Wat als je geen fitness doel hebt?

Kijk, de cijfers in Google Analytics liegen natuurlijk niet, dus ik zag altijd wel dat mijn blog goed bezocht werd en er veel mensen op mijn site kwamen. Ook lopen de volgers op social media nog steeds op en zit ik bijvoorbeeld op Instagram inmiddels bijna op 8000 volgers, wat ik héél tof vind.

En toch… toch voelde het niet alsof mijn blog nu écht veel gelezen werd, immers bleven de reacties onder de blogberichten een beetje uit en kreeg ik heus wel eens een mailtje of berichtje via Facebook of Instagram, maar daar bleef het dan ook bij. Die duizenden lezers kon ik mij eigenlijk niet zo goed voorstellen, ik bedoel, het is maar een cijfertje op het scherm… dat voelt heel anders dan wanneer je zoveel mensen daadwerkelijk in 1 ruimte zou zien.
Anyway, persoonlijk had ik altijd meer het gevoel dat ik mijn blog voor mijzelf schreef, als soort dagboek, en het ‘mooi meegenomen’ was als er iemand mee las en er wat aan had.

wat als je geen fitness doel hebt

Janne, waar ben je, wat doe je?

Funny thing is… nu ik een tijdje niét wat geplaatst heb, stromen de berichten en mails ineens binnen. Of het wel goed gaat, wat ik tegenwoordig allemaal aan het doen ben, of ik als-je-blieft weer eens een blog kan schrijven over mijn leven at the moment. Wauw. Best gek dit.

Ook heel gek is het, als je te horen krijgt van iemand die in Dordrecht woont (ik ben daar nog nooit geweest joh), dat er daar in de sportschool door vrouwen over mij of mijn blog of instagram werd gepraat.. of om mails te ontvangen dat je iemand door een moeilijke periode heen hebt geholpen door te laten zien dat ik het ook moeilijk had. En ook doorging. En natuurlijk de vele mails met coachingsaanvragen.

Nou goed, gek dus, maar vooral ook awesome. Want dat is het hele punt van mijn blog, website en überhaupt van mijn bedrijf. Ik geef geen personal training omdat ik het leuk vind om die uren in de sportschool naast iemand te staan (ook al vind ik dat wel) of online coaching omdat ik het leuk vind om uren achter de laptop te zitten en berekeningen en schema’s te maken (ook al vind ik dat ook best leuk eigenlijk) en ik schrijf geen blogs omdat ik het leuk vind om uren te typen (al ben ik dol op schrijven, but that’s not the point right now)… Ik doe het omdat ik zoveel mogelijk vrouwen een zo optimaal mogelijk resultaat wil geven en daarmee een zo goed mogelijk gevoel over -en met- zichzelf.

wat als je geen fitness doel hebt?

Daadwerkelijk van waarde zijn

Dat is wat ik wil. Daadwerkelijk iets betekenen, ook al klinkt dat heel cliché, zweverig of zelfs een beetje arrogant. Ik hoef niet per se 20.000 volgers (mag wel hoor) of een blog met 100.000 lezers, als dit betekent dat ik daarvoor dus elke dag een blog MOET schrijven – want ik heb misschien wel helemaal niet elke dag iets te vertellen. Ik ben niet zo goed in het bloggen over courgette-spaghetti, bananenbrood of waarom squats goed zijn – niet dat daar iets MIS mee is, maar doe een rondje Google en je vind al duizend-en-één (nog veel meer denk ik trouwens) die daar iets over hebben geplaatst.

Ik vertel je graag alléén iets, wanneer ik het gevoel heb dat jij er ook écht wat aan kan hebben. Zo laat ik ervaringen van mijn klanten lezen, zoals bikkel Judith die, ondanks haar reuma, 8,5 kilo afviel door enkel en alleen haar voeding aan te passen, of topper Rianne die liet zien wat de ommekeer van cardio en een rijst-kip-komkommer-dieet naar krachttraining en optimale voeding binnen enkele weken met je kan doen.
Daarnaast wilde ik graag een eerlijk en helder beeld geven over bikini fitness en daarom heb ik daarover -incl. alle ups & downs) elke week geblogd, in mijn wedstrijdvoorbereiding.

En toen? Toen viel ik in het oh-zo-welbekende zwarte gat. Het post-competition-gat.

Want…

Wat als je geen fitness doel hebt?

