5 tips om niet aan te komen tijdens je vakantie!

5 tips om niet aan te komen tijdens je vakantie!

Of je nu ver weg op vakantie gaat naar een prachtig land met azuurblauwe zeeën, of lekker in Nederland (met deze tropische temperaturen) op het strand gaat liggen; het blijft altijd lastig alle verleidingen die erbij horen te weerstaan. Lekker koude, zomerse drankjes en smakelijke hapjes, ijsjes, uit eten en ga zo maar door. Het lijkt allemaal te horen bij de vakantie en dus voelt het als onmogelijk om tijdens de vakantie niet al te veel aan te komen.

But let me tell you this: je wordt niet slank van een paar dagen diëten en sporten, en dus word je ook niet dik van een paar dagen niét diëten en niét sporten.

Heb je echter een doel voor ogen en ben je al weken, of zelfs maanden dag in dag uit op je voeding en training aan het letten, dan is het misschien zonde om dat te ‘verpesten’ in de vakantie. Zeker als je wekenlang ‘vakantie viert’ met alle gevolgen van dien.

Daarom heb ik mijn 5 beste tips voor jou op een rijtje gezet om héus wel te kunnen genieten, maar toch er voor te zorgen dat niet al je harde werk voor niks is geweest.

woman-drink-water

1. Drink belachelijk veel water

Tip 1 klinkt misschien als een vanzelfsprekende, maar dat is ‘ie niet. Je hebt jezelf misschien inmiddels wel aangeleerd om meer water te drinken thuis, omdat je weet dat het gewichtsverlies en de gezondheid bevordert. Echter is het bij temperaturen zoals die van deze week (die je meestal op een strandvakantie non-stop hebt) zaak om nog veel meer te drinken dan je gewend bent. Zelfs als je denkt dat je geen dorst hebt.

Het verzadigt, het vult én je blijft goed gehydrateerd, iets wat je nodig hebt omdat je meer transpireert en vaak ook meer alcohol drinkt op vakantie.  Ook verwarren mensen dorst vaak met trek in iets lekkers. Probeer het maar eens uit: wanneer je denkt trek te hebben, neem je een groot glas water. Eens kijken welke van de twee het daadwerkelijk was.

karakter

2. Ga verantwoord uit eten

Verantwoord uit eten? Hoe dan?

  • Natuurlijk kan een frietje, pizza of burger prima op zijn tijd. Maar door dit elke dag te eten op vakantie word je alleen maar moe, futloos en opgeblazen. Kies liever voor vis, kip, mager rund/varken, schelp- of schaaldieren en voor er naast lekker veel (bijvoorbeeld gegrilde) groentes. Vegetarische gerechten kunnen natuurlijk ook, maar kijk uit met veel toegevoegde suikers. Een salade kan ook heerlijk zijn, maar dit is wel afhankelijk van de ingrediënten en dressing. De dressing kun je echter meestal wel apart bestellen!

  • Laat het mandje brood vooraf voor wat ‘ie is. Veel mensen gaan al redelijk los op het brood met kruidenboter omdat ze trek hebben, maar dit wekt alleen maar eetlust op waardoor je nog méér gaat eten dan je nodig hebt.

  • Pas op met alcohol, spreek bijvoorbeeld vooraf met jezelf af dat je één rode of witte wijn drinkt bij het hoofdgerecht en verder lekker veel water drinkt.


  • Wil je een toetje omdat je het super lekker vindt wat er op de kaart staat, of neem je eigenlijk alleen een toetje “omdat het erbij hoort” of “omdat de rest dat ook doet”? Een lekkere kop koffie of thee na met een klein chocolaatje is vaak al lekker genoeg, in plaats van een mega coupe Dame Blanche.
    Wil je toch perse dat toetje wat je zo lekker vindt, probeer hem dan te delen met de persoon waar je mee bent. Dat is vaak al ruim voldoende.

walking-on-the-beach

3. Blijf bewegen

Nee, je hoeft heus niet elke dag sit ups en push ups te gaan doen. Ook hoef je geen kilometers te gaan hardlopen of een sportschool in de buurt te zoeken. Je bent immers op vakantie en daar wil je genieten!

Maar dat betekent niet dat je 8, 14, of 21 dagen stil hoeft te gaan liggen op een strandbedje! Daar ga je je uiteindelijk ook helemaal niet fijn bij voelen. Je wordt lui (gaap), krijgt een zere nek (heb ik!), verbrandt geheid je hoofdhuid (check!) en terwijl je je sangria achterover slaat voel je er een randje vet bij komen (nee, dit werkt niet écht zo, but you know what i mean).

Tijd om in de benen te komen! Sta op, maak een strandwandeling, ga zwemmen in het zwembad of in de zee, ga het land/stad/dorp verkennen waar je bent, ga dingen bekijken en blijf in beweging!

279725healthy-snacks

4. Neem gezonde snacks mee van huis

Dit geldt natuurlijk vooral als je ver moet reizen in het vliegtuig of met de auto, of als je gaat kamperen. Je eet al genoeg crap tijdens je vakantie, dus waarom zou je daar al mee beginnen terwijl je pas onderweg náár je vakantie bent?

Eettentjes langs de weg met van het vet druipende burgers en schnitzels, mega bewerkte rotzooi in het vliegtuig en (al weken geleden-) voorverpakte broodjes bij tankstations.. bespaar al die ongezonde (en niet eens lekkere) meuk en calorieën liever voor een lekker wijntje en clubsandwich bij het strand!

Wat kun je dan meenemen? Gekookte eitjes, groentes zoals snoeptomaatjes, wortels en komkommer, ongezouten ongebrande noten, speltboterhammetje, rijstwafels, eiwitpoeder, eiwitrepen, bananenbrood wat je zelf hebt gebakken, fruit, desnoods als je in de auto reist en een koelbox hebt: kwark, kipfilet, etc.

for-article3

5. Maak keuzes

Last but definitely not least: keuzes, keuzes en nog eens keuzes! Je komt er niet omheen om af en toe een keuze te maken.

Óf een super vette maar mega lekkere pizza als dinner, maar geen toetje, óf een tiramisu toetje maar dan als hoofdgerecht lekker een stuk vis met groente.

Óf een extra glas wijn en morgen bij het ontbijt lekker een yoghurtje met pitten en zaden, óf geen extra glas wijn en morgen lekker een croissantje.

Ga je én én doen, dan is het einde zoek en kun je dag zeggen tegen je doelen. Daar komt ie weer:

-Oh, ik heb één slechte maaltijd gehad.. (2)

Een hele fijne vakantie toegewenst en ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt!

Indien jij nog andere goede tips weet, of ideeën hebt om onderweg mee te nemen bijvoorbeeld, dan hoor ik het graag! Zo help je ook anderen weer 🙂

Janne

Marggy Gijsbers
Door

Marggy Gijsbers

op 02 Jul 2015

Top artikel ! Gaat helemaal goed komen deze zomer het is zoals je zegt keuzes maken!

Reactie plaatsen