8,5 kilo afvallen zonder sporten, met reuma? [gastblog]

8,5 kilo afvallen zonder sporten, met reuma? [gastblog]

Hi! Mijn naam is Judith en na Nina’s gastblog wil ik ook graag mijn verhaal doen. Dit omdat ik gewoon heel trots ben op wat ik heb bereikt, vooral omdat ik had verwacht dat het nooit zou lukken: afvallen zonder sporten!

Ik ben 31 jaar en 1.67 m lang, en mijn gewicht was altijd vrij stabiel. Als kind was ik niet dik, maar gewoon normaal. Toen ik in de pubertijd kwam veranderde dat natuurlijk wel iets, maar dat hoort erbij. Van mijn 20e tot 25e jaar woog ik rond de 57 kilo. Dit is ook wel een tijd minder geweest (54 kilo), maar dat was extreem door bepaalde omstandigheden.

afvallen zonder sporten reuma

Reuma & medicijnen

Maar na mijn 25e begon het….ik kreeg bepaalde medicijnen die bekend staan om hun bijwerking: gewichtstoename. Heel fijn… not… Ook heb ik Reuma, dus veel en intensief sporten kan ik sowieso niet. Ik heb ook gewoon een hekel aan de sportschool dus daar maakte ik uiteindelijk geen gebruik van. (wel gesponsord uiteraard….haha)

Maar mijn gewicht begon wel toe te nemen door die medicijnen. Heel langzaam en ongemerkt slopen de kilo’s eraan. Ik had ook constant honger en veel zin in zoet. Ik snoepte altijd al best wel veel, maar ik kwam er nooit van aan. Nu ineens wel! Blijkt dat die medicijnen de koolhydraten anders en sneller omzetten in vet. Wist ik veel…

Mijn gewicht begon fors toe te nemen

In 2 jaar tijd ging ik van 57 kilo naar 62 kilo. Oke…acceptabel, maar een jaar later was dat al 65 kg! En nog een jaar later zat ik rond de 67 kilo, in totaal alweer 10 kilo verder dus. Ik deed wel pogingen om af te vallen hoor, door minder te snoepen en mijn brood anders (mager) te beleggen, maar niets hielp. Er ging nog geen halve kilo af.

afvallen zonder sporten frustratie

Frustratie

Héél frustrerend. Denk je dat je het goed doet, lukt het nog niet. Ik dacht: dit komt echt door die medicijnen, dus ik kan wel proberen af te vallen maar het lukt toch niet. En toen gaf ik de moed en hoop maar op… Ik probeerde wel de gezondere producten in de winkel te kopen (ja die met het groene vinkje) maar ook dat hielp niks. (goh….ik weet onderhand dankzij Janne ook wel waarom!)

Het omslagpunt & mijn laatste hoop

Een half jaar geleden kwam het omslagpunt. Ik was een weekend weggeweest met familie en deed me tegoed aan veel lekker eten. Na dat weekend ging ik toch nog maar eens op de weegschaal staan…ik schrok me kapot! 69,5 kilo……HELP! NU WAS HET KLAAR…Er MOET wat gebeuren.

Ondertussen had ik al contact met Janne. Ik ken haar nog van een aantal jaren terug waarin we salsa vriendinnetjes waren. En ik kwam erachter dat zij personal trainer was geworden en heel veel van voeding af weet. Mijn laatste hoop…

Ik vroeg haar om advies en daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van! Janne heeft mijn leven en mijn kijk op voeding compleet veranderd!

In 4 maanden tijd ben ik 8,5 kilo afgevallen zonder te sporten en zelfs mét gebruik van die vervelende medicijnen! 

WAUW!! Ik had nooit gedacht dat dat kon! Ik zou al blij zijn met 2 kilo eraf en nu zijn het er al 8,5! Het kan dus echt!

Ik ben zooooo happy met mijn lijf nu. Ik krijg allemaal complimentjes dat ik er zo goed uitzie en iedereen stelt die magische vraag:  “ben jij afgevallen?!”

Oké, ik ben niet strak afgetraind en heb geen sixpack, maar ik durf wel weer in bikini en de strakkere shirtjes aan. Ook heb ik al mijn broeken moeten innemen, dat voelt echt zo goed! En daarnaast ben ik super trots op mezelf.

Het gaat niet ‘vanzelf’

Want nee, het gaat niet vanzelf. Je moet er wel wat voor over hebben. Het begint met de bewustwording van je voeding. Wat eet en drink ik en wat zit daar allemaal in? Daar kreeg ik de handige voedingsapp voor die Janne gebruikt voor haar klanten. Ik kon daar al mijn voeding invullen en zo kon ik zien wat ik binnenkreeg. Nou ik schrok me voor de tweede keer kapot! Wat at, (maar dronk ik ook) veel calorieën en vooral koolhydraten! Bijna alleen maar! Vind je het gek dat je dan zoveel aankomt?! Ik had werkelijk geen idee! Crystal Clear is helemaal niet zo gezond, en groene ijsthee ook niet….suiker suiker en nog eens suiker.

