Don’t forget to…. Follow my blog with Bloglovin
Had jij ook op 31 december 2013 de gedachte: “2014 wordt MIJN jaar”? Dacht jij ook dat je in 2014 eindelijk eens écht zou gaan afvallen, fitter en gezonder zou worden? Kon je jezelf al helemaal voor je zien met je ‘nieuwe’ lijf in een mooie bikini op het strand?
Is dat ook gelukt?
….
Nee? Troost je met één ding: je bent lang niet de enige. Uit onderzoek van vorig jaar van ’t ING Economisch Bureau blijkt dat maar liefst 4 op de 5 Nederlanders met goede voornemens beginnen en zij bijna allemaal overtuigd zijn dat hun leven volledig zal veranderen door die plannen. Bijna alle goede voornemens zijn gebaseerd op gezonder leven (o.a. minder/gezonder eten, meer bewegen, minder drinken & afvallen). En wat komt er nu precies terecht van al die goede voornemens? Ehm…
Bij maar liefst 95% van de mensen komt er NIETS terecht van hun goede voornemens.
Sorry, maar dat vind ik shocking! 78% van die 95% was namelijk bij het bedenken van de goede voornemens OVERTUIGD dat ze het dit keer écht gingen redden!
Stoppen-met-roken blijkt MAKKELIJKER te zijn dan afvallen. En dat terwijl roken een verslaving is en afvallen een kwestie van gezonder/minder eten en meer bewegen: blijkbaar is eten en bank-hangen dus nog meer verslavend dan roken. Ik vind dat echt heel kwalijk, inmiddels is de helft van de Nederlanders te zwaar en heeft dus een hoger risico op allerlei al-dan-niet-dodelijke ziektes. Is dat het je waard, dat eten en sportschool vermijden?!
Sterker nog, het blijkt zelfs dat de meeste mensen die zich voornemen af te gaan vallen, het jaar erop op januari zelfs nog méér wegen dan het jaar er voor!
Nogmaals: shocking. Goed, wat kunnen we hier nu aan doen? Of zeg liever: tégen doen? HOE VOORKOM JE dat je in 2015 wéér bij die twee derde van mensen zit die na één week goede voornemens al afhaken? Of dat deel dat er zelfs nooit aan begint omdat ze denken dat het niet snel genoeg zal gaan?
Als je in januari van dit jaar écht begonnen was en het had volgehouden…. NIET had opgegeven… dan was je NU misschien wél waar je wilde zijn!
VOORKOM dat je volgend jaar december weer op precies hetzelfde punt staat als nu
It’s all up to you. Wil je verder gaan zoals het de afgelopen tijd gaat of wil je resultaten boeken?
Goed, hier mijn tips (waarvan de laatste eigenlijk het grootste probleem is!) die er voor gaan zorgen dat 2015 géén flop wordt en je aan het eind van het jaar met een glas champagne in je hand staat te denken “Jeetje, ik hoef voor 2016 niet eens goede voornemens te bedenken! Ik heb mijn doel dit jaar al behaald!”. Hoe AWESOME zou dat zijn?
1. Stel doelen, subdoelen en acties op die HAALBAAR en REALISTISCH zijn.
Minder eten of meer bewegen is niet je doel. Want: waarom wil jij minder eten? Waarom wil jij meer bewegen? Precies, omdat je waarschijnlijk wilt afvallen of in ieder geval je lichaam wilt veranderen. Alleen ‘ik wil afvallen’ is te vaag. Hoeveel wil jij afvallen? En wanneer wil je dat bereiken? Schrijf het op alsof het daadwerkelijk gaat gebeuren:
“Ik ben op 1 april 2015, 5 kilo afgevallen.”
Dan komen pas je subdoelen, namelijk, hoe je dit gaat bereiken:
Subdoel 1. ik ga gezonder eten -> wederom, te vaag.
Wat is gezonder eten? Weet je eigenlijk wel wat gezonde voeding is, of doe je maar wat? Helpt het wat je tot nu toe doet? Nee? Misschien is het tijd voor een coach die je daarbij ondersteunt.