En dat laatste, daar wil ik het vandaag met je over hebben. Ik heb het namelijk best moeilijk, en dat mag je best weten. Misschien dat ik daarom ook wel een beetje stil ben en niet zoveel heb laten horen.

Om, na een nu-al-über-lang verhaal, even kort antwoord te geven op de vragen “waar ben je, hoe gaat het, wat doe je en wat is je volgende doel?”

Waar ben ik? Vooral in de gym om PT te geven, bij mensen thuis om PT te geven, of thuis achter mijn laptop om online coaching te geven;
Hoe gaat het? Het gaat goed omdat ik veel dames mag begeleiden richting een strakker, sterker, gezonder en fitter lijf en dat is wat ik het liefste doe, maar minder goed omdat ik weinig tijd voor mijzelf heb/maak en de balans nog steeds compleet kwijt ben na de wedstrijd;
Wat doe ik? Werken, werken en nog eens werken. En niet helemaal strikt eten – maar wel veelal volgens “Intermittent Fasting”. En te weinig zelf trainen. En af en toe probeer ik een keer mijn familie of vriendinnen ook nog ff te zien – maar niet voldoende.

& last but not least:

Wat is je volgende doel? Tja, die heb ik nu juist effe niet. Het leek logisch om, na 3e te zijn geworden op de S.A.P. cup, direct door te gaan voor een B-wedstrijd in maart – de Open Rotterdamse. Ik heb daar sterk over na zitten denken, het liefst knalde ik gelijk door. Ik dacht, ik zit nu toch al in die vibe en ik weet nu hoe het moet, bovendien kreeg ik natuurlijk ‘honger’ naar méér, maar.. waarom bleef ik dan toch maar een beetje aanmodderen? Waarom bleef ik teveel en zo slecht eten? Waarom was ik nog niet direct weer terug in mijn strenge trainingsregime? Waarom leek mijn hoofd ‘ja’ te zeggen, maar deed mijn hart (en lichaam) ‘nope’?

“Omdat wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline ook uitputbaar is”, aldus een zeer gewaardeerde collega. En ik ben al erg lang gewoon ‘doorgegaan’ op standje overlevingsmodus, waardoor mijn vuurtje nu een beetje uitgebrand is.
Zoals jullie weten geef ik tegenwoordig mijn online coaching via Team Droog en gelukkig staan wij elkaar als collega’s ook bij. Hier kreeg ik het goede advies om eerst eens even goed na te denken over het feit of ik op dit moment überhaupt wel een doel WIL.
Toen ik namelijk ein-de-lijk besloot dat maart niet zo’n goed idee was (zeker met het oog op het feit dat ik graag meer spiermassa zou willen als ik aan een hoger niveau mee zou willen gaan doen, maar ook omdat ik er schijnbaar ineens de discipline niet meer voor kon opbrengen -en als je mij een beetje kent, weet je dat ik het heel moeilijk vind om dit toe te geven-) kwam als logisch vervolg als doel de Iron Maiden in november. Maar ook dat zou betekenen dat ik nu weer met het oog daarop, gedisciplineerd zou moeten gaan trainen en eten om eerst een paar maanden meer spiermassa aan te zetten -zonder al teveel vet aan te komen- en vanaf juni weer te gaan cutten.

_WJF5186-bewerktklein

Er moet wel ruimte zijn voor een doel

Een nieuw doel, een nieuwe uitdaging.. het is normaal gesproken iets wat ik zeker aanraad aan mensen. Maar wat als je eigenlijk, diep van binnen, voelt dat het gewoon even “me-time” moet zijn, zonder direct ergens naar te streven? Zeker na een zwaar jaar waarin je eigenlijk vooral bezig bent geweest met ‘overleven’ ook al probeer je voor jezelf te doen alsof je aan het ‘door leven’ bent?

Wat als je gewoon weer een gebalanceerd leven wil hebben waarin je geniet van je energie, vrije tijd (ehhm, hier moet ik nog even aan werken), sociale contacten, eten en drinken en ook heel belangrijk: van je sport, zonder 100% een bepaald schema te moeten volgen?

Dat voelde eerst een beetje als falen, maar inmiddels heb ik mij er bij neergelegd dat ik gewoon nog even geen doel wil stellen. Misschien dat ik daar over een paar weken of maanden alweer heel anders over denk, maar nu heb ik even tijd nodig voor mijn bedrijf, mijn dierbaren en… mijzelf. Minder overleven, meer léven. Soms even stilstaan en voelen, in plaats van alleen maar afleiding zoeken en dóór, dóór en dóór willen gaan.

wat als je geen fitness doel hebt

Dit is ZO treffend. Lees deze quote echt even 3 keer.