Janne heeft een berekening voor mij gemaakt en zo wist ik wat ik per dag aan koolhydraten, eiwitten en vetten mocht hebben. Dit kon ik invullen in die app en zo kon ik heel goed zien wat ik per dag had gegeten en nog kon eten. En het mooiste van alles is dat je niets uit je voeding hoeft te schrappen! Oké, je moet wel kleine aanpassingen in je voeding maken, maar het moet van allemaal wat minder.

afvallen zonder sporten patat

Ik at nog gewoon mijn patatje met frietsaus!

Zo at ik op zaterdag gewoon mijn patatje (wel uit de airfryer). Ik woog dat netjes af.. ja ook de frietsaus… en dan kon ik overdag ook gewoon nog mijn kwark, beschuitjes enz. eten. Zolang alles maar binnen die marge blijft van de koolhydraten, eiwitten en vetten. En dan at ik zelfs ook nog een schaaltje chips! HEAVEN!

Ik ben er de eerste 2 maanden wel iedere dag heel intensief mee bezig geweest. Je moet sommige voedingsmiddelen nog invullen in de app en daar gaat best wel wat tijd in zitten. Op een gegeven moment stond mijn vriend in de keuken de voedingswaarden van de producten (per 100 gram)  op te noemen en vulde ik dat in op de app, haha. Maar ja: zo leer je wel je voedingsmiddelen kennen! Ik woog al mijn eten af en vulde alles iedere dag in op de app.

Minder honger en minder trek naar zoet

Ook begon ik met het eten van Franse magere kwark (wat ik nooit at) en bracht dat op smaak met proteïne poeder (eiwitten, eiwitten, eiwitten). En mijn ontbijt bestond nu uit gebakken eiwit met een sneetje brood. (ja nog meer eiwitten) ik kreeg minder honger en mijn hang naar zoet nam ook af. Ook liet ik alle frisdranken staan en ging ik over op water, thee zonder suiker en af en toe een klein beetje ranja met veeel water, of ik deed vers fruit in mijn water. Super lekker en gezond! Ik mis niks en het belangrijkste: er was resultaat!

afvallen zonder sporten

En daarna?

Na 3 maanden ging ik de app steeds minder gebruiken en wist ik wel wat ik ongeveer per dag kan eten. En dat gaat nog steeds goed. Ik weeg iedere week op dezelfde dag en mijn gewicht blijft stabiel. Als ik merk dat ik toch weer iets omhoog ben gegaan, dan vul ik weer een week of twee de app in en zie ik weer even waar ik op moet letten. Je hoeft dus niet voor de rest van je leven elke dag je eten in te vullen, haha.

Dankzij de hulp van Janne en mijn eigen doorzettingsvermogen en de wil om af te vallen is het dus echt gelukt! Ik kijk nu heel anders naar voeding en eet veel gezonder! Ik voel me ook fitter en ik hoef eigenlijk niets te laten staan. Zolang het maar in balans blijft en binnen de grenzen van het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo is het makkelijk vol te houden, want JA ik eet ook gewoon nog chocola (72% cacao) en in het weekend patat en chips en ook nog wel eens iets extra’s. En dat kán gewoon! Ik ben een gelukkig mens!


Aanvulling van Janne: terwijl ik dit blog online zet en helemaal gloei van TROTS omdat ze het zó goed heeft gedaan, appt Judith mij dat ze zelfs nóg iets meer is afgevallen en nu rond de 60 kilo zit! 😉 Judith, je bent een kanjer! x

Wil jij ook actie ondernemen en écht starten met blijvend afvallen en fitter, gezonder en gelukkiger door het leven gaan? Het klinkt allemaal erg cliché, maar ja: het kan echt. Je moet alleen wel even weten HOE. In mijn online programma "30 dagen Strak, Fit & Gezond" (waar je tot 31 oktober meer dan 75% korting op krijgt - maar VOL=VOL) leer je zélf je caloriebehoefte te berekenen, hoe het zit met eiwitten/vetten/koolhydraten, maar daarnaast ook alles over je mindset (hoe behoud je nou je motivatie?), externe invloeden, lifestyle, budget gezonde boodschappen doen en  ook zeker over sport en beweging - het totaalplaatje dus, door middel van praktische video's en documenten waar je direct toegang tot krijgt. Ook word je toegevoegd aan de online community van LLPT op VirtuaGym (PRO lidmaatschap!) waar je wordt omringd door gelijkgestemde vrouwen.
Reactie plaatsen