Schrijf specifiek op wat je bedoelt met gezonder eten, bijvoorbeeld:
1 x keer per week junkfood (patat, pizza, ijs) in plaats van drie keer.
2 x fruit per dag.
1 tussendoortje per dag (zoals Liga koeken) vervangen door wortel/tomaat/komkommer.
1 x per 6 weken uit eten in plaats van 1 x per 3 weken (ook fijner voor de portemonnee)
3 x per week brood als lunch vervangen door salade.
Subdoel 2. ik ga meer sporten -> yep, ook te vaag!
Wat vind jij ‘meer sporten?’ Schrijf DAT op, bijvoorbeeld:
2 x per week zelf sporten op de sportschool (nog steeds te vaag! Schrijf liever op: wat ga je op de sportschool doen? Welke oefeningen? Hoe vaak? Met welk gewicht? En doe je ook cardio? Hoe lang dan? Indien je hier geen idee van hebt: schakel een coach in die jou veel gerichter naar je doel kan helpen).
1 x per week een groepsles volgen op de sportschool
2 x per week een wandeling buiten maken van 30 minuten
Maak uit deze subdoelen ook ACTIES. Wat moet je concreet doen om dit te bereiken?
– inschrijven op de sportschool
– op internet zoeken naar een coach
– boodschappenlijstje maken per week/paar dagen
– boodschappen doen waarbij je je simpelweg aan je lijstje houdt
– vriendin X bellen om op di.avond 19.00 uur een half uur te wandelen samen
Schrijf erbij WANNEER je dit gaat uitvoeren: zet de acties in je agenda, op de dag dat je ze uit gaat voeren! Maak het niet ‘vrijblijvend’, dan blijft het op een ‘to-do-list’ staan die er volgend jaar nog net zo bij ligt.
Schrijf je doelen op en hang ze ergens op waar je ze elke dag kunt zien. Blijf jezelf herinneren.
2. Schrijf eens op WAAROM je dit wilt bereiken
Er moet een bepaald verlangen van binnen zitten waarom je dit wilt. Breng dat verlangen naar buiten en breng het onder woorden. Zet het op papier, maak het levend.
Waarom wil jij afvallen?
Wat zou het met je doen als je je doel had bereikt? Visualiseer het!
Waarom zou je NIET aan de slag gaan met je doel?
Wat denk je dat jou kan helpen op de dagen dat je het even niet meer ziet zitten? Probeer nu alvast te bedenken wat je tegen jezelf kunt zeggen als je een moeilijke dag hebt.
Vraag jezelf realistisch af of je dit zelf kunt. Heb je het in het verleden zelf gekund? Heb je ondersteuning nodig met voedingsadvies en trainingsschema’s of bezit je zelf die kennis?
Kun je wel een stukje motivatie gebruiken of ga je dit allemaal zelf doen, óók op de dagen dat je het de motivatie zelf niet kunt vinden? Zou een coach een optie zijn?
3. Deel je doel met je vrienden en familie of zoek ‘mede-afvallers’
Zodat het niet een ‘vage optie’ blijft, maar het doel echt ‘levend’ wordt.
Indien je het gevoel hebt dit alleen te moeten doen, je familie en vrienden je niet begrijpen (komt “ach joh, jij hoeft toch helemaal niet af te vallen” of “Ga je nu elke dag alleen maar sla eten?” “Pas op he op de sportschool, straks word je super mannelijk en gespierd!” je bekend voor?) Zoek dan steun en lotgenoten via bijvoorbeeld het internet. Op de community/app van Ladies Lifting PT zijn alle dames bezig met een doel en hebben zij allemaal, net als jij, daar soms wel eens moeite mee. Steun en aanmoediging van mensen in hetzelfde schuitje kan meer motiverend werken dan als het van mensen komt die niet hoeven af te vallen/je niet begrijpen.