Maar, dit doe ik wel mét een trainingsschema en mét opgestelde macro’s – omdat ik anders de balans en het ritme niet terug kan vinden. En dat mag ook best toegegeven worden door een personal trainer. 🙂 Echt – wij zijn ook net mensen.

Maar nu kan ik met die schema’s wél enigszins flexibel omgaan zonder gelijk als de dood te zijn dat het mijn wedstrijd gaat verpesten – en dat geeft rust. Rust en ruimte om even lekker te focussen op de vele andere dingen die het leven biedt…. zoals JOU helpen richting je doelen! Daar gaat mijn hart immers net zo snel door kloppen als mijn eigen doelen 🙂

Sorry dat dit een heel warrig (en lang!) blog is, eigenlijk wilde ik meerdere onderwerpen aansnijden:

  • Hoe het met mij gaat en wat mijn plannen en doelen zijn
  • Wat als je geen fitness doel hebt – waarom dat niet per se iets heel verkeerds is
  • Het verschil tussen ‘doorgaan met leven’ en ‘overleven’
  • Het zwarte gat na een bikini fitness wedstrijd
  • Intermittent Fasting  (bewaar ik voor een apart blogbericht)
  • En eigenlijk nog wel meer.

En ik besef me nu dat ik dus toch echt beter wat vaker een klein blogje moet schrijven. Misschien helpt het mijzelf zelfs wel om alles wat beter op een rijtje te krijgen 😉 en dus zal ik die onderwerpen misschien allemaal nog wel apart gaan behandelen in nieuwe blogberichten, maar voor nu wilde ik het graag even allemaal kwijt.

Vooruit, omdat jij tot aan het einde bent gebleven en gewoon de hele tekst hebt uitgelezen (of kijk je stiekem alleen de plaatjes?) zal ik lekker open en eerlijk worden en nog een kleine voor en na laten zien van mijzelf: maar dit keer juist andersom van bikini fitness lijf – naar post competition lijf (en dus wat er gebeurt als je je training en voeding niet goed oppakt na de wedstrijd):

na bikini fitness wedstrijd

links december, rechts januari

Nee, ik ben niet moddervet en ja, ik ben me er van bewust dat links geen lijf is wat realistisch is om het hele jaar te hebben (zou ik niet eens willen), maar ik wil wel graag weer terug naar bijvoorbeeld week 4 van mijn wedstrijdvoorbereiding waar ik in ieder geval mijn abs nog kon zien 😉

Dus misschien heb ik toch wel een beetje een doel voor ogen. En hebben we dat niet stiekem allemaal?

Daisy Kisters
Door

Daisy Kisters

op 22 Jan 2016

Ik ben dus zo iemand die altijd leest en niet reageert. Maar wat een respect. Je schrijft zo eerlijk en open ook over de downs en dalen. P.s. ik droom van zo'n lijf als de rechterfoto hihi!

Britt
Door

Britt

op 22 Jan 2016

Mooie blog!! Wat je ook doet, doe het omdat je er goed bij voelt! Misschien is het wel even tijd voor jou om te gaan leven ipv te overleven. "Geniet van alles om je heen en laat de touwtjes wat vieren" Liefs

Danielle
Door

Danielle

op 22 Jan 2016

Hi Janne, Wat heb je dit mooi geschreven. Lijkt me geen makkelijke opgave om jouw gedachten zo op papier te zetten. Ik kan me voorstellen dat je hier een tijd over hebt gedaan. Wat knap van je dat je ervoor kiest om even geen doel te hebben. Loslaten is ook een lastige keuze. Je wordt nu misschien wel teruggeworpen op dingen waar je in je prep niet aan toe bent gekomen. Uiteindelijk zal het je sterken. Ik heb je blogs omtrent je prep altijd met veel plezier gelezen en ik zal zeker jouw blog blijven lezen. Liefs Danielle (@steponstage_)

Diana
Door

Diana

op 22 Jan 2016

Ik ben inderdaad iemand die graag blogs leest en niet echt reageerd. Ik volg je ook op instagram en ik vind het zo heerlijk dat je eerlijk bent! Lekker doen waar je je goed bij voelt! En ik wil eens een keer bij een wedstrijd gaan kijken dus wie weet zie ik je eens op het podium!

