Afvallen is simpel! Geen motivatie nodig.

Afvallen is niet makkelijk – dat kan iedereen die het ooit heeft geprobeerd (ook als je er in bent geslaagd) vast beamen – tenzij je een Tellsell- of piramidemarketingconcept verkoopt, dan roep je vast dat het appeltje eitje is. Maar nee: het is niet makkelijk. Ook niet voor mij en ook niet voor (fitness-)modellen, bodybuilders en fitgirls op Instagram. Ook al lijkt het soms wel zo.

Afvallen is echter wel heel simpel!

Verander je eetpatroon en beweeg eventueel meer en je verliest gewicht. Even specifieker en simpel gemaakt: eet minder dan je verbruikt, en je valt af. “Zo simpel is het niet“, hoor ik je denken. Nou ja, zo simpel is het dus wél. Het is geen hogere wiskunde en de caloriebalans is nu eenmaal leidend. Maar dat betekent nog niet dat het makkelijk is!

afvallen

Afvallen start met je mindset – niet met motivatie

Je zal eerst je mindset moeten aanpassen. Wil je echt afvallen? Zo ja, ben je bereid ook daadwerkelijk dag in dag uit de acties uit te voeren die nodig zijn? Ben je ‘dialed-in‘, gefocust en is je mindset in orde? Je zou dit allemaal kunnen omschrijven als “gemotiveerd”, maar die benaming vind ik altijd tricky. Motivatie is namelijk meestal alleen tijdelijk aanwezig. Daarom krijg ik en waarschijnlijk heel veel andere personal trainers/coaches vaak te horen:
Janne, wil jij mij helpen mijn motivatie terug te krijgen?
Ik WIL wel, maar mijn motivatie is even ver te zoeken..
Mijn motivatie is soms heel hoog en soms even helemaal weg..
Janne, hoe behoud ik nou mijn motivatie, ook als ik het moeilijk heb?
Ik ben super gemotiveerd, maar het lukt gewoon niet!

En zo zijn er nog een heleboel varianten. Hoe kan je nou in vredesnaam gemotiveerd zijn en er tóch niet in slagen uiteindelijk je doel te bereiken? Omdat motivatie gericht is op korte termijn resultaat. Als je je NU gemotiveerd voelt ben je misschien NU wel in staat om die chocoladekoeken af te slaan en een rondje te gaan hardlopen (al snap ik niet waarom je dat zou willen, maar er schijnen mensen te zijn die dat liever doen dan de sportschool in te duiken, ieder zijn ding). Maar als je je morgen even NIET gemotiveerd voelt, druk je die koeken in je mond en gooi je je hardloopschoenen uit het raam. Wellicht niet zo radicaal, maar je snapt het punt. Eindconclusie: je bereikt geen ene moer.

Afvallen mindset

Motivatie is tijdelijk, mindset is consistent

Dat is de reden dat je uiteindelijk je doel niet gaat bereiken. Je bent wel gemotiveerd, maar da’s alleen zo nu en dan – met vlagen. Alleen met vlagen de juiste keuzes maken gaat je NIET naar je doel toe helpen. Je blijft precies waar je nu bent en dat is niet waar je wil zijn.

Waarom is je mindset (lekker vaag begrip, he?) dan zo ‘anders’ dan motivatie? Omdat dat een knop is die om moet gaan, een keuze is die je zeer bewust moet maken, om OOK WANNEER JE GEEN MOTIVATIE HEBT (ja, ik schreeuw hier), de juiste dingen te blijven doen. “Ik ben even de motivatie kwijt” doet er in dat geval helemaal niet toe. Je mindset staat gericht op resultaat bereiken, je voelt in je hart en nieren en in je hele freaking wellbeing dat je elke keus weloverwogen moet maken en elke actie doelgericht moet uitvoeren om te komen waar je wilt gaan komen. Ook als je er geen zin in hebt, te moe voor bent, een lange dag hebt gehad, te kort hebt kunnen slapen, spierpijn hebt, honger hebt of noem al je bezwaren en excuses maar op.

afvallen

Afvallen draait niet om motivatie

Zodra iemand tegen mij begint over “ik kan de motivatie even niet vinden om dit en dat te doen”, haak ik al af. Dan weet ik al: de juiste mindset is niet aanwezig om je doel te gaan bereiken. Zolang je je (gebrek aan) motivatie als excuus gebruikt, kom je nooit waar je wil zijn.

Denk je dat ik me dag in dag uit ‘gemotiveerd’ voel om keihard te trainen – naast het runnen van een bedrijf dat veel tijd & energie opslokt, denk je dat ik me iedere dag ‘gemotiveerd’ voel om kwark, vis, kip, groente en noten te eten en AL het andere te laten staan? Om met honger rond te lopen? Om mijn sociale leven even op een ander pitje te zetten (niet perse laag, maar wel anders) omdat ik nu gefocust ben op mijn wedstrijd? Hou toch op. Ik ben ook geen machine, ik heb het ook moeilijk, ie-de-reen heeft het moeilijk.

De vraag is: ben je bereid om, ondanks dat je je totáál niet gemotiveerd voelt, tóch de vereiste acties uit te voeren om bij je doel te komen?

afvallen

Dan heb je de juiste mindset. En alleen dán werk ik met je en gaan we samen resultaat behalen. Betekent dat dat je als lid van Ladies Lifting PT of als PT-klant van mij dan nooit eens mag klagen, zuchten, steunen, kreunen of huilen? Als je dit denkt dan zit je nog steeds niet op dezelfde golflengte. Natúúrlijk mag dat wel, je mag je ellendig voelen, je mag balen, de motivatie kwijt zijn: alles mag. En je mag alles ook uiten. Graag zelfs. Zoveel mogelijk. Maar er is één ding wat JOU onderscheidt van alle anderen: na de klaagzang, ga jij DOOR met het plan. En jij bereikt uiteindelijk – en zeker niet zonder horten en stoten, maar toch absoluut: resultaat.

Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan even op deze pagina -> vóór 16 november.

Reactie plaatsen