4. Misschien wel de meest belangrijke: STOP MET REDENEN VERZINNEN WAAROM HET NIET ZOU KUNNEN/LUKKEN
“Ja maar mij lukt dat toch nooit”
Nee, niet met deze instelling. Stel doelen op en bereik ze: it’s as simple as that. Nou ja, simpel misschien niet. But it WILL be WORTH it. En ja, ie-de-reen kan het. Ook JIJ. De weg is misschien langer, je hebt misschien meer kilo’s te verliezen dan een ander, misschien zat het bij jou langzamer gaan of heb jij andere issues waardoor je denkt dat JIJ diegene bent bij wie dit nou NOOIT gaat lukken. Schakel een coach in die jou gaat helpen en je zult resultaten gaan zien. ECHT WAAR.
Zie hier één van mijn eerste klantjes, die als hardste riep dat ze ECHT wel wilde maar dat haar lichaam gewoon niet KON afvallen. Ze probeerde alles al, ze at helemaal niet veel, snoepte nooit, ze snapte er niets van. Bij haar was het gewoon onmogelijk om iets te veranderen. (dacht ze..)
Totdat ze mijn tips ging volgen en nú al een wezenlijk verschil ziet.. FLABBERGASTED toen de centimeters eraf begonnen te vliegen! Zeg maar dag tegen je zwembandjes!
Is ze al waar ze wil zijn? Nee. Maar ze is zeker al veel dichterbij haar doel (en was zo slim om zelfs al vóór 1 januari te beginnen zodat er niet zo’n druk ligt op de nieuwjaarsdoelen) en ziet nu juist veel meer mogelijkheden dan voorheen. Ze had nooit gedacht dat zij óók iemand kon zijn die als doel had: komende zomer misschien wel op haar gemak in een bikini rondlopen… en nu komt die ‘droom’ toch ineens veel dichterbij!
Een andere veelgehoorde “smoes” is: “Ja maar daar heb ik toch helemaal geen geld voor”. Weet je wat duur is? Een BigMac menu. Uit eten gaan. Pizza bestellen. Roken. Een extra zenderpakket in je tv-abonnement afsluiten omdat je zoveel voor de buis hangt. Patat halen met de auto. Alcohol en frisdrank. Kant-en-klare-maaltijden. Benzine, omdat je niet wilt fietsen. Je zorgkostenverzekering die stijgt omdat jij ongezond leeft. Ziek worden, dát is pas duur.
Dus doe NU wat aan je gezondheid. Ga gezonder eten, nee, dat hoeft echt niet duur te zijn. De Lidl heeft prima gezond voedsel voor weinig geld, en dat weet ik omdat ik daar zelf ook mijn boodschappen doe. Ik noem maar even een halve kilo magere kwark van een cent of 70 (ik weet de precieze prijs niet) tegenover een bak Ben & Jerry’s van 5 euro. Wat is nu duur dan? Het gezonde, of het ongezonde? Het draait allemaal om de juiste keuzes maken.
Zo zijn ook de sportscholen tegenwoordig goedkoper en goedkoper, de ene prijsvechter gaat nog lager in prijs dan de ander. Zoek gewoon de goede uit: als jij 16 euro per maand betaalt aan de sportschool en daarvoor 3 x Ben & Jerry’s moet laten staan: lijkt me een goede keus. Ga één keer NIET uit eten deze maand en je houdt al geld over voor máánden sporten. Maar je kunt ook thuis sporten!
Koop een matje en setje dumbbells bij de Action, een springtouw erbij en je bent nog geen tientje kwijt voor spullen waar je jaren mee kunt doen.
“Ja allemaal leuk en aardig, maar ik heb geen idee wat ik moet doen met sporten en ik weet ook niet meer wat nu wel en niet gezonde voeding is!”
Ja, dan is het dus tijd voor een coach.
“Alsof ik een Personal Trainer kan betalen!?”
Ja hoor, een online coaching is bijvoorbeeld tegenwoordig helemaal niet meer duur. Kijk even op mijn website wat er allemaal mogelijk is, of stuur gewoon een mailtje naar janne@ladiesliftingpt.nl
Lindsay
op 02 Dec 2014LadiesLiftingPT
op 10 Dec 2014Nico Thys
op 22 Dec 2014