Petra
Door

Petra

op 22 Jan 2016

Ik lees al je blogs en vind het erg leuk om je te volgen. Mooi geschreven en heel veel respect voor jou. Mij help je zeker ondanks mijn doelen momenteel gericht zijn om sterker te worden. Ik heb wel veel aan je discipline en balans wat betreft je voeding.

Maud
Door

Maud

op 23 Jan 2016

Respect! ! Dat je dit geschreven hebt, knap om zo open en eerlijk naar jezelf te kunnen zijn. En heel herkenbaar. En nog niet eens vanwege fitness maar wat je schrijft over hoe jij je voelt kun je ook op meerdere aspecten in het leven toepassen. Ik ervaar ook dat gat van op het moment geen doel te hebben en deze dus niet na te hoeven streven - en niet eens fitness gerelateerd. Wat dan? is de vraag. Voor mij een enge plek om te zijn een leven zonder doel. Zo mooi gezegd dat er misschien wel helemaal geen ruimte is voor n doel. Daar had ik nog niet aan gedacht. Genieten van wat het leven nu op dit moment wel te bieden heeft kan het antwoord zijn. Als het weer tijd en ruimte is voor n doel dan dient deze zich van zelf weer aan. En dan komt de motivatie en passie ook weer!! Dit geeft mij persoonlijk weer vertrouwen. Komt dus helemaal goed. Super thnx voor je blog!

Wil
Door

Wil

op 23 Jan 2016

Hej Janne Hier een reactie uit Zeeuws-Vlaanderen (helemaal onderaan links ;) ) Ik volg je al een tijdje en vind het heel knap wat je doet Ga door met wat goed voor je voelt en moet zeggen Vond je mooi met je fitnessbody maar nog mooier zonder (zoals rechts) Geniet van elk moment ;)

Martine
Door

Martine

op 23 Jan 2016

Normaal via insta, maar nu via hier ookn reactie. Ik ken t gevoel van wel willen, maar inderdaad n lijf wat zegt..eehhh..straks weer. Geef t lekker de tijd..wanneer je ready bent, wordt je opeens wakker s ochtends met. ..BAM..let's do it!! ?Dan lijkt t opeens weer peanuts om je voedingsschema te volgen ???

Yvon
Door

Yvon

op 23 Jan 2016

? hier een lezer en normaal geen reageerder? Sommige dingen zijn zo herkenbaar... Niet op hetzelfde niveau, maar toch. Ik wil ook graag, maar kan het even niet voor elkaar krijgen, dus nu even rust, voor mezelf, aan mezelf denken en dan komt de rest wel weer! Je ziet er top uit!! ?

Susan Bal
Door

Susan Bal

op 25 Jan 2016

He Janne, Hier vanuit zuid Limburg! Ook ik volg je al een hele tijd en lees bijna elke blog! Reageer meestal niet maar lees ze dus wel? Ik heb zelf afgelopen jaar een strikt voedingsschema gevolgd en ook veel afgevallen en vet verloren. Toen op vakantie gegaan waardoor ik uiteraard weer bij kwam. Toen weer een ander schema geprobeerd en zo nu al een half jaar aan het proberen en proberen. Hou het maar steeds niet vol. Blijf wel minimaal twee keer per weer krachttraining doen icm cardio maar de voeding is op dit moment echt een probleem. Probeer wel op te letten wat ik eet en overdag gaat dat redelijk maar avond eten is moeilijk. Heb gewoon zo'n zin in vanalles? Ben nu sinds de zomer 4kilo aangekomen en het voelt al 10? Maar door berichten te lezen van dames die er altijd zo mooi strak uitzien op de foto en dat ook die dames in de winter wat kilootjes aankomen voelt het voor mij alweer een stukje minder erg! Dus bedankt dat je dit met ons hebt willen delen! Ik hoop dat ik snel weer een fijn ritme kan gaan krijgen en ik ook weer een paar kilo kwijt kan raken. En vooral weer gelukkiger zijn met mijn eigen body! Tot je volgende blog! Gr Susan

Felicia
Door

Felicia

op 03 Feb 2016

Mooi geschreven! Ik waardeer dat zo aan jou dat je gewoon eerlijk bent en durft te zijn.

Reactie plaatsen