelf niet aanpraten dat dat stom is. Gisteren nadat de emmer is over gelopen na weer al die pogingen leuk en aardig te worden gevonden. De hele wereld te vriend houden en ik ondertussen vergeten ben wat ik zelf leuk vind. Ben ik je andere blog posts gaan lezen en blijft er een zinnetje hangen.. waarvan ik voel dat dit een ontzettend groot handvat is waar ik naar op zoek ben.. “But did you die?” Je bent een inspirerend mens Janne! Dank!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 28 Feb 2019

Aaaah zo goed om te horen dit! Heerlijk! En nu: KEEP IT UP. Dat kan jij, want euh.. Did you die? ;-)

Tessa
Door

Tessa

op 28 Feb 2019

Voor mij zal dat vandaag zijn het reageren op deze blog, ik reageer nooit om reactie te kunnen mijden. Vandaag doe ik dat eens wel en kunnen de reactie's me helemaal niks schelen! :)

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 28 Feb 2019

LOve it Tessa! Thanks voor je reactie!

Kimberly
Door

Kimberly

op 28 Feb 2019

Ik vind het heel, heel eng om confrontaties aan te gaan. Maar morgen op het werk ga ik dat toch doen op een nette manier.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 01 Mar 2019

Super Kimberly, dapper! Zo goed om dit voor jezelf te doen. Laat je weten hoe 't ging?

Mellissa
Door

Mellissa

op 02 Mar 2019

Meer nee gaan leren zeggen. I.p.v. ja om mensen te pleasen.. echt een ding die ik moet leren

Lotte
Door

Lotte

op 25 Oct 2019

Hoi Janne, een blog die mee raakt. En zo te lezen meer dames, heerlijk. Soms kan ik het gevoel hebben de enigste te zijn die geen keuzes voor mezelf maakt... dus mijn taak voor de komende dagen, voor mezelf opkomen: beginnen met nee zeggen. Want ja zeggen kan ik al heel goed. Volgende stap: tijd nemen om beter naar mezelf te luisteren.

Reactie plaatsen